Idzik pisze:
and6412 pisze:
np. zakaz rejestracji aut po 15 roku 'życia')
.
W to mi się nie chce uwierzyć... Jeżeli kupię auto, w kraju UE, to taki zakaz rejestracji u Nas (po 1 maja) byłby chyba naruszeniem podtsawowych praw UE ??? Niby czemu auto, które było zarejestrowaen na terenie kraju UE nie mogłoby być zarejestrowane w innym kraju UE ??? Pytanie w sumie bez odpowiedzi - możemy sobie pogdybać, bo nikt nie wie jak to będzie.... Pożyjemy, zobaczymy... a pewno będzie ciekawie
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
Niestety, podobno moga tak zrobić

('przeciez chodzi o ekologię'. I co zrobisz sku.....om)
Poza tym wziąłem przykłady z sufitu, można taki import zarżnąć na maśe innych sposobów, zgodnych z prawami UE (troche juz nad tym myslalem):
- wprowadzą sobie jakąś normę, której starsze auta nie mogą spełnić.
- akcyze mogą nałożyć bez żadnych przeciwskazań UE (niestety), choć Polska, bedzie jedynym krajem UE w którym jest akcyza większa niż zdajsie 5% na import aut (przeciez to jest chore)
- slyszalem o pomysle placenia oplaty zlomowej, czyli teoretycznie im starsze auto tym blizej zlomowiska i tym wiecej sie placi (placi sie oczywiscie przy rejestracji, bo jakzeby inaczej)
- moga przywalic 20 ekspertyz rzeczoznawców i co zrobisz, bedziesz musial chodzic i sie prosić o te papierki.
generalnie, jak jeszcze raz o tym myślę, to po raz n-ty mam ochotę, całą tą czerwoną chołotę pod scianą postawić, za doprowadzanie państwa i obywateli do ruiny finansowej.