MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 28, 2025 2:32 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
postmistrz
Awatar użytkownika

"Widzialem tom laske" - a to jak sie fachowo nazywa? he?

krasuss pisze:
Jeżeli pozwalam Ci mówić do mnie krasuss, to nie znaczy, że tak będzie zawsze dobrze, poprawnie i właściwie. Będzie zgodne z normą użytkową - bo na forum mamy nicki a na żywo też mi korona nie spada przy ksywowaniu. Ale jeżeli pozwolę Ci mówić do mnie Pawel, to będzie stuprocentowo właściwa forma.

No tu chyba pojechales po bandzie. Jak n.p. do dziewczyny w trakcie ... no wiesz mowisz "diablico!", bo tak Ci pozwala to wg Ciebie nie jest to poprawnie, bo 100% poprawnie powinno byc "Krystyno!" ? Oj - naciagany przyklad z tym nickowaniem.

Ale martwi mnie, ze nikt nic nie pisze o gaciach [hehe] A moze nikt niczego nie pisze o gaciach?

O! Tu jest cos uroczego w tamacie ;)
http://demotywatory.pl/748312/BRUDNE-GACIE

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

kombatant
Awatar użytkownika

krasuss młodszy pisze:
Albo jest dobrze, albo jest źle. Fajnie mi to kiedyś typ na studiach powiedzial - poprawnie/dobrze jest tak, że nie wstydzisz się w dany sposób sposób zwrócić oficjalnie do kogoś obcego, chcąc okazać szacunek.

Jeżeli powiesz mi, że będzie Ci wstyd powiedzieć do kogoś - widzę TĄ kobietę, to zacznę myśleć, że jesteś zboczony [zlosnikhihi]

Ta dyskusja może toczyć się dniami i nocami, a i tak prawda leży pośrodku. Tak samo długo zastanawiano się na poprawnością formy tacie i tatowi. I jedna i druga jest prawidłowa i nie może zostać zaliczona w kategorii błędu.

A teraz powiedz Warszawiakom, żeby w końcu skończyli używać zwrotu: "na dworzu" - przecież to strasznie niepoprawna naleciałość terytorialna [zlosnikhihi]

EDIT:
Poszperałem trochę i muszę przyznać Ci rację.
Pomimo tego, że uznawana jest już jako forma poprawna, w formie pisemnej nigdy nie otrzymała normy w języku pisanym, co streszczając się oznacza, że mówić możemy tą kobietę i jest to poprawne, ale pisać powinniśmy tę kobietę. Archaizmy językowe to bzdura [zlosnikhihi]

A więc dyskusja może zostać zakończona, z wynikiem lepszym niż w przypadku Gali KSW i pojedynkiem Pudziana ;)

"Język polski to trudna język."

postmistrz
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
A teraz powiedz Warszawiakom, żeby w końcu skończyli używać zwrotu: "na dworzu" - przecież to strasznie niepoprawna naleciałość terytorialna [zlosnikhihi]

Sie mowi "na polu heeej".

Czyli w kwestii TEJ KOBIETY wygrywa filippo przez techniczny KO w trzeciej rundzie. [hehe]

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

wiarus junior
Awatar użytkownika

Tia, kobiety często są powodem sporów między mężczyznami.

weteran

Braku polskich znaków "ogonków" nie ma się co czepiać. Społeczeństwo na forum jest internacjonalne i realia są takie, że pisze się czasami z komputera w zagranicznej pracy [clown] i faktycznie o polskie znaki ciężko. Tak więc tu bym odpuścił. Reszta (jak by nie patrzeć) to zwyczajne niechlujstwo językowe.
Pzdr. G

Ostatnio zmieniony pn lis 28, 2011 8:18 pm przez Gerri, łącznie zmieniany 1 raz.

wiarus junior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:

Wszystko zepsułeś. :cry: Taki temat fajny. Strasznie lubie się wykłócać.

Ale może warto to jeszcze rozważyć? [zlosnikhihi]

Co do diablicy Bukola - nie będzie poprawne w sensie czysto językowym. Bo nie ma ogona, kopyt i w ogóle. Ale, że tej diblicy używasz właśnie jako nicku/przydomka, którym to właśnie - moim zdaniem - to określenie będzie, to wszystko jest OK.

Ale ja to wszystko zmyślam na poczekaniu i choć często udaje mi się znaleźć jakiś argument, to nie zawsze mam rację. [zlosnikhihi]

postmistrz
Awatar użytkownika

krasuss młodszy pisze:
WeebShut pisze:

Wszystko zepsułeś. :cry: Taki temat fajny. Strasznie lubie się wykłócać.

To fakt - WeebShut zapsul fajny watek. Zaraz damy mu bana ;)

kombatant
Awatar użytkownika

A weźcie się grzecznie ... odczepcie ;)

wiarus senior

Numer GG: 12453483
Lepper nie żyje.
Giertych Romek - nie kandydował.
Kurski w Brukseli.
Gadzinowskiego... brak w składzie.
Gabriel, jak nie jest na detoksie to pewnie u czubków.

Całe szczęście, że jest ten wątek bo bym chyba wykitował z nudów.
Muszę poprosić mojego operatora kablówki, aby mi go dokleił w ramach braku obrad sejmu.

kombatant
Awatar użytkownika

Odgrzebałem ten wątek, bo zastanawia mnie jedna rzecz i z chęcią posłucham drugiej strony (krassus ;))
W potocznym, a teoretycznie i w formalnym (PWN) języku używa się zwrotu - droga trzypasmowa.
Ustawy, egzaminy i wszystkie dokumenty związane z WORDem używają jednak zwrotu - droga trzypasowa, co jest według mnie poprawnie.
W końcu zmieniamy pas, nie pasmo. Jedziemy lewym pasem, a nie pasmem. Zgłupiałem ostatnio jak spojrzałem do PWN, ale może ktoś będzie rad i wytłumaczy mi tą bzdurę?

wiarus junior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Ustawy, egzaminy i wszystkie dokumenty związane z WORDem

Autorytet wątpliwy.

Takie bezrefleksyjne powtarzanie w różnych dokumentach średnio poprawnych pojęć doprowadza do żenujących sytuacji w rodzaju niesławnego auditu. Jakiemuś matołowi tak "się przetłumaczyło" a reszta ochoczo przyklasnęła. I mamy audytorium, dyrektora, audycję ale za to auditora i audit.

To jest pewnie tak samo. Ale popatrzę dla pewności i spytam mądrzejszych. [zlosnikok]

wiarus senior
Awatar użytkownika

krasuss młodszy pisze:
WeebShut pisze:
Ustawy, egzaminy i wszystkie dokumenty związane z WORDem

Autorytet wątpliwy.

Takie bezrefleksyjne powtarzanie w różnych dokumentach średnio poprawnych pojęć doprowadza do żenujących sytuacji w rodzaju niesławnego auditu. Jakiemuś matołowi tak "się przetłumaczyło" a reszta ochoczo przyklasnęła. I mamy audytorium, dyrektora, audycję ale za to auditora i audit.

To jest pewnie tak samo. Ale popatrzę dla pewności i spytam mądrzejszych. [zlosnikok]

OT W lubelskim WORDzie przez pewien okres, jedyną przyjmowaną formą były "światła przeciwmgłowe" ;)

wiarus junior
Awatar użytkownika

chmielo pisze:
światła przeciwmgłowe

Jeżeli się nie mylę, to to jest jak najbardziej poprawna forma. Nawet nie wiem, czy nie właściwsza niż przeciwmgielne. Bo przecież nie walczą z istotą mgLy ani z mgielnością, więc po co kombinować.

Co do samych pasów\pasm:

Pani Kłosińska jest niewątpliwie kumata, zatem słuchamy:

http://www.polskieradio.pl/9/305/Artyku ... sma-ruchu-–-dwupasmowa-czy-dwupasowa

Niniejszym pozostaję w cichej nadziei, że WeebShut jest ukontentowany odpowiedzią i jej uargumentowaniem. [zlosnikok]

kombatant
Awatar użytkownika

krasuss młodszy pisze:
Niniejszym pozostaję w cichej nadziei, że WeebShut jest ukontentowany odpowiedzią i jej uargumentowaniem.

Nie jestem [zlosnikhihi]
Nadal Pani Kłosińska nie ujawniła, która forma jest poprawna. Stwierdziła tylko na końcu, że używając zwrotu droga dwupasmowa nie popełniamy błędu, ale to oznaczałoby, że poprawną formą jest droga dwupasowa - więc dlaczego PWN takiego hasła w swoim słowniku nie ma?

wiarus junior
Awatar użytkownika

To ja słyszałem coś innego. [zlosnikhihi]

Uprzymiotnikowienie pasa to zwyczajowo pasmowy i jako taka droga trzypasmowa jest jak najbardziej w porządku. I nie ma formy bardziejszej.

Przymiotnik pasowy jest marginalnie używany i w związku z tym nie ma się co doktoryzować. Bo poza kołem i podajnikiem pasowym faktycznie ciężko coś innego pasowego a nie pasmowego wymyślić.

A co do zasadzenia się pasmowy w języku mamy przecież pasManterię od wielu lat i nikt nie wnika, czy nie powinna być pasanteria. Tak przynajmniej mi się wydaje.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00