Pojawiła się ostatnio opcja zmiany mojego W126 na jakieś inne auto. Po głowie chodzi mi W124 lub W202 - ten drugi mi się bardziej podoba, ale ciężko znaleźć interesujący egzemplarz...
W grę wchodzi tylko coś bardzo mocnego... W zasadzie rozważam tylko M104 3.0 lub M119... Pierwszy silnik jako-tako znam (przynajmniej budowa i układ wtryskowy nie są dla mnie nowością). O drugim wiem tylko tyle że każdy woli wersję 5.0
Mój temat z oczywistych względów w żaden sposób nie dotyczy wersji 5 litrowej!!Nurtują mnie poniższe pytania:
- Czego się spodziewać po tych silnikach?
- Czy warto pakować się w dwa dodatkowe cylindry?
- Jakie problemy niesie ze sobą W124 z V8 pod maską?
- Jakiej ceny spodziewać się za auto w przyzwoitym (nie idealnym!) stanie?
- Czy podczas wyprzedzania te będzie czuć te 60KM różnicy?
- Czy wersja z V8 różni się mechanicznie od "cywilnych" W124?
Ogólnie auto ma służyć głównie
do zabawy oraz na
długie trasy (także służbowe). Musi wyglądać na tyle pozytywnie bym się nie wstydził jechać nim do klienta (dotyczy to także wnętrza) i jednocześnie być ciche i wygodne w trasie...
Co do stanu technicznego to wiadomo że w grę wchodzi mały remont blacharski typowych miejsc (np. błotniki). Mechanicznie auto powinno mieć sprawne wszystkie elementy wymagane podczas przeglądu. Ogólnie zamiar jest taki żeby większość rzeczy była zrobiona zaraz po zakupie w ramach "pakietu startowego" - nie lubię jeździć autem któremu coś dolega...
W126 spełnia wymagania dotyczące wygody, ale niestety trudno o ładny egzemplarz ze sprawną klimą... Poza tym stosunek spalania i osiągów silników z tej epoki pozostawia wiele do życzenia...
PS
Celowo nie wspominam o budżecie bo jeszcze na to za wcześnie. Z kasą ogólnie nie ma problemu (rozważam także W210), ale jako urodzony materialista nie lubię przepłacać za nic

Najszczęśliwszy byłbym wtedy gdyby udało się zmieścić w dopłacie ok 5000zł biorąc pod uwagę sprzedaż W126 ale wiem że to jest prawie tak prawdopodobne jak wygrana w Lotto...