MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 28, 2025 2:26 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
filippo pisze:
Kiedy w końcu zaczniesz używać polskich znaków? Nie przeszkadza Ci to?
1: nigdy, 2: nie przeszkadza

P.S. po twojej obronie szyberdachu nie spodziewalbym sie nigdy, ze jestes taki uwazalski jezeli chodzi o "czystosc jezyka polskiego" [zlosnik] .

'71 250 CE, angol

wiarus senior
Awatar użytkownika

kielbik pisze:
filippo pisze:
Kiedy w końcu zaczniesz używać polskich znaków? Nie przeszkadza Ci to?
1: nigdy, 2: nie przeszkadza

P.S. po twojej obronie szyberdachu nie spodziewalbym sie nigdy, ze jestes taki uwazalski jezeli chodzi o "czystosc jezyka polskiego" [zlosnik] .

Pozory mogą mylić - nawet smsy pisuję z polskimi znakami i dziwi mnie, że Ty to zlewasz tym bardziej, że mimo używania klawiatur poza polską jest to przy pomocy choćby firefoxa dziecinnie proste.

AndyS pisze:
Mam pytanie. Czy do tych felg pasują oryginalne zaślepki Mercedesa (↔)72 i czy są w komplecie?

Pasują tylko oryginalne bo są mniejsze od tych najbardziej popularnych bo mają rozmiar 60mm - są w komplecie - tzn. zamówiłem z allegro ale jeszcze nie przyszły.

EDIT: Dekielki już przyszły jak donosi moja szanowna małżonka - może później prześle mi fotki bo jestem daleko poza domem.

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

weteran
Awatar użytkownika

filippo pisze:
smsy pisuję z polskimi znakami
SMSy tez pisuje z polskimi znakami ale tylko dlatego, ze tak mi je T9 uzupelnia.
filippo pisze:
(...) mimo używania klawiatur poza polską jest to przy pomocy choćby firefoxa dziecinnie proste
Uzywam opery a nie Firefoxa (a nawet gdybym uzywal tego ostatniego to napewno nie tracilbym czasu na klikanie podkreslonych wyrazow).

'71 250 CE, angol

wiarus senior
Awatar użytkownika

kielbik pisze:
filippo pisze:
smsy pisuję z polskimi znakami
SMSy tez pisuje z polskimi znakami ale tylko dlatego, ze tak mi je T9 uzupelnia.
filippo pisze:
(...) mimo używania klawiatur poza polską jest to przy pomocy choćby firefoxa dziecinnie proste
Uzywam opery a nie Firefoxa (a nawet gdybym uzywal tego ostatniego to napewno nie tracilbym czasu na klikanie podkreslonych wyrazow).

Czyli wychodzi, że to z lenistwa - a lenistwo jest oznaką lekceważenia czy braku szacunku do osób do których piszesz. Dziwne to biorąc pod uwagę Twoją wiedzę którą się z nami dzielisz ale z drugiej strony pewnie już tak jest, że nie jeden bardzo dobry fachowiec ma np. brudne gacie.

postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
filippo pisze:
Czyli wychodzi, że to z lenistwa - a lenistwo jest oznaką lekceważenia czy braku szacunku do osób do których piszesz. Dziwne to biorąc pod uwagę Twoją wiedzę którą się z nami dzielisz ale z drugiej strony pewnie już tak jest, że nie jeden bardzo dobry fachowiec ma np. brudne gacie.

Przedawkowałeś kiełki czy masz zły okres, a może utknąłeś na długiej pauzie ?
Takie wycieczki to chyba na pw lepiej.

wiarus senior
Awatar użytkownika

THC pisze:
filippo pisze:

Przedawkowałeś kiełki czy masz zły okres, a może utknąłeś na długiej pauzie ?
Takie wycieczki to chyba na pw lepiej.

Chcesz kupić te felgi adwokacie?

postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
filippo pisze:
THC pisze:

Tak.

weteran
Awatar użytkownika

filippo pisze:
Dziwne to biorąc pod uwagę Twoją wiedzę którą się z nami dzielisz ale z drugiej strony pewnie już tak jest, że nie jeden bardzo dobry fachowiec ma np. brudne gacie.
No i rozgryzles mnie, tzn. moje gacie.

P.S. 1: Moja tesciowa tez ma obsesje na punkcie braku szacunku :-?. Przez szacunek do nie jeszcze jej nie powiedzialem, ze na szacunek trzeba sobie zasluzyc ;).
P.S. 2: Szkoda, ze ta (niebywale ciekawa moim zdaniem) konwersacja zostanie skasowana niebawem przez moderatora, wzgl. przepadnie niebyt najdalej po miesiacu od ostatniego posta :(.
P.S. 3: Powodzenia w sprzedazy felg, o ktorych, dzieki fachowcowi w brudnych gaciach, wiesz do czego pasuja :lol:.

'71 250 CE, angol

wiarus senior
Awatar użytkownika

THC pisze:
filippo pisze:
THC pisze:

Tak.

No to polecam.

kielbik pisze:
filippo pisze:
Dziwne to biorąc pod uwagę Twoją wiedzę którą się z nami dzielisz ale z drugiej strony pewnie już tak jest, że nie jeden bardzo dobry fachowiec ma np. brudne gacie.
No i rozgryzles mnie, tzn. moje gacie.

P.S. 1: Moja tesciowa tez ma obsesje na punkcie braku szacunku :-?. Przez szacunek do nie jeszcze jej nie powiedzialem, ze na szacunek trzeba sobie zasluzyc ;).
P.S. 2: Szkoda, ze ta (niebywale ciekawa moim zdaniem) konwersacja zostanie skasowana niebawem przez moderatora, wzgl. przepadnie niebyt najdalej po miesiacu od ostatniego posta :(.
P.S. 3: Powodzenia w sprzedazy felg, o ktorych, dzieki fachowcowi w brudnych gaciach, wiesz do czego pasuja :lol:.

AD P.S. 1: Nie znam Twojej teściowej ale jakoś wychodzę z założenia, że szacunek nie należy się tylko tym o których wiemy dokładnie, że na niego nie zasługują bo ich dobrze znamy bądź go przez swoje zachowanie stracili.
AD P.S. 2: A niech i będzie skasowana a póki co wątek ciągle w górze choć i tak najbardziej zainteresowani są ludzie którzy o forum pojęcia nie mają (o felgach niestety też nie:)
AD P.S. 3: Dziękuję bardzo ale trochę nadinterpretujesz bądź co bądź moje wyolbrzymienie. Nie mam nic do Twoich gaci ale właśnie dziwi mnie Twoja twarda postawa dotycząca naszego kraju, podatków czy zmęczonego już szyberdachu przy jednoczesnym zlewaniu polskich znaków (co jest niezgodne z regulaminem tak na marginesie). Mam prawo się dziwić tym bardziej, że usprawiedliwiasz to lenistwem. Ale tak sobie tłumaczę tę sytuację tymi gaciami bo miałem do czynienia z jakimiś tam jednostkami które w czymś wybitne w czymś elementarnym były abnegatami bądź jawnymi ignorantami. Znałem wybitnego kucharza który był alkoholikiem, znałem pisarza który miał zawsze brud za paznokciami itp, itd. Więc nie chodziło mi o to by Cię obrazić że masz brudne gacie tylko użyłem tej metafory by sobie samemu usprawiedliwić Twoją diakrytyczną abnegację.

Pozdrawiam zachęcając do zakupu przepięknych felg :)

postmistrz
Awatar użytkownika

filippo pisze:
zlewaniu polskich znaków (co jest niezgodne z regulaminem tak na marginesie)

Podobnie jak pitolenie w giełdzie nie na temat.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

wiarus senior
Awatar użytkownika

filippo pisze:
AD P.S. 1: Nie znam Twojej teściowej ale jakoś wychodzę z założenia, że szacunek nie należy się tylko tym o których wiemy dokładnie, że na niego nie zasługują bo ich dobrze znamy bądź go przez swoje zachowanie stracili.
AD P.S. 2: A niech i będzie skasowana a póki co wątek ciągle w górze choć i tak najbardziej zainteresowani są ludzie którzy o forum pojęcia nie mają (o felgach niestety też nie:)
AD P.S. 3: Dziękuję bardzo ale trochę nadinterpretujesz bądź co bądź moje wyolbrzymienie. Nie mam nic do Twoich gaci ale właśnie dziwi mnie Twoja twarda postawa dotycząca naszego kraju, podatków czy zmęczonego już szyberdachu przy jednoczesnym zlewaniu polskich znaków (co jest niezgodne z regulaminem tak na marginesie). Mam prawo się dziwić tym bardziej, że usprawiedliwiasz to lenistwem. Ale tak sobie tłumaczę tę sytuację tymi gaciami bo miałem do czynienia z jakimiś tam jednostkami które w czymś wybitne w czymś elementarnym były abnegatami bądź jawnymi ignorantami. Znałem wybitnego kucharza który był alkoholikiem, znałem pisarza który miał zawsze brud za paznokciami itp, itd. Więc nie chodziło mi o to by Cię obrazić że masz brudne gacie tylko użyłem tej metafory by sobie samemu usprawiedliwić Twoją diakrytyczną abnegację.

Pozdrawiam zachęcając do zakupu przepięknych felg :)

Oprócz ortografii mamy jeszcze interpunkcję ;)

weteran

filippo pisze:
użyłem tej metafory by sobie samemu usprawiedliwić Twoją diakrytyczną abnegację.

Ale akurat "niejeden" to piszemy razem [jezyk5]
W każdym razie masz we mnie sprzymierzeńca w tej "walce z wiatrakami". Podejrzewam, że uczęszczałeś do szkoły w latach, kiedy jeszcze nie zaliczały jej "cudowne dzieci neostrady" [hihi]
P.S.: Widziałeś najnowszego Actrosa? Jest tego sporo na YouTube. Ma znowu "Truck of the Year" [zlosnikok]
Trochę szok, jak się tą nowoczesną tjochnikę ogląda [swiety]

wiarus senior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
filippo pisze:
zlewaniu polskich znaków (co jest niezgodne z regulaminem tak na marginesie)

Podobnie jak pitolenie w giełdzie nie na temat.

Dlatego też ten argument został użyty daleko po innych i nie do końca czuję się winny bo jeśli sam autor wątku się w dyskusje wdaje to jest to bardziej dopuszczalne, niż jak inny śmiecą w jego wątku.

chmielo pisze:

I, że co z tego? Stawiam mniej niż powinienem ale i tak nie jest źle bo ten element polskich zdań zlewa jeszcze więcej ludzi niż ortografię czy polskie znaki razem wzięte. Polecam też powieść "Bramy Raju" Jerzego Andrzejewskiego która zawiera DWA zdania z których drugie brzmi " I szli całą noc" - mistrzostwo interpunkcji :)

Gerri pisze:
filippo pisze:
użyłem tej metafory by sobie samemu usprawiedliwić Twoją diakrytyczną abnegację.

Ale akurat "niejeden" to piszemy razem [jezyk5]
W każdym razie masz we mnie sprzymierzeńca w tej "walce z wiatrakami". Podejrzewam, że uczęszczałeś do szkoły w latach, kiedy jeszcze nie zaliczały jej "cudowne dzieci neostrady" [hihi]
P.S.: Widziałeś najnowszego Actrosa? Jest tego sporo na YouTube. Ma znowu "Truck of the Year" [zlosnikok]
Trochę szok, jak się tą nowoczesną tjochnikę ogląda [swiety]

Człowiek się uczy przez całe życie. Jak chodziłem do szkoły to jeszcze większość rozumiała co czyta, a jeśli nie potrafiła poprawnie pisać to musiała się tego uczyć bez zaświadczeń z poradni - z wypracowań miałem zazwyczaj tróje bo treść była dobra, ortografia również ale interpunkcja i charakter pisma zaniżały całą resztę. Poza tym gdybym, może załatwił sobie zaświadczenie o dyskalkulii to nie musiałbym chodzić do LO przez pięć lat zamiast czterech :)

Nowego Actrosa widziałem już nie tylko na YT a mój niestety w dniu wczorajszym umarł - tłok mu wyszedł bokiem. Trochę zlekceważono moją informację o tym, że silnik nie pracuje tak jak powinien i że należałoby to sprawdzić w serwisie. Wczoraj rano jadąc z Jonkoping do Trelleborga w Szwecji usłyszałem mocne stuknięcie w silniku i pisk komputera. Po zatrzymaniu także wypływający spod auta olej. Po podniesieniu kabiny znalazłem na zewnątrz kawałki bloku silnika i kawał korbowodu. Dziś przyjechał po mnie holownik ze Szczecina i już mieliśmy wracać do kraju ale na morzu sztorm i nie możemy płynąć więc stoimy w porcie w oczekiwaniu na jakiś prom do Świnoujścia. Nie ukrywam, że szkoda mi auta bo spisywało się dotąd bez zarzutu a do miliona na liczniku zabrakło niecałe 6000km.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Więc jak widać nie przedawkowałem kiełków (choć mam paczuszkę smakowitych) ale się smucę tym, że mój Actrosik nie dojechał do miliona. Naprawdę mi przykro bo to bardzo fajne auto jest.

postmistrz
Awatar użytkownika

A ja, poki jestem w Holandii i pisze ze sluzbowego kompa, nie bede takze uzywal znakow polskich bo:

1. nie mam ich na kompie,
2. nie moge zainstalowac niczego z braku uprawnien admina,
3. musze uzywac oprogramowania zgodnego ze standardami korporacyjnymi, czytaj MS,
4. moge co prawda zainstalowac Firefoxa (i mam), ale w pracy nie powinienem go uzywac.

Tak wiec nie zawsze wynika to z braku szacunku czy tez lenistwa. Nawet jezeli uzywam FF to na przejrzenie forum i odpisanie tu i tam mam zazwyczaj 3-5 minut. Zwyczajny brak czasu na zmienianie znakow "na piechote".

Dodam jednak, ze ubolewam nad tym faktem i wkurza mnie to. Z reszta zaraz po przeprowadzce gdzies sie tlumaczylem, ze przez jakis czas znakow polskich "niet". Sorry - wierzcie mi, nie wynika to z braku szacunku do Was.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

kombatant
Awatar użytkownika

filippo pisze:
chmielo pisze:

I, że co z tego? Stawiam mniej niż powinienem ale i tak nie jest źle bo ten element polskich zdań zlewa jeszcze więcej ludzi niż ortografię czy polskie znaki razem wzięte.

Nie masz szacunku jednak do tych, co tej interpunkcji przestrzegają ;)
Ja powiem tyle, że brak polskich znaków nie razi mnie tak bardzo, jak "dysmózgia" związana z natłokiem ilości błędów ortograficznych w jednym zdaniu.
To, że już przestałem zwracać na to uwagę świadczy tylko o tym, że jest to walka z wiatrakami, bo każdy w tych czasach ma w dupie swój własny ojczysty język (i nie mówię tu o osobach, którym co jakiś czas zdarzy się ort, bo błędów nie popełnia ten co nic nie robi).

Dlatego jak już taki temat jest podniesiony, wnoszę o kasowanie postów tych, co naszego języka nie szanują! ( na forum zapanuje cisza ...) [zlosnik]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00