MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr lip 30, 2025 7:53 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop

Tak to się oficjalnie nazywa...I może coś w tym jest, bo ochrona środowiska,bo podatki od prowadzonej "na czarno" działalności (patrz wątek o przewozach okolicznościowych). Załącznik(i) Dla dorobkiewiczów wożących autami do ślubu
Od znajomego "szrociarza" dowiedziałem się, że za mojego dawcę w115 mogę zapłacić od 10 do 100 tys zł kary za nielegalny
demontaż. To wyjaśnia dlaczego ostatnio wzrosła ilość ogłoszeń sprzedam bez prawa rejestracji...
Pozornie nie a propos. Zlikwidowałem we firmie radio bo ZAIKS może naliczyć kary za cały okres działalności (500zł/mies.*12mies*15lat=900tys=ruina firmy) Pytanie końcowe czy w tym kraju da się żyć?- bez strachu?
O karach i kompentencjach ITD chyba słyszeli wszyscy.

swój chłop

Polska powoli robi się jednym wielkim państwem policyjnym wyciągającym ostatni grosz z kieszeni podatników.

Ale polacy zawsze znajdą sposób na obejście przepisów [hihi]

weteran
Awatar użytkownika

a jak ci udowodnią że to 115 to dawca jest ? a nie auto w kolejce do remontu? swoją drogą delikatnie mówiąc pierdol... o szopenie, jest takich złomów pełno i stoją auta jedno na drugim i nic z tym nie zrobią i tyle na ten temat, bo co im do tego że masz auto które nie jest zarejestrowane ? gdzie jest to napisane że nie możesz kupić pojazdu na części ?

w108 280SE 3.5 manual oraz masa części do 108

swój chłop

Jest 30 dnina zrejestrowanie auta.To są właściwie stare przepisy, które zaczynają egzekwować. Państwo potrzebuje pieniędzy. A dlaczego muszę ubezpieczać samochód, który od 2 lat stoi na klockach ? Też uważam, że kupiony samochód jest moją własnością, ale hasło ochrona środowiska otwiera każde drzwi.
Przepisy UE są wprowadzane wybiórczo.

"delikatnie" to to nie było-z uszanowaniem

weteran
Awatar użytkownika

jest 14 dni na zapłacenie podatku w US a kiedy go zarejestruję to jest tylko i wyłącznie moja sprawa, mam pod domem 3 x 108 i nic mi nie zrobią bo najzwyczajniej nie mają do tego prawa a ja nie mam obowiązku wpuścić ich na posesję więc nie widzę problemu ;)

tak tylko wnioskuję że ten przepis jest zrobiony pod panów ze stacji demontażu pojazdów co by więcej pracy mieli, tylko nie myślą o tym że zabiją 90% zabytków lub prawie zabytków :(

weteran
Awatar użytkownika

KarolS1988 pisze:
kiedy go zarejestruję to jest tylko i wyłącznie moja sprawa

Wyrażenie bardzo nieprecyzyjne i mogące wprowadzać ludzi w błąd...
Na rejestrację auta masz 30 dni - przepisy są bardzo jasne... To czy to robisz czy nie to faktycznie "wyłącznie Twoja sprawa" ;)

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

postmistrz
Awatar użytkownika

Oho - znowu sie zaczyna. Przepisy przepisami, a wszyscy wiedza lepiej, a jak dostana po lbie zgodnie z przepisami to lament i ze sie w takim kraju zyc nie da. To wio za granice :) Wolny wybor. I ciekaw jestem jak dlugo w Niemczech czy Holandii mozna by trzymac gnijacego zloma na podworku :)

A z tymi rejestracjami to faktycznie tak jest, 30 dni. Jak sie kiedys za to wezma ... oj zalata sie dziura budzetowa :) Tak jak zabrali sie za handlujacych na allegro, tych bez firm i co nie placa podatkow. Dotknelo to nawet jednego z nas. A pretensje w takiej sytuacji wszyscy maja do "panstwa i systemu", a powinno sie miec do siebie.

A jesli chodzi o trzymanie zlomow zwanych autami: w Polsce jest obowiazek rejestracji samochodow, a kazdy zarejestrowany samochod powinien miec wazne OC, niezaleznie od stanu agonii (nie dotyczy aut zarejestrowanych na zabytkowe gdzie mozna wykupic czasowe OC).

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

weteran
Awatar użytkownika

a jak to jest że auto powyżej 25 lat jest zwolnione z ciągłości OC ?

można prosić o ten przepis mówiący o rejestracji auta w ciągu 30 dni ?

bo coś niby znalazłem że jest obowiązek rejestracji w ciągu 30 dni ale nie przewidziano kary za spóźnienie [zlosnik]

postmistrz
Awatar użytkownika

Dokladnie - jest przepis, ale nie ma kary za brak rejestracji w terminie.

Auta powyzej 25 lat nie sa zwolnione z ciaglosci OC. Majac samochod zarejestrowany jako zabytkowy mozna w niektorych ubezpieczalniach wykupic OC na krotszy okres niz rok (n.p. na 3 miesiace). Niby umowa jest ciagla itp. zeby byc zgodnie z przepisami itp. Ale jak sie ma znizki to czesto bardziej sie oplaca ubezpieczyc na rok z pelnymi znizkami niz po kawalku.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

wiarus junior

KarolS1988 pisze:
a jak to jest że auto powyżej 25 lat jest zwolnione z ciągłości OC ?

Bukol pisze:
Auta powyzej 25 lat nie sa zwolnione z ciaglosci OC.

Dz.U.03.124.1152
USTAWA z dnia 22 maja 2003 r.
o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych
(Dz. U. z dnia 16 lipca 2003 r.)

Art. 2. Określenia użyte w ustawie oznaczają:
11) pojazd historyczny:
a) pojazd zabytkowy w rozumieniu przepisów ustawy - Prawo o ruchu drogowym,
b) pojazd wpisany do księgi inwentarza muzealiów zgodnie z przepisami dotyczącymi ewidencjonowania dóbr kultury w muzeach,
c) pojazd mający co najmniej 40 lat,
d) pojazd mający co najmniej 25 lat i uznany przez uprawnionego rzeczoznawcę samochodowego za pojazd unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji;

Art. 26. Umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych zawiera się na okres 12 miesięcy, z zastrzeżeniem art. 27.
Art. 27. 1. Umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych na czas krótszy niż 12 miesięcy, zwaną dalej "umową ubezpieczenia krótkoterminowego", można zawrzeć, jeżeli pojazd mechaniczny jest:
1) zarejestrowany na stałe, w przypadkach określonych w ust. 2;
2) zarejestrowany czasowo;
3) zarejestrowany za granicą;
4) pojazdem wolnobieżnym określonym w art. 2 pkt 10 lit. b;
5) pojazdem historycznym.

MB W114 280 74 r. Milka
Ford Transit MK2 84 r. Oldskool

Kosmetyki samochodowe CarChem
fb/CarChemPolska
Akcesoria do pielęgnacji samochodów egge.pl

postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
To nie ma nic wspólnego z trzymaniem trupa dla siebie na części , kupionego bez papierów czy ogólnie z zamotanymi papierami.

Chodzi o handlarzy , którzy targają z zachodu auta na części.
Ale gdyby nie allegro nie wiem czy by wszedł taki przepis.
Tyle lat trwał handel częściami na giełdach , dopiero kiedy allegro jest tak popularne coś się dzieje.

To jest jeszcze nic, udupią kilku handlarzy złomiarzy , zmniejszą szarą strefę, może ukrócą przypadkiem też złodziejom.
Ale kiedy cepik ruszy na sto procent, wtedy się zagotuje , wtedy będzie państwo policyjne.
Z cepikiem będzie wiadomo, czy pojazd ma oc lub przegląd, będą wyłapywać po numerach rejestracyjnych.
Z czasem wejdzie pewnie tez kara za przekroczenie 30 dni od rejestracji.

W sumie to skąd to wzburzenie, w innych krajach takie przepisy sa od lat i jakoś ludzie żyją.
Ale ekolodzy rzeczywiście, tyle traw zadeptują krowy , a oni o samochodach ehh.

swój chłop
Awatar użytkownika

Prawo prawem ale można zgodzić się z poglądem, że np. przepis zakazujący ponownej rejestracji pojazdu jest niezgodny z konstytucją, bo ewidentnie ogranicza prawo własności. Osobiście nie mogę znależć przekonywującej argumentacji dla istnienia takiego przepisu.

Natomiast w kwestii demontażu pojazdów sprawa nie jest już taka jednoznaczna: Państwo zdaje sobie sprawę ,że przez szarą strefę uciekają z budżetu straszne pieniądze a z drugiej strony łupie podatkami pozostałych w szczególnosci pracowników najemnych. Przykładem są choćby handlarze częściami z giełdy poznańskiej. Wszyscy o tym gadają, że większość oferowanych tam częsci pochodzi z nielegalnego żródła ale jakoś nikt nie potrafi tego problemu rozwiązać.

wiarus junior
Awatar użytkownika

Ale mnie jeszcze zastanawia jedno - mianowicie trzeba zarejestrować kupione auto czy inny pojazd mechaniczny jeżeli był on do tej pory zarejestrowany, ale chyba nikt nie może mnie zmusić do tego żeby zarejestrować coś co do tej pory zarejestrowane nie było. Nie ma chyba żadnego przepisu mówiącego, że każdy pojazd mechaniczny z kategorii podlegających rejestracji musi być zarejestrowany i ubezpieczony. Jak nim nie jeżdżę po drogach to chyba mogą mi skoczyć nie..?

Mam 30ha łąk pod domem, jak zamiast pasać tam krowy zechce tam ujeżdżać trzymanego na podwórku złoma bez papierów to moja sprawa. Teren prywatny i tyle. Dopiero wyjeżdżając nim na drogę narażam się na kłopoty. A tak co stoi na moim terenie to moje i nic do tego nikomu czy to jest Merc z Anglii będący dawcą części czy stary ciągnik którego odpalam raz na pół roku bo tylko tyle jest potrzebny.

Poza tym znowu wchodzimy na politykę, ten rząd który coraz mocniej będzie się różnym grupom społecznym dobierał do przysłowiowej d*py w poszukiwaniu kasy politycznie strzeli sobie w kolana. Oni o tym wiedza i naciski lobby pseudo ekologów to jedno, a świadomość o sytuacji w kraju to drugie i pewnie dlatego nadal nikt nie stara się specjalnie ukrócić tej czy innej szarej strefy, podobne obawy były jak próbowano uwalić zabytki na podstawie norm emisji i skończyło się jak zwykle na niczym.

swój chłop
Awatar użytkownika

Nie ma prawnego obowiązku rejestracji w sytuacji, jak opisałeś wyżej. Masz np. odrestaurowanego harleya i trzymasz go w salonie, aby cieszył oko.

swój chłop

W Niemczech (podobno) jest tak, że pojazd nie musi być ubezpieczony, jeżeli nie jeździ. Policja, straże miejskie robią zdjęcia aut które stoją nieubezpieczone na ulicy(kupony ubezpieczeń musza być wystawione za szybą) Kary są jeżeli wg zdjęcia auto było ruszone.
Chyba logiczne byłoby gdyby była obowiązkowa rejestracja-co nie kosztuje, a jest kontrola co się z pojazdem dzieje.
W krajach UE można wykupić ubezpieczenie na dowolny czas. Są to podobno dużo wyższe pieniądze.
U nas towarzystwa ubezpieczeniowe pobierają opłatę za usługę fikcyjną, jezeli samochód nie jeździ.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00