MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 28, 2025 2:24 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
( na forum zapanuje cisza ...) [zlosnik]

Nawiasy są bezspacjowe a i przed wielokropkiem jest ona (ta spacja) niepotrzebna. [zlosnikhihi] [oczko]

Fajny temat. [zlosnikok]

postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
filippo pisze:
Trochę zlekceważono moją informację o tym, że silnik nie pracuje tak jak powinien i że należałoby to sprawdzić w serwisie.

Wniosek taki, że osoba której to zgłosiłeś nie używa polskich znaków.

kombatant
Awatar użytkownika

krasuss młodszy pisze:
WeebShut pisze:
( na forum zapanuje cisza ...) [zlosnik]

Nawiasy są bezspacjowe a i przed wielokropkiem jest ona (ta spacja) niepotrzebna. [zlosnikhihi] [oczko]

Fajny temat. [zlosnikok]

To jest już ortografia "sieciowa", albo jak kto woli zasady pisania w sieci. Jak dojdę do etapu siedzenia 20h przed monitorem, to zacznę studiować i tą dziedzinę. Póki co, takich "cudów" w słowniku ortograficznym nie spotkasz ;)

Ale na przyszłość dobrze wiedzieć. Zawsze po otworzeniu nawiasu stawiałem spacje, aby tekst był bardziej czytelny, co jak widać było błędem [zlosnikhihi]

wiarus senior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Nie masz szacunku jednak do tych, co tej interpunkcji przestrzegają ;)

A właśnie, że nie bo ja bardzo szanuję tych co na tej interpunkcji się znają lepiej ode mnie ale tych jest tak mało jak i mechaniorów co potrafią dobrze Stromberg'i, Zenith'y i inne Webery regulować. Nigdy też nie napisałbym komuś kto mi zwróci na interpunkcję uwagę, że mam ją gdzieś a jedynie, że ubolewam nad tym, że nie zawsze wstawię odpowiedni znak w odpowiednim miejscu. Nie mniej, wydaje mi się, że moje zdania są zazwyczaj sensowne a brak jakiegoś znaku nie powoduje niezrozumienia ich sensu czy jego przeinaczenia.

Owszem, zgadzam się, że gdyby pilnować restrykcyjnie poprawności pisowni, ortografii i interpunkcji to większość postów lądowałaby w koszu tyle, że ja tego nie wymagam, z nikim nie walczę a jedynie się zdziwiłem, że Kiełbik którego cenię za wiedzę tego akurat elementu swej działalności na forum nie uważa.
Była już jakiś czas temu dyskusja na temat ortografii w której padły stwierdzenia typy - "jestem fachowcem od silników a nie od ortografii" - z zaznaczeniem, że jak będziemy wymagali poprawności językowej to się gówno o silnikach dowiemy bo fachowcom się nie będzie chciało dzielić wiedzą, ze słownikiem na kolanach. Coś za coś, czy jednak walka z wiatrakami. Dążąc wzwyż do samej śmierci!

THC pisze:
filippo pisze:
Trochę zlekceważono moją informację o tym, że silnik nie pracuje tak jak powinien i że należałoby to sprawdzić w serwisie.

Wniosek taki, że osoba której to zgłosiłeś nie używa polskich znaków.

Być może.
Temu się do końca nie dziwię bo wysyłasz na serwis po tym jak Ci kierowca mówi, że silnik klepie? Tym bardziej, że auto jest w Szwecji gdzie serwisowanie jest bardzo drogie. Pewnie nie, ale gdyby jednak to teraz koszta byłyby dużo mniejsze.

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

wiarus junior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
To jest już ortografia "sieciowa", albo jak kto woli zasady pisania w sieci. Jak dojdę do etapu siedzenia 20h przed monitorem, to zacznę studiować i tą dziedzinę. Póki co, takich "cudów" w słowniku ortograficznym nie spotkasz ;)

Ale co Ty opowiadasz? Od zawsze tak było. Chociażby maszynopisanie się kłania. [zlosnikok]

http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=10526

Cytuj:
tą dziedzinę.
TĘ.

Filippo, spiąłeś się za mocno.
Tu naprawdę nie jest źle. Proponuję fora innych marek, tam Ci się dopiero zjeży włos na plecach. [hihi]

Ostatnio zmieniony pn lis 28, 2011 11:59 am przez krasuss młodszy, łącznie zmieniany 1 raz.

postmistrz
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
To, że już przestałem zwracać na to uwagę świadczy tylko o tym, że jest to walka z wiatrakami, bo każdy w tych czasach ma w dupie swój własny ojczysty język (i nie mówię tu o osobach, którym co jakiś czas zdarzy się ort, bo błędów nie popełnia ten co nic nie robi).

O! To o mnie [zlosnikhihi]
Jak na forum jest WeebShut to nie potrzeba innej kontroli pisowni ... znaczy ja nie potrzebuje :) Ostatnio kilka moich kwiatkow wylapal na forum [hehe] [ok]

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

wiarus senior
Awatar użytkownika

krasuss młodszy pisze:
Filippo, spiąłeś się za mocno.
Tu naprawdę nie jest źle. Proponuję fora innych marek, tam Ci się dopiero zjeży włos na plecach. [hihi]

Jak dostawałem tróję to czasem usprawiedliwiałem się przed rodzicami, że np. Wojtek dostał dwóję a ojciec zawsze na to odpowiadał - "Jak patrzysz na innych to patrz na Anię która dostała piątkę" więc chyba nie trafia do mnie argument, że gdzie indziej jest gorzej.
Jestem aktywnym użytkownikiem forum miłośników transportu drogowego na którym dużą grupę użytkowników stanowią bardzo młodzi ludzie i uwierz mi, że panuje tam spory konserwatyzm. Pilnuje się wielu rzeczy bardziej restrykcyjnie niż tutaj. Jedną z żelaznych zasad jest taka, że podpis może liczyć co najwyżej dwie linijki - mój ma tam aż siedem i mimo, że zwracano mi już uwagę to go nie zmieniam gdyż uważam tę zasadę za zbyt restrykcyjną.

postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
filippo pisze:
że podpis może liczyć co najwyżej dwie linijki - mój ma tam aż siedem i mimo, że zwracano mi już uwagę to go nie zmieniam gdyż uważam tę zasadę za zbyt restrykcyjną.

Oj Filip brak Ci konsekwencji w działaniu.
Tu pragniesz przejrzystości pisowni podpierając się zasadami .
Brawo, sam to lubię.
Z drugiej strony świadomie łamiesz zasady stanowiące o kształcie podpisu.
Powód " bo tak".
Ktoś odpowie na Twoje "wojny językowe" , słownik stanowi zbyt restrykcyjne zasady pisowni. Olewam mimo zwracania uwagi.

Zdaje się, że te wiatr szybko nie minie, ale może daj spokój już z pilnowaniem zasad jakichkolwiek skoro sam łamiesz inne.

wiarus senior
Awatar użytkownika

THC pisze:
filippo pisze:
że podpis może liczyć co najwyżej dwie linijki - mój ma tam aż siedem i mimo, że zwracano mi już uwagę to go nie zmieniam gdyż uważam tę zasadę za zbyt restrykcyjną.

Oj Filip brak Ci konsekwencji w działaniu.
Tu pragniesz przejrzystości pisowni podpierając się zasadami .
Brawo, sam to lubię.
Z drugiej strony świadomie łamiesz zasady stanowiące o kształcie podpisu.
Powód " bo tak".
Ktoś odpowie na Twoje "wojny językowe" , słownik stanowi zbyt restrykcyjne zasady pisowni. Olewam mimo zwracania uwagi.

Zdaje się, że te wiatr szybko nie minie, ale może daj spokój już z pilnowaniem zasad jakichkolwiek skoro sam łamiesz inne.

W działaniu jestem konsekwentny jednak w podporządkowywaniu się pewnym zasadom niekoniecznie i uważam, że jedno nie wyklucza drugiego. Może faktycznie wyglądać to inaczej ale jestem również za bezpieczeństwem na drodze przy jednoczesnym łamaniu niektórych przepisów ruchu drogowego.
Podpis łamie tylko jedną jedyną zasadę - jest za długi a poza tym nie zawiera kwiatków czy jakiś gwałcących oczy elementów. Poza tym podpis wprowadzono po jakimś czasie i dotyczy tylko jednego ścisłego forum a nie zasad posługiwania się językiem milionów ludzi.

kombatant
Awatar użytkownika

krasuss młodszy pisze:
Ale co Ty opowiadasz? Od zawsze tak było. Chociażby maszynopisanie się kłania. [zlosnikok]

http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=10526

W moich szkołach nie było maszynopisania, a co za tym idzie nikt nie uczył zasad spacji w nawiasach. W piśmiennictwie ręcznym takie "kwiatki" nie występują ;)

krasuss młodszy pisze:
Cytuj:
tą dziedzinę.
TĘ.

Zdziwię Cię, ale i jedna i druga forma jest poprawna. Napisana przeze mnie jest "tylko" normą użytkową, a nie wzorcową, ale nie zaliczamy jej do błędu - zapraszam na coroczne dyktanda ;)

filippo pisze:
Nie mniej, wydaje mi się, że moje zdania są zazwyczaj sensowne a brak jakiegoś znaku nie powoduje niezrozumienia ich sensu czy jego przeinaczenia.

Wydaje Ci się, że sens jest oczywisty. Przypomnę tylko niemal podręcznikowy przykład potwierdzający tezę (wytłuszczone specjalnie dla krasuss'a ;)):

1) Stać, nie wolno iść!
2) Stać nie wolno, iść!

I jak? ;)
Kiedyś przeczytałem takie "mądre" powiedzenie:

Groźna jest dysleksja,
Groźniejsza dysfunkcja,
Ale najgroźniejsza
Kiepska interpunkcja. ;)

Bukol pisze:
O! To o mnie [zlosnikhihi]
Jak na forum jest WeebShut to nie potrzeba innej kontroli pisowni ... znaczy ja nie potrzebuje :) Ostatnio kilka moich kwiatkow wylapal na forum [hehe] [ok]

A tam zaraz o Tobie. Ty robisz to rzadko, więc i bardziej oczy bolą ;)

wiarus junior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Zdziwię Cię, ale i jedna i druga forma jest poprawna. Napisana przeze mnie jest "tylko" normą użytkową, a nie wzorcową, ale nie zaliczamy jej do błędu - zapraszam na coroczne dyktanda ;)

Forma poprawna to nie jest to samo, co uzus i forma akceptowalna. [zlosnikhihi]

http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=6217

Metaforycznie. Założyć niechlujnie dziadowski gaz do KE-JETa się da, ale na zlocie zabytków raczej uznania nie zdobędziesz, choć nie zlinczują Cię. [hihi]

Konserwatyści językowi wymierają, więc tylko czekać na pierwsze drukowane "szłem" i "wziunem". [oczko]

kombatant
Awatar użytkownika

krasuss młodszy pisze:
Forma poprawna to nie jest to samo, co uzus i forma akceptowalna. [zlosnikhihi]

Forma poprawna i akceptowalna, dopisałem Ci, że nie zostałaby zaliczona jako błąd w sztuce ;)
Ale to już odrębny temat, bo trochę zboczyliśmy z podejrzewania kolegów o noszenie "brudnych gaci" ;)

wiarus junior
Awatar użytkownika

W moim linku facet z PWN wypowiedział się jednak nieco inaczej. Póki się dłużej nie pokłócimy, to jemu wierzę bardziej. [zlosnikhihi] Dla mnie to nie jest poprawne. To jest właśnie akceptowalne i tyle. Ale dobrze to nie jest na pewno.

To jest moja racja i ona jest najmojsza! Nawet jak Twoja racja jest Twojsza.

kombatant
Awatar użytkownika

Proszę Cię uprzejmie. "Dziedzina" jako rodzaj żeński pozwala na dwie poprawne formy.
Ewentualne "wierzenia" możesz jeszcze poprzeć wykładami Miodka, jeżeli chce Ci się do niego napisać ;)

Cytuj:
Następujący przykład wyjaśnia zależność błędu od normy językowej.

Gramatyka normatywna (standardowej, starannej, pisanej) polszczyzny literackiej ustala regułę, wzór deklinacji zaimka wskazującego ten, ta, to; ci, te, podając paradygmat lub podaje, że odmienia się według deklinacji przymiotnikowej twardotematowej i wylicza formy mianownika rodzaju męskiego (ten), mianownika rodzaju nijakiego (to), biernika rodzaju żeńskiego (tę) jako odbiegające od tego wzorca. Regułę tę (właśnie ciągle jeszcze tę a nie tą) da się objaśnić tylko z punktu widzenia pewnej tradycji językowej, odczucia użytkowników, jej "prawność" uzasadnia duża liczba tekstów polszczyzny literackiej (sprzed okresu sformułowania reguły), gdzie taką a nie inną formę odnajdujemy. Formy "wyjątkowe" są historycznie umotywowane, ale dla samej normy jest to obojętne. Skądinąd wiadomo, że historycznie umotywowaną formą dopełniacza rodzaju męskiego byłaby forma † togo. W wyniku jednak procesu wyrównywania powstała forma tego (przez analogie do np. otwartego), tę też formę rejestruje norma. Z punktu widzenia gramatyki nienormatywnej, opisowej w formie biernika rodzaju żeńskiego tą nie ma nic szczególnego, jest ona wyrazem faktu, że proces wyrównywania deklinacji zaimka ten,... do deklinacji przymiotnikowej jeszcze się nie zakończył. W pewnym uproszczeniu można powiedzieć, że norma starannej polszczyzny pisanej rejestruje stan sprzed zakończenia tego procesu. Z punktu widzenia języka jako systemu zmiana tę > tą jest przejawem tendencji do usuwania form wyjątkowych. O żywotności tego procesu świadczą też nowsze rozwiązania normatywne, dopuszczające użycie tej formy w normie użytkowej (swobodnej, ustnej). Formę tą zamiast tę spotyka się coraz częściej w tekstach pisanych, np. prasowych, co świadczyć może, że również norma języka starannego, pisanego w niedalekiej przyszłości ulegnie zmianie (jak to już miało miejsce w przypadku tego zaimka). Poza tym forma tą (np. z tą kobietą) jest formą narzędnika rodzaju żeńskiego, użycie formy tę w tej funkcji jest błędem przesadnej poprawności (hiperpoprawności).

Przykładowe zdania:

1. Widziałem tę piękną kobietę. (Forma zgodna z normą polszczyzny wzorcowej, staranna)
2. Widziałem tą piekną kobietę. (Forma niezgodna z normą wzorcową, zgodna z normą użytkową, swobodna, potoczna, coraz częściej też pisana)
3. Widziałem go z tą kobietą. (Forma zgodna z normą wzorcową i użytkową)
4. Widziałem go z tę kobietą. (Forma hiperpoprawna na gruncie normy wzorcowej, utworzona przez analogię do tę w bierniku).

wiarus junior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
pozwala

Tak. Pozwala. Ale to nie znaczy, że istnieją dwie równoważne właściwe i poprawne formy. Czyli akceptowalne, ale nie poprawna. Nie lawiruj. [hihi]

Jeżeli pozwalam Ci mówić do mnie krasuss, to nie znaczy, że tak będzie zawsze dobrze, poprawnie i właściwie. Będzie zgodne z normą użytkową - bo na forum mamy nicki a na żywo też mi korona nie spada przy ksywowaniu. Ale jeżeli pozwolę Ci mówić do mnie Pawel, to będzie stuprocentowo właściwa forma.

WeebShut pisze:
2. Widziałem tą piekną kobietę. (Forma niezgodna z normą wzorcową, zgodna z normą użytkową, swobodna, potoczna, coraz częściej też pisana)

Czyli zwykły UZUS!!! [zlosnikhihi]

Albo jest dobrze, albo jest źle. Fajnie mi to kiedyś typ na studiach powiedzial - poprawnie/dobrze jest tak, że nie wstydzisz się w dany sposób sposób zwrócić oficjalnie do kogoś obcego, chcąc okazać szacunek.

Miodek akurat będzie po obu stronach, bo nie neguje znaczenia uzusów, ale nie ma do nich bezkrytycznego podejścia. [zlosnikhihi]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00