Układ ramion jest od 124. Wiem bo robilem to juz wiele razy (i podnosniki tez wiele razy).
Jezeli inne samochody mialy podobny uklad, to moze roznica byc w dlugosci ramion, ale jesli nie ( i nie sadze zeby tak bylo), to to musi pasowac do 124.
Nie bylo zmian miedzy rocznikami.
Skladniam sie ku temu, ze jak ktos nie wie jak to zalozyc, to raczej nie zalozy i znajomosc elektroniki nie pomaga
![[oczko]](./images/smilies/oczko.gif)
. Za kazdym razem jak to robie od nowa i nie pamietam jak bylo, to musze siegac po najdalsze poklady mojej inteligencji, roznie to bywa... Trzeba tak ustawic silnik i szybe zeby wszystko weszlo od razu na swoje miejsce. Motor jest w stanie powyginac ramiona bez problemu (skąd to wiem?
![[swiety]](./images/smilies/swiety.gif)
), wiec do testów podlaczaj prąd ręcznie i caly czas patrz co se dzieje.
Aha, po poskładaniu szyba bedzie oczywiscie chodzic gora/dół, ale zauważysz, że w położeniach krańcowych poszycie drzwi od strony wnętrza pracuje, napina się. Zaobserwowałem to w każdym przypadku więc musi to być normalne. Dzieje sie tak, bo mechanizm tych szybek nie ma wylacznikow krańcowych a jedynie wyłączanie przciążeniowe, czyli dopycha do końca i jak już nie daje rady dalej to... wtedy wie że jest już przy końcu.
I nie pchaj do srodka rąk jak silnik pracuje. Rzeczy tam dzeją się szybko i mocno
![[zlosnikhihi]](./images/smilies/zlosnikhihi.gif)
.
zacznij od tego linka z
mbclub.co.ukzdjecia troch slabe, ale z opisem powinienes dac rade.
I jeszcze jedno, jakby co, to podnosniki w drzwiach tylnych roznia sie od przodu i sa na linke, czyli tak jak w kazdym samochodzie francuskim albo na F
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
.
Powodznia