MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob wrz 13, 2025 1:23 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
Na pocieszenie po niedoszlym zakupie blekitnej pieknosci o angielskiej przeszlosci oraz w zwiazku z tym, ze trzyseta jest jednak troche za wolna ( 8) ) kupilem niedawno 320 TE. Auto w sumie w niezlym stanie ale po niewielkim tuningu (gl. biale kierunkowskazy, wklad atrapy z jakies fajansiarskiej aluminiowej blachy perforowanej i napisy na tylnej klapie rodem z passata). Przewiduje oczywiscie powrot do oryginalu i zastanawia mnie pewna kwestia: auto jest z pazdziernika 1992, a wiec jeszcze druga seria ale juz ze zmianami z konca 1991 roku (kierownica, joystick od sterowania lusterkami, ect.) i ma szerokie listwy oraz zderzaki w kolorze nadwozia (nakladki na zderzaki sa w kolorze czarnym i nie sa pomalowane). Czy pod koniec drugiej serii tak juz bylo czy to jeszcze jedna modyfikacja poprzedniego wlasciciela?

'71 250 CE, angol

wiarus junior
Awatar użytkownika

kielbik pisze:
auto jest z pazdziernika 1992, a wiec jeszcze druga seria ale juz ze zmianami z konca 1991 roku (kierownica, joystick od sterowania lusterkami, ect.) i ma szerokie listwy oraz zderzaki w kolorze nadwozia (nakladki na zderzaki sa w kolorze czarnym i nie sa pomalowane).

Chodzi Ci o ten nowszy joystick z pokrętłem zamiast tego z "pstrykaniem na boki? Ten nowszy nie ma być od czerwca '92? Bo w zasadzie wtedy zaczęli dawać nową benzynę. Tak przynajmniej dali jakoś tam do zrozumienia na media.daimler.com. A te zmiany z 1991 to nie chodzi Ci o te właśnie z liftu '92? W październiku i tak było dopasienie standardowe.

Obrazek
Obrazek

A zderzaki takie mają być, dyć wiesz sam.

A najszybciej będzie, jak po prostu sprawdzisz daty na plastikach. [zlosnikok]

weteran
Awatar użytkownika

Wiec tak, kiera taka jak na twoim zdjeciu byla montowana od RM 1992 (wrzesien/pazdziernik 1991) natomiast z joystickiem moze byc tak jak piszesz. W sumie to nie ma znaczenia bo samochod jest, tak jak napisalem, z pazdziernika 1992 i ma nowa kiere i nowego joya wiec w srodku wszystko sie zgadza.
Co do zderzakow to nie wlasnie nie wiem (dlatego pytam). Bylem (jestem) przekonany, ze byly w innych odcieniach az do wprowadzenia klasy E, czyli do drugiej polowy 1993. Zreszta na tych zdjeciach jest samochod "2,5"-seryjny i tez takie ma:

Obrazek

Obrazek

Plastikow nie chce mi sie zdejmowac, zreszta to i tak nie ma sensu bo jezeli byla jakas ingerencja to zostaly po prostu przemalowane a nie zamienione. Zderzaki napewno sa drugoseryjne a nie "E-klasowe".

'71 250 CE, angol

wiarus junior
Awatar użytkownika

Czyli jest orajt. Musisz przywrócić coś innego.

Zderzaki są w porządku, mają takie właśnie być - w kolorze, z chromem (chromiątkiem raczej [zlosnikhihi] ), ale z czarnym pasem. I z tylu niedociągniętym do błotnika. A w kombi to nawet w E-Klasse jest niedociągnięty, ale już w kolorze listew.

W ogóle ten 1992 i 1993 to są porypane trochę (albo się nie wyznaję), bo było w sumie mnóstwo takich małych bzdetnych zmian w środku (np. boazeria panela nawiewu - nie jest przykręcany na dole. Tylko, że nie mam pewności, czy nie było tak dopiero od 06.1993).

tylko mi przyszło do głowy, że może źle zrozumiałem. One są dokładnie w kolorze nadwozia, czy w odcieniu zbliżonym, ale jaśniejszym? No, wiesz, o co mi chodzi. Bo jak są dokładnie w kolorze, to znaczy, że było pryskane. [zlosnikhihi]

Najlepiej to go pokaż - zaraz się szakale zlecą i wszystko wypunktują. [zlosnikok]

weteran
Awatar użytkownika

Oczywiscie chodzilo mi o to, ze listwy sa dokladnie w takim kolorze jak reszta nadwozia (904). Ze w drugiej serii szerokie listwy i zderzaki mialy inny odcien i byly polmatowe to oczywiste. W trzeciej serii przerobili wszystko na jeden kolor (listwy i zderzaki, lacznie z nakladkami w kolorze nadwozia) i myslalem, ze byla jakas kolejna "polseria" ze starymi zderzakami i reflektorami ale listwami juz w kolorze nadwozia :o.

'71 250 CE, angol

wiarus junior
Awatar użytkownika

No to jednak chyba źle, jak jest to samo. [zdziwiony]

904 mial mieć listwy 5309 rioblau. Sam nawet zdjęcie z meinbenz daleś, gdzie widać, że lakier 904, ale listwy boczne i zderzaki mają inny odcień. A listwy na zderzakach są zawsze czarne. [hihi]

A. Wiem. [zlosnikhihi]

Te listwy nas poróżniły. [zlosnikhihi] Bo boczne też listwy i na zderzakach listwy i się zrobila kolizja oznaczeń. [zlosnikhihi] Listwy na zderzakach są zawsze czarne aż do oficjalnego MOPF z '93.

weteran
Awatar użytkownika

Dobra, to juz wiem. Czyli czeka mnie malowanie listew i (co gorsza) zderzakow :-?.

'71 250 CE, angol

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00