MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt lip 04, 2025 2:21 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam wszystkich ( zwlaszcza posiadaczy Beczek w tym wypadku ) - planuje w przyszlosci kupic MB W123 z silnikiem diesla ( najlepiej 240D ) i chcialem sie dowiedziec conieco jak wygladaja koszty eksploatacji takiego autka. Jesli macie Beczke z dieslem 200 lub 300 to tez mi napiszcie jesli mozecie bo nigdy nie wiadomo moze kupie beczke z innym silniorkiem niz 240D. Najbardziej interesuja mnie koszty ubezpiecznie OC i ewentualnie AC, ale z tego co wiem to bywa i tak ze ubezpieczalnie nie chca dawac polis AC na tak wiekowe samochody jak Beczki, ale moge sie mylic oczywiscie. Ile pala wasze autka w miescie i ile mniejwiecej kosztuja was naprawy w roku. Zdaje sobie sprawe ze beda wystepowac roznice miedzy waszymi danymi ze wzgledu na to ze do tego wszystkiego o co pytam przyczynia sie wiele czynnikow jak chociazby przebieg auta czy pojemnosc silnika, ale ze wszystkich zebranych od was informacji wyciagne sobie pewnego rodzaju srednia. Z gory dziekuje wszystkim za pomoc :)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Plecał bym na początek troche lektury np.http://www.w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=5454 itd.
Miłej lektury życze a jest co poczytać :)

a w stajni :126p,Lublin
:-) nie ma jak kombi :-)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

OC u mnie wychodzi 840/rok - ale mam max znizek [w pizetju] - baza to cos kolo 2050zl [jezeli masz ponizej 26lat to dolicz wzwyzke skladki 20 albo 25% i znizka 5% za diesla :)]
Miasto 9,5 - nigdy nie przekracza 10l, w trasie okolo 7,5 [240d V-skrzynia]

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Może to nieco Ci pomoże:

http://republika.pl/dentysta102/kosz123.htm

swój chłop
Awatar użytkownika

[cenz. Bukol - ze względu na treści z pogranicza kryminału]

jak kupisz beczke u kolesia ktory robil regularnie wymiany czesci eksploatacyjnych i ma to udokumentowane to naprawde wlozysz w nia niewielkie pieniadze. ja kupilem w grudniu od kolesia ktory nie dbal o samochod i wsadzilem juz w niego jakies 2 tysiace ale wymienilem prawie wszystko: oleje, plyn chlodnicy, klocki, rozrusznik, regulator napiecia w alternatorze, termostat, wyczyscilem wszystkie zaciski bo samochod ledwo hamowal, filtry, swiece, i pewnie cos jeszcze o czym juz nie pamietam ale to sa naprawde groszowe sprawy i jak juz cos wymienisz to masz pewnosc ze nie padnie przez ladnich pare lat. sprawdz zawieszenie bo w mojej beczce bylo robione ponoc pare lat temu ale jak bedziesz mial cos nie tak to wpakujesz sie w dodatkowe koszta okolo 1 tys zl. musialem takze ustawiac zbierznosc no i na wiosne bede musial troszke blacha sie zajac. dobra rada jak juz bedziesz pewien choc w 50 % ze warto kupic jakis samochod to sprawdz czy dzialaja elementy wyposarzenia dodatkowego. u mnie szyber dach elektryczny nie dzialal ale mysle pwnie to beda groszowe sprawy no i sie okazalo ze takie duperele kosztuja najwiecej !!! w mercedesie chcieli odemnie 200 zl za diagnoze i 500 za naprawe (-: ale kolega mi to zrobil za 150 zl !

za OC place 250 zl za pol roku ale samochod jest na ojca ktoory ma 60 % znizek.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam :)

Jeśli chodzi o ubezpieczenie to powiem ci że jak kupowałem moją beczkę 2 tygodnie temu to umowę pisałem na matkę bo jak ja miałbym płacić ubezpieczenie to zapłacił bym ok 2000 zł, ale w między czasie facet który ubezpiecza moją matkę powiedeział że mogę ubezpieczyć się za ok 1000 zł (pomimo że jestem przed 25 rokiem życia i niemiałem jeszcze żadnych samochodów zarejestrowanych na siebie) więc odrazu umowę przepisaliśmy na mnie.
Musisz pogadać z ubezpieczycielem a on napewno znajdzie jakąś tanią ofertę dla Ciebie.
Co do reszty to samochód który kupiłem pali 10l/100km a w trasę jeszcze nie jechałem.
Jak kupujesz taki stary samochód to licz się z tym że na dzien dobry będziesz musiał mieć kilka stów żeby w niego włożyć. Im taniej kupisz tym więcej włożysz, chyba że uda ci się trafić okazję. [oczko]
Mój wygląda całkiem całkiem tylko podłoga jest do zrobienia i to jak najszybciej, pozatym niewiem czy coś nie drzemie w silniku i mam nadzieje (albo i nie) że jak coś ma być to wyjdzie na tyle wczesniej że dam radę temu zapobieć.

Tytuł:
weteran

Ja za swoją 240 D zaplacilem wlasnie niedawno pierwsza rate ubezpieczenia na ten rok w PZU - 224 PLN (60% za bezszkodowosc, 5% za kontynuacje, 5% za diesla i jeszcze jakas obnizka wprowadzona w tamtym roku, mianowicie za auta 25 letnie i starsze tez sa upusty:) AC nie ma sensu nawet gdyby Ci zaproponowali (w PZU stare auto ubezpiecza, ale jak im bedzie jego stan odpowiadal). A teraz koszty: na trasie w zeszle wakacje zszedlem ponizej 7l, przy czym od razu mowie, ze jechalem z predkoscia stala 100-120km/h W miescie to nawet nie chce sprawdzac, bo sie boje. Jedno jest pewne - 10 l nie przekracza.
Inne koszty w moim przypadku to klicki hamulcowe (raz do roku polskie, za ok 30 zl), olej, filtry. W zeszlym roku wydech, w tym kupilem sprezyny (2 za 70 PLN), bo mi jedna pekla. Praktycznie wszystko w tym aucie zrobisz sam, czesci (zamienniki) tanie jak barszcz a budowa tego samochodu prosta. Poza tym on sie nie psuje (chyba ze wasze jednak tak). Raz mi stanal na drodze, dzwonie spanikowany do ojca, ze mi sie auto zepsulo. A ojciec na to: "co ty P...lisz, tam sie nie ma co zepsuc, najwyzej ci moglo paliwa zabraknac" I wiecie co? Mial racje...... :oops:

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

3ood bez zniżek wyszło mnie ok 11o zł w warcie ac nawet nie chcieli słyszeć spalanko 10 w mieście na trasie jak Bóg da najdrożęj wychodzi gwiazdka na masce bo ukradli mi [zlosnik] już 4 w ciągu 7 m-cy

Tytuł: Update
postmajtek

Dziekuje wszystkim za wypowiedzi, ale lekko zmienily sie moje plany i teraz podobne wypowiedzi sa mile widziane w temacie http://www.w114-115.org.pl/forum/viewto ... d9eeb4674e. Jeszcze raz dzieki za pomoc, bo nigdy nie wiadomo jak zycie sie potoczy i te informacje moga sie okazac mi bardzo przydatne...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00