MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt lip 11, 2025 10:47 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Idzik pisze:
Te argumenty to:

1) Utrata wartości
2) Ingerencja w oryginalność pojazdu
3) Aspekty techniczne - sam piszesz, o "paru elementach" - ok. można wymienić, ale czy to trochę nie jest bezsensu ??? To trochę tak jak mieć rozsypane gwoździe przed garażem i kupić w hurtowni 100 opon, ze by co chwilę wymieniać... Nie lepiej usunąć przycyznę nie skutek ??? Cały zas zwracam Twoją uwagę na to że Twój silnik ma 28 lat i jego reakcja na gaz moze być zupełnie inna niż w nowszych autach...
4) Odpowiedzialność wynikająca z Ustawy...

Nie wypada ?? Być może, ale dla mnie ważniejsze są powyższe argumenty [oczko]

ad 1) niestety, z tym trzeba sie pogodzić w takim przypadku, poza tym w przyp. LPG auto nie bedzie na sprzedaż.
ad 2) Założe się, że da się to zrobić naruszając tylko filtr powietrza i powiedzmy ze 4 otwory w karoserii (śr. ok 0,5cm) aby przewody jakoś przymocować. butle można wsadzic w kolo.
ad 3) nie uważam tak, poza tym moj silnik jest dużo mlodszy od auta (ma ok 20 lat)
ad 4) w ustawie nie ma napisane (z tego co wiem) ze nie moge montowac LPG, tylko znacząco ingerować w pojazd. Więc kwestia przekonania odpowiednich ludzi ze LPG nie ingeruje ;-)

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Idzik pisze:
Nie jestem aż takim purystą jak np. Sebian, ale jeszcze raz powtórzę: NIE dla LPG w zabytkach !!!

Wyjątkowo mało co się odezwałem w tym watku [usmiech] A wiecie czemu? Żeby nie było, że tylko ja mam takie zdanie :P [zlosnik] Tym razem raczej stoję obok i obserwuję dokładnie te same reakcje wobec Was, jakie pojawiały się wcześniej wobec mnie. I powiem krótko: większość użytkowników i/lub potencjalnych użytkowników odbiera to jako atak na siebie i nagabywanie ich do nie-zakładania LPG. Nie potrafią zrozumieć, że jest to tylko zdanie grupy osób, bo przecież nikt nikomu nie mówi "Masz zdemontować LPG" itp. Dochodzę jednak do wniosków, że większość osób nie rozumie tego, co czyta - stąd takie, a nie inne reakcje, które często prowadzą do zbyt ostrej wymiany zdań [szalone] Ciekawe, że awanturę rozpoczynają nie Ci, co są anty-LPG w sencie nieingerowania w zabytki, ale młodzi wiekiem i czasem doświadczeniem koledzy, a potem robią z kogoś osobę napiętnowaną [oczko] [szalone] Ja już to przerobiłem [cool] Chyba czas, żebym zrobił stronę WWW na ten temat [cool]

Mam jedno pytanie do wszystkich zwolenników LPG w autach zabytkowych/kolekcjonerskich:

Czy macie jakikolwiek inny argument (oprócz "czasowej oszczędności") przemawiający za wsadzeniem sobie pod tyłek bomby pod nazwą INSTALCJA LPG? [oczko] [zlosnik]

Nie sądzę, żebyście takowe znaleźli, więc dajmy sobie na wstrzymanie [zlosnik]

Pozdrawiam [usmiech]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 3764542
Sebian pisze:
większość użytkowników i/lub potencjalnych użytkowników odbiera to jako atak na siebie

Dziwne? Zawsze jest przynajmniej średnio mądry komentarz - zgadnij czyj?

Sebian pisze:
Czy macie jakikolwiek inny argument (oprócz "czasowej oszczędności") przemawiający za wsadzeniem sobie pod tyłek bomby pod nazwą INSTALCJA LPG? [oczko] [zlosnik]

Tak. Zasadniczy. Stała oszczędność.
I JAKIEJ BOMBY ?? Nie bardzo rozumiem... :-? Mozesz sprecyzować?

Sebian pisze:
Nie sądzę, żebyście takowe znaleźli, więc dajmy sobie na wstrzymanie [zlosnik]

A jednak....

Tytuł:
Klubowicz

damian pisze:
A jednak....

Jednak co? Cos innego oprócz oszczędnosci? Słucham zatem :P

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Chciałeś jakikolwiek inny argument to go otrzymałeś.
Kolejnym niech będzie ekologia. Może być?

No a ja zatem chętnie posłucham/poczytam o BOMBIE.

Tytuł:
Klubowicz

damian pisze:
Chciałeś jakikolwiek inny argument to go otrzymałeś.
Kolejnym niech będzie ekologia. Może być?

No a ja zatem chętnie posłucham/poczytam o BOMBIE.

Bomba to moje określenie instalacji LPG, o czym pewnie od dłuższego czasu wiesz, a jeśli chodzi o oszczędność, to napisałem "czasowa" w cudzysłowiu, żeby wskazać czytanie między wierszami. Zatem żadnego argumentu zachęcającego użytkownika do zamontowania ww. bomby w aucie poza oszczędnością kasy w przeliczeniu złoty za litr nie przytoczyłeś. Nie sądzę, żeby którykolwiek z kierowców zakładając lpg miał na uwadze ekologię - myślą tylko o kasie przeliczająć ją na litry gazu i zasięg :P Słucham dalej [usmiech] Jakie korzyści instalacja LPG w aucie daje jego użytkownikowi oprócz zaoszczędzenia kliku złotych w portfelu?

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

W takim razie jestem jedynym który zakładając lpg pomyślał sobie tak:
" Nie dośc że zaoszczędzę kasę to jeszcze będę mniej truł".
Serio.

Tytuł:
Klubowicz

damian pisze:
W takim razie jestem jedynym który zakładając lpg pomyślał sobie tak:
" Nie dośc że zaoszczędzę kasę to jeszcze będę mniej truł".
Serio.

Dobrze, czy ktoś oprócz Damiana, stanowiącego nie wiem jak małą część użytkowników lpg w starych autach na świecie, ma jakieś argumenty (oprócz oszczędności) przemawiające za założeniem lpg z punktu widzenia użytkownika, a nie ekologii itp?

No bo jeśli nie ma innych argumentów, to resztę sobie sami dopiszcie, albo przeczytajcie jeszcze raz ten wątek [zlosnik] Oczywiście nikt nikogo nie zmusza do nie-zakładania czy demontażu lpg - po prostu przedstawiamy drugą stronę medalu [usmiech] A oszczędnościom poświęcę w najbliższej przyszłości oddzielny watek [cool] Dobranoc [oczko]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Koledzy gazownicy! - mam dla Was coś, co pozwoli Wam pogodzić LPG z samochodem zabytkowym o ekologi już nie mówiąc:

http://members.fortunecity.com/biopilze/finland/

[zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Szczególnej uwadze polecam to ostatnie zdjęcie! [zlosniki]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
Chyba czas, żebym zrobił stronę WWW na ten temat [cool]

Jeśli zrobiłbys to obiektywnie (hehe [zlosnik] juz to widze [zlosnik] ), to mogłby to byc bardzo dobry materiał, naprawdę nie znalazłem jeszcze na WWW dobrej strony, która opisywałaby wszelkie niuanse techniczne.
Czekam z niecierpliwością [zlosnik]

A co do innych argumentów (ew. ekologia), jak oszczędność, to nie żartujmy sobie, bo ich nie ma. Oczywistym jest fakt, że fabryki w 99% przypadków poprawić się nie da. Jednak argument finansowy i wg mnie niezbyt mocne argumenty przeciw, mi wystarczają.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
Klubowicz

and6412 pisze:
Sebian pisze:
Chyba czas, żebym zrobił stronę WWW na ten temat [cool]

Jeśli zrobiłbys to obiektywnie (hehe [zlosnik] juz to widze [zlosnik] ), to mogłby to byc bardzo dobry materiał, naprawdę nie znalazłem jeszcze na WWW dobrej strony, która opisywałaby wszelkie niuanse techniczne.
Czekam z niecierpliwością [zlosnik]

Raczej spojrzenie na LPG przez pryzmat auta zabytkowego, bo o to się rozchodzi. No i coś o oszczędzaniu, bo...

... and6412 pisze:
A co do innych argumentów (ew. ekologia), jak oszczędność, to nie żartujmy sobie, bo ich nie ma. Oczywistym jest fakt, że fabryki w 99% przypadków poprawić się nie da. Jednak argument finansowy i wg mnie niezbyt mocne argumenty przeciw, mi wystarczają.

I właśnie dlatego zajmę się tym w drugiej kolejności [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

eeeech - szoda słów, widzę, że kolega i tak nie da się przekonać. Ale to niestety jest troszeczkę nasza cecha narodowa: życie ponad stan. Mam nadzieję, że skoro już jest ustawa regulująca w sposób jednoznaczny kwestie oryginalności samochodów zabytkowych, profani-gazownicy będą surowo karani, a mandaty od nich trafią na budowę dróg. Czego wszystkim posiadaczom zabytków z LPG serdecznie życzę [zlosnik] [zlosnik]

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Dobry Wieczór Państwu!!!!

Tak sobie patrze na te Wasze posty i sobie myślę jakby wyglądała ta dyskusja "na żywca" jakby każdy z Was byłby po paru głębszych. Pewnie w oczach każdego poczułbym zapach świeżo przekopanej ziemi nad moją otwartą mogiłą [zlosnik] . Ciekawe czy rzucalibyście w siebie kufelkami? :evil:

Życzę dalszej owocnej dysputy i przy okazji wszystkich serdecznie pozdrawiam!

Howgh

ex. W201 2.0D 1987
ex. MB S124 250D 1990
ex. W124 220E 1993
ex. W202 C180 1994
ex. W210 E290 TD 1996

W124 250D 1988
W123 240D 1981
BMW E39 520i 1997
BMW E34 520i 1991
BMW E38 728iA 1998

Tytuł:
Klubowicz

Milosh pisze:
Tak sobie patrze na te Wasze posty i sobie myślę jakby wyglądała ta dyskusja "na żywca" jakby każdy z Was byłby po paru głębszych. Pewnie w oczach każdego poczułbym zapach świeżo przekopanej ziemi nad moją otwartą mogiłą [zlosnik] . Ciekawe czy rzucalibyście w siebie kufelkami? :evil:

Wiesz, to jest troche inne towarzystwo, niż Ci się wydaje [oczko] Pijemy kulturalnie, a kuflami tylko sie stukamy [cool]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Sebian pisze:

Wiesz, to jest troche inne towarzystwo, niż Ci się wydaje [oczko] Pijemy kulturalnie, a kuflami tylko sie stukamy [cool]

[pub] Daj Boże jak najczęściej w takim doborowym towarzystwie [cool]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00