MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt wrz 12, 2025 6:04 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

kaju007 pisze:
To z tego wynika że powinien być zawór dodatkowego powietrza jest ciągle otwarty a to jest nieprawda.

Sorki ale jak masz pisać takie bez sensowne posty to nie pisz.

To i to poczekam na opinie Juranda bo widać że jest obeznany w tych sprawach

Ach... no to juz nie bede pisal - ale uwazam, ze w zadnym moim poscie nie bylo nieprawdziwej informacji. Po prostu wydaje mi sie, ze sie zabierasz do naprawy troche od d... strony i strasznie sie miotasz.

ps. skoro po wlaczeniu wtyczki regulatora powietrza dodatkowego obroty podskakuja, to znaczy, ze sie on otwiera. Regulator ten, bez napiecia ma mala szczeline "awaryjna" ale ECU po wymuszeniu niewielkiego pradu, jest ja w stanie zamknac calkowicie. Stad wniosek jedynie logiczny; jezeli obroty znacznie podskakuja to ECU otwiera ten zawor - koniec kropka! ;)

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
postmajtek

Witam
Elektronike już sprawdziłem z schematem i znalazłem tylko że miałem pozamieniane wtyczki pomiędzy dwoma klapami a tak wszystko jest podłączone już nawet podmieniałem czujniki więc tylko został komp do podmiany. Ale jak narazie musze poczekac brak kasy bez silniczka ma 1000-1100 jak osiągnie 40 stopni troche słapszy ale da się jeździć.

Zauważyłem że jak odpale z silniczkiem lub bez to klapa nie zamyka się do końca czyli nie wraca na 0 może to jest przyczyna dostaje więcej powietrza

postmajtek
Awatar użytkownika

Podepnę się pod temat, żeby nie powielać podobnych wątków.
Od jakiegoś czasu moje m103 łapie trochę za wysokie obroty. Nie zawsze, ale bardzo często. Na zimnym jest ok, ale na ciepłym wygląda to mniej więcej tak: wajcha na "D": ok 800 U/min; wajcha na "N": ok 1000 U/min a po przełożeniu na "P" rosną do ok 1200. Po przegazowaniu czasami się normują. Co ciekawe, po odpięciu zaworu powietrza dodatkowego obroty spadają do normy.

Trochę o reszcie: całe wysokie napięcie nowe (Beru), sonda nowa (Bosch), potencjometr ustawiony na 0,7V, wypełnienie ustawione ok.
Wczoraj sprawdziłem sam zawór: po podpięciu pod 12V otwiera się momentalnie, po odłączeniu napięcia-zamyka (mały prześwit zostaje). Nic nie haczy, wszystko działa szybko i płynnie.
Rozumiem, że po rozgrzaniu silnika zawór ma być zamknięty? Czyli teoretycznie napięcie 0V? Bo na pracującym, rozgrzanym silniku napięcie na wtyczce pokazuje 6,5V. Czy w związku z tym zawór działa poprawnie?

Klubowicz
Awatar użytkownika

Zawór ma być uchylony więc ma być na nim jakieś napięcie skuteczne.
Szalejące obroty to zwykle wina trzeszczącego potencjometru, fałszywego powietrza lub wadliwej regulacji wtrysku, wadliwej sondy L. z za klawiatury niestety wiecej powiedzieć się nie da.

postmajtek
Awatar użytkownika

ukaniu, dzięki za odpowiedź. Lewe powietrze sprawdzone i na 90% jest ok, sonda nowa (chociaż fakt, nie musi być dobra z założenia). Potek ustawiałem cyfrowym miernikiem więc płynności nie miałem do końca jak sprawdzić. Spróbuję go wykręcić i obadać jak ścieżki wyglądają.
A czy fakt, że do ok 3000U/min z butem w podłodze rozpędza się trochę tak jakby coś go dławiło zawęża krąg poszukiwań?

swój chłop
Awatar użytkownika

a potencjometr masz ustawiony na 0.7?
pozdr

postmajtek
Awatar użytkownika

Tak, dokładnie 0.7 na rozgrzanym silniku.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00