MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 28, 2025 2:33 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop

Dostałem ofertę na mail-a. Gość chce mi wpłacić kwotę powiększoną o 3,9% przez paypal.
Samochód ma odebrać firma kurierska. Co się za tym może kryć, jakie są zagrożenia?

wiarus senior
Awatar użytkownika

Pisał, że jest marynarzem a to prezent dla córki? Dużo było tych bajek....

postmistrz
Awatar użytkownika

Taaa - tylko te 3,9% bedzie chcial abys jak najszybciej przelal firmie kurierskiej ktora to ma rzekomo odebrac auto. Oczywiscie zaraz jak przelejesz "nadmiar" paypal odblokuje Twoja platnosc... Przewal, wlasnie identyczny przypadek omawiaja koledzy na gelenda.pl

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

swój chłop
Awatar użytkownika

to może ja się wypowiem, bo miałem już 2 razy okazję pomejlować z takimi Angolami tylko chodziło o kupno auta przeze mnie.

Sytuacja wygląda tak:
Widzicie na otomoto np. Audi A6 2.5tdi, rocznik 2004, za np. 15 koła, czyli z 10 koła poniżej wartości godziwej. Auto na blachach polskich, jak np. stoi w Kraśniku to ma LKR...., żadnego podejrzanych oznak, dużo fotek itp. W ogłoszeniu nie ma telefonu i podane, żeby mejlowo skontaktować się przez formularz kontaktowy. Za parę godzin dostajecie mejla w języku inglesi, że auto jest super, ale niestety musiałem nim wyjechać do pracy w Anglii i jest do odebrania w Southhampton czy bóg wie gdzie w Anglii. Mejl wygląda tak:
-----------------
Hello,

Just browsed my mail page and saw your message, so I hope you are still interested in buying the car. Regarding the car, it is in perfect shape, perfect working condition, no scratches, no damage, never been laid down or required any repairs.
The maintenance schedule has been followed to the letter and all service has been performed by dealer.
As you have seen in the ad, the price for my 2004 Audi A6 is 3,400 euro , including the transport costs, insurance and handling (transport, only if you are outside England, because the car is located in Portsmouth, England).
I just moved here with my job and I need a car registered in England.
I did not want to register the car in England, because of the enormous fees i have to pay.The reason I am selling the car for this low price is that recently i moved back to England and my car is a Polish model and has a steering wheel on the left. This week I found a family car here which I want to buy but first I have to sell my car. The car has Polish documents and is registered in Poland. Will include all taxes and transport if you are interested in purchasing the car.
E-mail me so we can discuss more.

Thank you,
Rafael
----------------
Oczywiście po tym mejlu i mojej odpowiedzi o przysłanie dodatkowych fotek dokumentów auta następuje odpowiedź że doku są w porządku ale skanu mi nie prześle i że zamawia mi firmę kurierską na auto a ja mam tylko przelać część kasy a reszta kasy jak odbiorę auto w PL.

Zastanawiam się czy ktoś dał się już nabrać na taki zakup..., działają na rynku od zeszłego roku, na razie zbieram na nich dowody winy, mam parę mejli do nich i od nich i chyba przejdę się do psiaków coby się tym tematem zainteresowali może.

wiarus senior

ostatnio Pan z GB nawet przelał mi kasę za auto i od siebie w gratisie dorzucił 500GBP taki miły był, przyszło potwierdzenie z paypal że kasa jest i wszyscy się kochają i świat jest dobry ;-)
ale....... e-mail był nie od paypal.com tylko od net.paypal.com taka niewielka różnica. nawet wysiliłem się i mu napisałem co o nim myślę, bo tak nagle nie zaatakował tylko najpierw popytał o auto, użyłem dużo ciekawych zwrotów żeby wyrazić co o nim myślę ale niestety okazało się że po 2h od wpłaty jego email już nie istniał i nie potrzebnie się namęczyłem ;-) debile myślą że załaduję auto na tira nie sprawdzając na paypal czy jest kasa?? ale co tam taka nowa wersja nigeryjskiego wyłudzania telefonów komórkowych...

Klubowicz
Awatar użytkownika

Odkopuję temat ale gość od Audi znów grasuje na otomoto.
Oto ogłoszenie:
http://otomoto.pl/subaru-outback-limited-C23343714.html
Oto odpowiedź od sprzedającego:
"Hello,

Just browsed my mail page and saw your message, so I hope you are still interested in buying the car. Regarding the car, it is in perfect shape, perfect working condition, no scratches, no damage, never been laid down or required any repairs.
The maintenance schedule has been followed to the letter and all service has been performed by dealer.
As you have seen in the ad, the price for my 2005 Subaru OUTBACK is 5,400 euro , including the transport costs, insurance and handling (because the car is located in Portsmouth, England).
I just moved here with my job and I need a car registered in England.
I did not want to register the car in England, because of the enormous fees i have to pay.The reason I am selling the car for this low price is that recently i moved back to England and my car is a Polish model and has a steering wheel on the left. This week I found a family car here which I want to buy but first I have to sell my car. The car has Polish documents and is registered in Poland. Will include all taxes and transport if you are interested in purchasing the car.
E-mail me so we can discuss more."

Tak ku przestrodze. W Otomoto już zgłosiłem.

swój chłop

poczytajcie na google jest dużo takich ludzi oszukanych i kasa jest raczej nie do odzyskania, ja na Cl'a też miałem takie oferty....

W 123 300D Automat 82 Ex
Vito 112CDI 02

swój chłop

masakra..ja sprzedawałem ostatnio w126 350Sdl-a być może większość wie o którego chodzi..dostałem meila od anglika że mieszka w Hamburgu a chce kupić żonie na prezent samochód na święta czy na urodziny już nie wiem bym musiał przeczytać te meile od niego.Ale że rzekomo jest marynarzem i jest obecnie na statku w Anglii nie może przyjechać po auto to mówił żebym założył konto na pypal-u i przeleje mi kasę a po samochód przyjedzie jakiś konsul..konto założyłem ale zaczął jakieś kombinacje z kasą i przez ten czas jak to trwało bo odpisywał po kilku dniach to SDL-a sprzedałem.. :roll:

S124 250TD 1995
S124 300TD 1992

swój chłop

Tak się wtrące trochę obok tematu trochę w temacie.

Fake mail czyli to co dostał kolega Sokol.

Nie można założyć sobie subdomeny w jakiejkolwiek domenie. Czyli np nie mogę sobie zrobić maile wojtas@net.onet.pl bez zgody onetu. Tak samo nie mogę założyć sobie skrzynki net.paypal.com.

To co mogę zrobić to wysyłać fake maila - np z własnego serwera pocztowego lub z dziwnych stronek typu:
http://anonymailer.net/
Można wysłać maila podając jako nadawcę dowolny adres pocztowy - nawet costam@mon.gov.

Taką mail ściemę można wykryć po nagłówku maila.

Klubowicz
Awatar użytkownika

W niektórych programach, np The Bat wystarczy kliknąć "przeadresuj" i można spokojnie wysłać do kogoś maila podszywając się pod dowolny adres z którego wcześniej samemu otrzymało się wiadomość.

swój chłop
Awatar użytkownika

W necie są nawet fora, na których ludzie opisują jak naciągnęli naciągaczy z Nigerii.

Tutaj taki jeden wątek: http://thescambaiter.com/forum/showthread.php?t=109 . Chcieli wyłudzić kasę tym systemem nadpłaty i zwrotu ale byli chciwi więc "ofierze" udało się wysłać im elektroniczne śmieci na ich koszt, trzy razy. Do tego wyciągnął zdjęcia samego naciągacza i jego bandy trzymających karteczki ze śmiesznymi tekstami. Założył nawet stronę swojej lipnej firmy sprzedającej laptopy "Anus Laptops" by uwiarygodnić historyjkę.
Wątek jest bardzo długi, kilka godzin czytania, ale pierwsze kilka stron wystarczy by załapać o co chodzi.

wiarus junior
Awatar użytkownika

Huzar,

rewelacja. Siedzę i czytam od poludnia. [zlosnikhihi]

Ale niesamowite jest to, że widocznie to się dalej im opłaca, skoro ciągle próbują.

wiarus senior
Awatar użytkownika

I dead you heheh

Tylko nie bardzo skumałem kto zrobił temu nigeryjczykowi zdjęcia jak odbierał paczkę od kuriera?

wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 34862
zegarek pisze:
Tylko nie bardzo skumałem kto zrobił temu nigeryjczykowi zdjęcia jak odbierał paczkę od kuriera?

Tu nie chodzi o paczkę, chyba któryś z kolegów forumowych dał mu do podpisania kwit (nie czytałem kwitka całego, bo to fake) ale o jakimś zatroskaniu o otoczenie i akcji porządkowania okolicy [zlosnikok]

Wątek mistrz, dobrnąłem tylko do 3 strony...na więcej nie miałem czasu.

wiarus junior
Awatar użytkownika

Kubitus pisze:
Wątek mistrz, dobrnąłem tylko do 3 strony...na więcej nie miałem czasu.

Warto wrócić nawet na całą stronę, nie tylko na ten wątek. Co goście wyrabiają to sięw pale nie mieści.

Ja doszedłem do momentu, kiedy wysłali Cole'owi przemysłową pralkę do Lagos. [zlosnikhihi]

Cuda, Panie, cuda. [hihi]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00