MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt wrz 12, 2025 7:13 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Klubowicz

Koledzy w czerwcu ubiegłego roku zdecydowałem się na uszczelnienie pompy w skrzyni oraz wymianie uszczelniacza na wałku. Zaraz przy odbiorze auta zaczął ślizgać na S. Na E bylo lepiej ale nie prawidłowo. Okazało się że po 50 kil olej nadal kapie. Auto pojechało do poprawy (podwinoł się oring). Odebrałem samochód i nadal ślizga panowie z Kliniki Mercedesa poinformowali mnie że skrzynie trzeba przejrzeć pojechałem do gościa który uszczelniał pompę. Okazało się że po zdjęciu miski jest ciemny osad więc trzeba rozkręcić skrzynie. Teraz jest zawartość skrzyni nowa ale nadal ślizga więc auta nie odebrałem goście twierdzą że sterowanie jest coś nie tak. JEST TO TAK GRUBYMI NIĆMI SZYTE ŻE SAM NIE WIEM CO O TYM SĄDZIĆ. Bardzo proszę o info co o tym sadzicie (koszty nie małe uszczelnienie 750 wymiana tarcz 3000 )

Klubowicz
Awatar użytkownika

Ja nie wiem jakiej rady oczekujesz?
Skoro zapłaciłeś za naprawę skrzyni to ona ma pracować poprawnie i się tego domagaj. Płaciłeś za naprawę skrzyni czy tylko za wymianę części? [chory]
Jeśli wymienione zostały tarcze to albo ze zużycia albo z wad sterownia. Ale to powinien zdiagnozować warsztat. Zdarza się, że po wymianie tarcz skrzynia wraca na stół ze względu na wykryte (przez pracownika w czasie jazdy próbnej) problemy i jest to część naprawy uszkodzenia. Później tylko kwestia oceny czy wykryta usterka zwiększa koszt naprawy czy nie.

Klubowicz

Dziękuję, na pewno powiadomię wszystkich co się stanie z moim autem. Każdy forumowicz powinien zapoznać z opinia na ten temat ponieważ dotyczy to w pewien sposób wszystkich.

wiarus senior

Wydaje mi sie, ze u kolegi zle dziala sterowanie skrzynia.
Opowiem moja historie:
W grudniu zeszlego roku odcdalem auto na naprawe skrzyni (auto W140 600 SEL). Powodem mojej decyzji byla m.in. slizgajaca sie skrzynia. Mechanik mowi "wymienimy tarczki i powinno byc ok". Ja na to "dobra ale place za robote i odbieram auto tylko wtedy jak bedzie na 100 % dobrze". Ustalilismy jakas cene, po czym mechanik wzial sie do roboty... Minal tydzien, wiec dzwonie do warsztatu i pytam co z moim autem. Gosc odpowiada, ze wymienia jeszcze raz tarczki, bo nadal byly poslizgi i tarczki sie przytarly... Takich wymian bylo trzy i za kazdym razem facet mial coraz gorsza mine, bo nie wiedzial czemu skrzynia dalej sie slizga i demoluje tarczki.

Auto odebralem z naprawy tydzien temu i co sie okazalo: W mojej skrzyni poprzedni mechanik, a dokladnie kutas z Miekini pod Wroclawiem, ktory uwaza sie za mechanika skrzyn biegow, zalozyl mi sterownik od jakiegos innego modelu, nawet nie z W140! Wiec moja skrzynia nie miala prawa nigdy dobrze dzialac.
Skonczylo sie na tym, ze kupilem uszkodzona skrzynie z W140 600 i z dwoch skrzyn zrobilismy jedna. Po zalozeniu odpowiedniego sterownika wszystko zaczelo dzialac jak nalezy... Nie slizga, nie szarpie, nie kopie, jak w mercedesie:)

Co do kosztow, ja bylem zadowolony, bo mojemu mechaniorowi siadlo na ambicji to auto i juz nawet nie chcial pieniedzy i mowil, ze dojdzie co jest nie tak i naprawi skrzynie. Tak tez sie stalo :)

W116 450 SE - Babcia
R129 300SL-24
W212 350 CDI
ExW124 220TE
EX W210 290 TD -wierny jak stary pies
EX W124 320 TE

Klubowicz

Witam,u mnie podobnie tylko naradzie nie wiem co było powodem poślizgów.Dzisiaj rozmawiałem z warsztatem chodzi tu o mechanika z Cedzyny obok Kielc i powiedział że jest ok ale jeszcze na zimnym oleju rano jeszcze sprawdzi. Oczywiście zapomniałem dodać że w piątek powiedziałem mu co o nim "myślę ".Dzięki za odpowiedz i pozdrawiam

Klubowicz

Witam was ponownie z tym tematem.Skrzynia pracuje bdb, ale po naprawie za 2900. Mechanicy którzy wyciągali skrzynie po włożeniu do auta zamienili przewody z podciśnieniami i to było przyczyną spalenia tarcz.Dodam że po odebraniu z pierwszej naprawy zauważyłem że kik down nie działa, ponieważ nie został podpięty do cięgieł od gazu.Skutkiem było ślizganie. Dzisiaj mam opinię od gościa który naprawiał skrzynię na temat błędu mechanika(dla chętnych do wglądu).Sam mechanik nie odbiera telefonów i tyle .Przestrzegam przed naprawami w Klinice Mercedesa w Kielcach, dodam że to nie odosobniony przypadek z automatem, o jakim słyszałem z mojej miejscowości.Co do napraw innych brak zastrzeżeń ale kasę szlag trafił i tyle.Pozdrawiam (obraza mechanika )

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00