Moje 240D sprawdziłem tylko raz, bo mam go od niedawna. Spaliło 7,2l/100km w trasie, przy prędkości 90 - 110. Z tego, co tu poczytałem, to nie jest źle, niektórzy mają gorsze wyniki, ale są i lepsze. W mieście - przejechałem 550 km i mam jeszcze 1/4 zbiornika. - Ile w W123 się mieści paliwa?
J@rek pisze:
w210 - czyli okularnik.
Rok 1996 listopad.
Silnik 300D bez turbiny, automat.
Spalił 90 litrów oleju jadalnego na przejechanie trasy 1100km. Jazda w 100% zgodna z przepisami. Łodź-Bydgoszcz-Koszalin-Dźwirzyno(110km jazdy po mieście)-Piła-Bydgoszcz-Łódź.
Po mieście nie wiem ile mi pali, bo nie zalewam go do pełna, za dużo czasu zajmuje przelewanie z butelek do baku

.
I drugi też w210 z '97 300D automat - trasa z Norymbergi do Łodzi - paliwo za 33 euro w Niemczech plus 160zł w Polsce.
Jazda autostradami, prędkości w znaczącej wiekszości 160 do 200.
Nie boisz się kary za niepłacenie akcyzy? Przecież z rury czuć frytki, to każdy gliniarz będzie wiedział, że na jadalnym jeździsz. Miałeś kontrolę jeżdżąc na jadalnym? A nie lepiej na opałowym? Trochę taniej, wygodniej i nie czuć tak, czyli wększa szansa, że niebiescy nie będą się czepiać. Napisz jak to jest.
No dobrze. Sprawdziłem do końca spalanie po mieście. Wyszło 8,6 l/100 km. Sprawdziłem go również na trasie przy prędkościach nie przekraczających 100km/h. Wyszło 6,5 l / 100 km (Na dystansie prawie 800 km. w tym trochę w korku i odrobinkę po mieście, no i sporo po mazurskich górkach i wioskach:))