MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr lip 30, 2025 6:32 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
weteran
Awatar użytkownika

7 marca 2011 roku w Dz.U. Nr 48 poz. 247 opublikowano nowelizację ustawy o transporcie drogowym z dnia 14 lutego 2011 roku. Nowe przepisy definiują jakie wymogi konstrukcyjne powinien spełnić pojazd wykorzystywany do przewozów okazjonalnych (np. ślubów), określając liczbę miejsc w takim pojeździe na minimum 7 wraz z kierowcą. Jednocześnie jako wyjątek od zasady dopuszczono możliwość przewozu okazjonalnego przez pojazdy zabytkowe nawet jeśli powyższego wymogu nie spełniają. Uwaga! Pojazd zabytkowy to pojazd na żółtych tablicach. Wożenie do ślubu pojazdem historycznym czy jakimkolwiek nowym pojazdem o liczbie miejsc mniejszej niż 7 usankcjonowane zostało karą w wysokości 15 tyś zł!. Kolejną nowością, która ucieszy taksówkarzy jest zniesienie limitu licencji na wykonywanie tego zawodu. Teraz każdy kto spełni określone w przedmiotowej ustawie kryteria dostanie taką licencję. Nowelizacja wchodzi w życie 7 kwietnia 2011 r.

Ze ślubnymi życzeniami.
P.R.

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

postmistrz
Awatar użytkownika

mojojojo13 pisze:
Nowe przepisy definiują jakie wymogi konstrukcyjne powinien spełnić pojazd wykorzystywany do przewozów okazjonalnych (np. ślubów), (...)

A nie jest tam "odplatnych przewozow"? Bo z tej nowelizacji wynika, ze jak podwioze n.p. corke do slubu swoim autem to powinienem szykowac 15tys zl. Czyzby kolejny gniot legislacyjny?

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

weteran
Awatar użytkownika

Oczywiście jest odpowiednia chronologia tego i dopiero wtedy nowelizacja nabiera sensu. Postaram się w dużym skrócie ją przybliżyć, ale wybaczcie pewien nie ostry język gdyż nie chce zamazać sensu językiem prawniczym.

Pierwsza sprawa, to w państwie prawa wożenie do ślub za kasę jest obłożone podatkiem w związku z prowadzeniem działalności gospodarczej lub innej formy prawnej. Pomijam osoby które robią to na lewo, bo one w przypadku kontroli będą beczeć i kwiczeć ale to inne przepisy.
W ramach wspomnianej wyżej działalności, wożenie do ślubów kwalifikuje się jako przewóz okazjonalny - zgodnie z definicją w ustawie o transporcie drogowym, nie wymaga żadnych zezwoleń, licencji ale trzeba spełnić jedno z kryteriów wyrażone w definicji. Od 7 kwietnia tego roku, przewóz okazjonalny może być świadczony tylko przez pojazdy konstrukcyjnie przeznaczone dla 7 osób wzwyż i w drodze wyjątku , również przez pojazdy zabytkowe.
Celem prawodawcy było ustrzelenie pseudo taksówkarzy, ale przy okazji dostało się też przedsiębiorcom świadczącym przewozy ślubne. Limuzyny obronią się same, ale całe masy Sklass, 7emek, Chryslerów i innych plastików odpadają już na starcie, to samo dotyczy Nestorów, "ALF Rowero" a także każdego auta, które mogłoby być zabytkowe a jest historyczne.

Więc przypadek opisany przez ciebie się nie kwalifikuje. To samo dotyczy użyczenia auta zgodnie z K.C. ale przestrzegam przed cwaniakowaniem że pod pozorem użyczenia (umowa z klientem) bierzemy kasę - bo po pierwsze mamy czynność pozorną, zmierzającą do obejścia przepisów, po drugie przesłanki prowadzenia działalności gospodarczej zgodnie z definicją działalności gospodarczej a po trzecie (jeśli auto mia białe blachy) w konsekwencji przewóz okazjonalny sankcjonowany 15 tysiącami złotych. Cwaniaki postępowania i tak nie zmienią - wzrośnie tylko stawka ryzyka.

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Chcesz powiedzieć, że jak zatrzyma mnie ktoś na drodze, panie, podwieź pan, a potem rzuci mi na siedzenie 10 zł to jak nie wyrzucę tych 10 zł za nim przez okno to on mnie spisze, wezwie niebieskich i dostanę grzywnę 15kzł ? Autostop ukrócony !

postmistrz
Awatar użytkownika

Wlasnie dlatego mi sie wydaje, ze to kolejny bubel. Cel sluszny - usankcjonowac pewien biznes i ukrocic szara strefe. Ale rykoszetem dostana wszyscy drobni dorabiajacy, najczesciej na lewo, wozacy sluby weekendowo. Rozumiem i popieram sens zrobienia porzadku, ale dlaczego 7 miejsc? Wlasnie tak jak pisze mojojojo13: odpadna wszelkie limuzyny nawet najwyzszej klasy (S, Jagi itp.). A wystarczylo moim zdaniem wprowadzic obowiazek rejestrowania dzialalnosci gospodarczej przy takich przewozach. Nawet nie specjalnie by to uderzylo w tych co dorabiaja, bo albo maja juz inne dzialalnosci i wystarczy dopisac "przewoz okazjonalny" albo pracuja na etacie, a wtedy koszty utrzymania dzialalnosci sa niewielkie.

Ale dzieki za info, mam w tym roku kilka rodzinnych slubow i wesel. Jak by co to bede mial dobry pretekst aby odmowic podwozki :)

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

weteran
Awatar użytkownika

Bodzio pisze:
Chcesz powiedzieć, że jak zatrzyma mnie ktoś na drodze, panie, podwieź pan, a potem rzuci mi na siedzenie 10 zł to jak nie wyrzucę tych 10 zł za nim przez okno to on mnie spisze, wezwie niebieskich i dostanę grzywnę 15kzł ? Autostop ukrócony !

Nie ma sensu popadać w paranoje, lepiej jesdnak postudiować ustawę - moje stanowisko jest zupełnie ambiwalentne i sam nie wiem co o tym myśleć.
Bukol - jeśli masz rodzinne imprezy i nie bierzesz za to kasy - to nie masz się czym przejmować.

Klubowicz
Awatar użytkownika

Bardzo ciekawe co napisałeś mojojojo13. Współczuje teraz tylko firmom które profesjonalnie wozily do ślubu. Wszystkie auta klasy wyższej do wyrzucenia. Ta ustawa z tego co piszesz, przypomina mi przepisy dla aut z kratka, tylko po to by nazywać je ciezarowkami.

W123 '78, 230 automat Coloradobeige
chyba ex. W114 '72, 280 CE

postmistrz
Awatar użytkownika

mojojojo13 pisze:
Bukol - jeśli masz rodzinne imprezy i nie bierzesz za to kasy - to nie masz się czym przejmować.

Tez tak mysle. Ale dzis n.p. nasz kolega moim autem wiezie do slubu swoich znajomych. Pewnie dorzuca mu sie na benzyne, bo 250-tak lubi wypic. I jak to teraz z takim czyms bedzie? I nie chodzi mi tu o oszukiwanie fiskusa - zwykla kolezenska przysluga, wielu z nas takie rzeczy robi. Nie dla kasy, ale czasem jais zwrot kosztow paliwa. Rozumiesz - chodzi mi o to, ze zapisy ktore przytaczasz moga byc powodem klopotow dla wielu uczciwych osob (ja n.p. do swojego pierwszego slubu jechalem sluzbowym Volvo ojca, w swietle tych nowych przepisow to juz 15tyskow).

weteran
Awatar użytkownika

Niestety ciężko powiedzieć jak zachowają się organy zobowiązane do kontroli. W mojej ocenie zwrot kosztów paliwa nie stanowi zarobku, ale nie chodzi chyba o omawianie konkretnych kazusów bo tych może być tysiące i każdy inny, natomiast trzeba było mocno czepliwych urzędników aby w takich przypadkach reagowali. Co innego, kiedy osoba umieszcza ogłoszenie w internecie, a złapana za rękę twierdzi że to koleżeńska przysługa i wozi za free, można to łatwo sprawdzić i po nitce do kłębka znaleźć słabe ogniwo. Nie wiem czy wiecie, ale jest już jeden przepis z cyklu absurdalnych w ustawie o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji, w której to wymontowanie z pojazdu który podlega recyklingowi np. lusterka i zamontowanie go w swoim aucie podlega grzywnie (abym nie skłamał) 10 tyś zł. Dziś jest to przepis martwy ale jest i w każdej chwili, jeśli lobby złomiarzy dojdzie do władzy może z niego uczynić użytek. Podobnie będzie i z tym przepisem.

Natomiast co do pojazdów zabytkowych, to już wcześniej prawodawca przewidywał, że takie pojazdy do przewozu okazjonalnego będą mogły być wykorzystywane mimo wyłączenia osobówek - jakiś rok temu wprowadzono obowiązek corocznych przeglądów dla takich zabytków - jako wyjątek od zasady dożywotniego przeglądu. Taki przegląd powinny mieć właśnie auta wykorzystywane przez przedsiębiorców do "wożenia do ślubów". Cóż - taki kraj

Póki co lekarze się dają właśnie teraz, bo za chwilę wszystkie praktyki lekarskie zostaną zaopatrzone w kasy fiskalne. Jak zwykle dodatkowe podatki zapłacą najbiedniejsi bo nie mają na czym zaoszczędzić.

kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 3939571
Bodzio pisze:
za chwilę wszystkie praktyki lekarskie zostaną zaopatrzone w kasy fiskalne.

Wszystkie nie, jedynie te, które świadczą usługi dla indywidualnych osób. Czyli kasy do gabinetów prywatnych. Jeżeli ktoś ma kontrakt z NFZ albo POZ to już nie.

W124 220E '93
S124 280TE '92
W140 500SE '94

Gabinecik lekarski musi być zaopatrzony w lampę antybakteryjną, zabija niby zarazki, ale na pewno zabija elektronikę i wydruki na papierze termicznym. Stąd kasy fiskalne do gabinetów powinny mieć metalową obudowę i drukować w inny nietermiczny sposób. Ciekawe czy ktoś to zmierzył i zbadał.

swój chłop
Awatar użytkownika

z jednej strony fajnie znikną repliki i nowoczesne paski bumy i esy
praktycznie zostaną tylko zabytki pełna gębą , limuzyny i autobusy
moze dzieki temu bede miał wiecej roboty [palacz]
natomiast druga strona medalu
nadal bedzie istniała i bedzie miec sie całkiem dobrze
mądry polaczek znajdzie sposób aby to ominąć
i jak to juz wczesniej napisano
kazdy bedzie woził za "przysługę znajomego albo siostre lub brata i oczywiscie złamanego grosza za to nie bierze"

w126 280SE 1984r
w124 200D aftomat 1993r "menczysłaf" ex
Audi A4 b7 2006 - żonowóz

Klubowicz

Numer GG: 267496
Ufff... Zdążyłem przed owym gniotem naszej władzy [cool] [ok]

Załączniki:
landryna.jpg
landryna.jpg [ 41 KiB | Przejrzano 2044 razy ]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18
swój chłop

Przede wszystkim dziękuję autorowi wątku, bo właśnie chciałem rozszerzyć swoją działalność o podobne usługi. Od tygodni robię różne symulacje, jakie auto mam kupić ale w żadnej z nich nie występowało auto, spełniające opisane kryteria. Nowelizacja wydaje się całkowicie absurdalna i sprzeczna z najprościej rozumianym poczuciem wolności. W jakim Państwie można narzucać obywatelom, jakie auto mają wybrać do swojego ślubu.
Oczywiście wszystko rozbija się o definicję "przewozu okazjonalnego". Upraszczając są to przewozy, których rozliczenie odbywa się na podstawie ryczałtu ustalonego między stronami a nie na podstawie wskazań taksometru. Jak widać, nie ma to nic wspólnego z okazją taką, jak ślub, dożynki czy rozgrywany podczas przejazdu turniej szachowy.
Auta ślubne sobie poradzą. Teraz będzie to odpłatna usługa wynajęcia samochodu na potrzeby sesji fotograficznej z nieodpłatnym transportem na miejsce sesji. Umowa będzie zawierała tylko 2 pozycje. Usługę wykorzystania wizerunku samochodu na zdjęciach i koszty dojazdu na miejsce wykonania usługi. Oczywiście będą i inne pomysły. Będą tak kretyńsko opisywane na umowach, jak kretyńsko sformułowane są przepisy.
Posiadacze siedmiomiejscowych kombi nawet nie wiedzą, jakie trzymają skarby.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00