beet pisze:
tradycyjne winiety z dniem 1 lipca 2011r. odeszły do lamusa
Szczerze mówiąc nie wiem, bo od 1 lipca nigdzie z przyczepą nie jeździłem, już chyba z dwa miesiące jak stoi, ale na stronie viatoll.pl jest napisane mniej więcej tak:
Cytuj:
elektroniczny pobór opłat obowiązuje w Polsce na autostradach płatnych, drogach szybkiego ruchu oraz wybranych drogach krajowych.
...i z tego wywnioskowałem, że na wybranych czyli na tych gdzie będą (lub są) zainstalowane bramownice, a na reszcie dróg póki nie ma bramownic to jest nadal tak jak było, czyli system tradycyjny. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że GDDKiA tak łatwo odpuszcza zarobek i mając ViaBox po prostu sobie jeździsz za darmo tam gdzie z Ciebie nie "ściągają".
Nie chce za dużo mieszać, ale mój znajomy który często wozi konie do Wrocławia nie kupił tego na razie tylko po prostu przestał jeździć autostradą i lata przez Jelenią Górę mając wciąż ważną tradycyjną winietę (przynajmniej tak mi powiedział...

).
No ale jak coś to niech ktoś mnie wyprowadzi z błędu, bo szczerze mówiąc wolałbym wiedzieć jak jest naprawdę z tym zanim w końcu będę musiał gdzieś pojechać.
THC jak masz dokładne informacje to zamieść je proszę i będzie wszystko jasne...