MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 29, 2025 4:17 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

przymierzam sie do zakupu zestawu
od razu nadmienię ze nie będę piaskował aut a jedynie drobne elementy typu felgi i jakieś profile stalowe (ewentualnie skiełkowanie )
jestem nowy w tym temacie i nigdy w życiu nie trzymałem w reku piaskarki(szybko sie ucze [zlosnik] )
wiec proszę o poradę "fachorfców" którzy mają lub mieli do czynienia ze sprzętem amatorskim
zacznę od kompresora
wyczytałem ze do efektywnego piaskowania wydajność kompresora musi być min 400l/min i pojemność min 100l
wiem ze profesjonalny sprzęt o takich parametrach kosztuje kilka tysi
jednak chce zasięgnąć opinii czy poniższe zabawki zdadzą egzamin
http://allegro.pl/kompresor-sprezarka-100l-100-550l-min-5-0km-230v-i1817271686.html
a może lepiej złożyć coś z jakiegoś agregatu od Stara,jelcza? [zdziwiony]

teraz piaskarka
http://allegro.pl/piaskarka-105l-z-odkurzaczem-1200w-gwarancja-i1808638556.html
i tu znowu dylemat czy może coś skonstruować w garażu?

w126 280SE 1984r
w124 200D aftomat 1993r "menczysłaf" ex
Audi A4 b7 2006 - żonowóz

Klubowicz
Awatar użytkownika

Do efektywnego piaskowania kompresor musi dostarczyć min. 10 atm przy przepływie powietrza jaki wymusza pistolet.
Tym kompresorkiem piaskowanie to będzie raczej bardzo mocno amatorska robota tyko do niewielkich punktów.

swój chłop

Popieram wypowiedź ukania, potrzeba naprawdę troche wiatru żeby zedrzeć stara powłokę, u nas mamy wana 2 tłokowego który daje około 300l na minutę i zbiornik 180 i żeby ruszyć felgę trzeba robić przerwy na dobicie zbiornika przez kompresor, piaskować można już przy 4 atm ale to raczej farbe która sama schodzi z elementu, ja zazwyczaj mam około 7 atm i nie twierdzę że to dużo.

Co do naszego sprzętu mam prosty pistolet inżektorowy z wymienną dyszą i jak narazie w miarę się zprawdza, co do piaskarki która podales to się raczej nie wypowiem bo nie wiem, ale jeśli chodzi o kompresor to ja postawiłem na samoróbkę i mi się opłaciło i wiem co mam i wiem na co moge liczyć i w jaki sposób wprowadzić modyfikację np fajna sprawa to dodatkowe wejście na kolejne kompresory i dodatkowy baniak 400 litrów. możemy albo robić w miare małym sprzetem podczas drobnych napraw będąc mobilnym a jeśli szykuje się piaskowanie dołączasz dodatkowy zbiornik powietrze przez co masz większu akumulator ciśnienia i drugi kompresor dzięki ktoremu masz wydajność.

Z doświadczenia wiem że allegrówki to ...ówno. Ale mogę się w tym wypadku mylić.

Rover 218 SDe - sprzedam.

swój chłop
Awatar użytkownika

domyslam sie ze te allegrówki to czysto amatorski sprzet
no dobra moge cos skontruowac ale
potrzebuje czegos co ma dużą wydajnosc i dobije do tych 10atmosfer i było w miare mobilne(tzn nie wazyło wiecej jak 100kg)
skonstruować kompresor mozna oczywiscie z agregatu od ursusa z silnika od malczana lub jakiegoś nieduzego diesla(wyzsza szkoła jazdy)
ewentualna zapożyczyć od starej radzieckiej cieżarówki no ewentualnie polskiej
tylko teraz pytanie od czego zaporzyczyc agregat aby spełniał powyzsze wymogi?
jak ktos robił taki sprzet to poprosze o info

fronko77 pisze:
fajna sprawa to dodatkowe wejście na kolejne kompresory i dodatkowy baniak 400 litrów. możemy albo robić w miare małym sprzetem podczas drobnych napraw będąc mobilnym a jeśli szykuje się piaskowanie dołączasz dodatkowy zbiornik powietrze przez co masz większu akumulator ciśnienia i drugi kompresor dzięki ktoremu masz wydajność.

oczywista oczywistość dołączana butla musi byc przynajmniej przy piaskowaniu(ten z allegro ma wyjscie dlatego taki pokazałem)

fronko77 pisze:
Co do naszego sprzętu mam prosty pistolet inżektorowy z wymienną dyszą i jak narazie w miarę się zprawdza

rozumiem ze masz cos w tym rodzaju?
http://allegro.pl/spec-pist-do-piaskowania-z-dysza-widiowa-400h-i1831409088.html
jak czesto dysze trzeba zmieniac? tak jak piszą w aukcji czy troche dłuzej to wytrzyma
i jak szybko piachu ubywa ?

w126 280SE 1984r
w124 200D aftomat 1993r "menczysłaf" ex
Audi A4 b7 2006 - żonowóz

swój chłop

Piachu ubywa w zależności od ustawienia, jesli chodzi o dyszę to ja mam ceramiczne a nie te z węglika, jak narazie to się trzyma dobrze ale nie piaskujemy za durzo, dysze da rade równiez dorobic samemu i zachartować.
Co do tego pistoletu to odrazu napiszę że tym się nie da wypiaskowac samochodu całego, znaczy da sie ale będzie to wkór...jące.
Ale do małych elementów jest w sam raz spełnia swoje zadanie i w zupełności wystarcza.
Co do sprężarki wżucę jakies foto swojej może niedługo, poszukaj starego WAN-a, jakiego kolwiek bardzo pożądny sprzęt. A można kupić w miare tanio, wystrzegaj się z rodzimych konstrukcji jest jeszcze asp ale to moim zdaniem gorszy wybór. Taki kompresor z ursusa to pewnie trochę mały będzie w zasadzie zależy jeszcze do czego...

Rover 218 SDe - sprzedam.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00