MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob lip 12, 2025 11:23 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
Bukol pisze:
and6412 pisze:
A co mówicie na światłach tym co jeżdżą na LPG :D, nie wpędza Was to w kompleksy? :D

Czy swoją 107 450 V8 też zamierzasz dobić instalacją LPG?

Decyzja jeszcze nie zapadła, bo sa 3 opcje:
1) W107 mam w garażu i wyjeżdżam z niego okazjonalnie, a na codzien mam VW Polo

Popieram

Cytuj:
2) Jak skończe to sprzedam

Raczej się nie opłaci

Cytuj:
3) Zakładam gaz u kogoś kto sie na tym naprawdę zna, w sposób możliwie bezinwazyjny (tzn, żeby nie wiercic, ciąć i przerabiać elementów auta), tak żeby po ew. wyciągnięciu instalacji i wymianie np. obudowy filtra powietrza, samochód powrócil do orginału.

A jednak - oldtimer na siłę, nie stać mnie ale chcę go mieć za wszelką cenę [zlosnik]
Nie da się założyć gazu i mieć oryginalnego MB. Nie da się założyć gazu bezinwazyjnie, tak samo jak się nie da "bezinwazyjnie" spłodzić dziecka. Zawsze pozostaną ślady wiercenia, dziury w bagażniku, miejsca mocowanie rurek itp, dziura w obudowie filtra powietrza... szkoda mi tej 107 :cry:

Cytuj:
PS.
W przeciwieństwie do większości na tym forum ja jestem goracym zwolennikiem LPG, pod warunkiem, że jest super fachowo założony, wyregulowany i eksploatowany.

... i nie jest montowany do auta zabytkowego. Ciekawe, co na to rzeczoznawcy, którzy opiniowali Twoje auto? Przecież rejestrując 107 jako zabytek zobowiązałeś się do zachowania go w stanie oryginalnym? Czyż nie?

Cytuj:
Twierdzę, że przy pieniądzach, jakie można na tym zaoszczędzić po pewnym czasie (ludzie tam jest 4,5l 25l/100km)

Mam rozumieć, że pojemność silnika jest teraz dla Ciebie zaskoczeniem. Kupując to auto nie wiedziałeś co jest pod maską? Czy może myślałeś, że to mało pali [zlosnik] [zlosnik]

Szkoda - kolejne autko "oryginalne" :evil: :evil: :evil:

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Bukol pisze:

... i nie jest montowany do auta zabytkowego. Ciekawe, co na to rzeczoznawcy, którzy opiniowali Twoje auto? Przecież rejestrując 107 jako zabytek zobowiązałeś się do zachowania go w stanie oryginalnym? Czyż nie?

Sam rzeczoznawca to tu guzik może... Ale jeżeli auto jest zarejestrowane "na zabytek" to szkód może Ci narobić Wojewódzki Konserwator Zabytków i Generalny Konserwator Zabytków... Montaż LPG stanowi dość znaczną ingerencję w oryginalność pojazdu... Słyszałem przypadek o kolesiu, który miał zabytkowe auto(nie MB) i załozył LPG... Wszystko było ok do momentu kiedy nie miał stłuczki i przy wycenie nie wyszła na jaw instalacja LPG... Facet miał sprawę w sądzie... Nie wiem jak się skończyła, bo gdy usłyszałem ten przypadek, to proces się jeszcze nie zakończył... Montaż LPG na pewno wymaga zgody Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, ale nie jestem do końca pewny czy wyrazi on taką zgodę :-?

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Idzik pisze:

Montaż LPG na pewno wymaga zgody Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, ale nie jestem do końca pewny czy wyrazi on taką zgodę :-?

Miejmy nadzieję że nie wyrazi.
Pamiętajmy też że mamy nową ustawę o zabytkach (weszła w życie 17 listopada 2003r). Ustawa ta pozwala (nareszcie [brawo] ) ukarać karą do 5 lat pozbawienia wolności i wysoką grzywną za niszczenie zabytku (art.108),jeżeli nawet zabytek nie został wpisany do rejestru i nie figuruje w żadnej ewidencji.
Tak poważna ingerencja w konstrukcję pojazdu, jak zmiana środka napędu, spokojnie może być uznana za niszczenie pojazdu [zlosnikok]
Drżyjcie więc tuningowcy , usprawniacze , poprawiacze i oszczędzacze,pierwszy chyba raz w ciągu ostatnich lat możemy powiedzieć ustawodawcy:
[dzieki]

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Stawros pisze:
Pamiętajmy też że mamy nową ustawę o zabytkach (weszła w życie 17 listopada 2003r). Ustawa ta pozwala (nareszcie [brawo] ) ukarać karą do 5 lat pozbawienia wolności i wysoką grzywną za niszczenie zabytku (art.108),jeżeli nawet zabytek nie został wpisany do rejestru i nie figuruje w żadnej ewidencji.
Tak poważna ingerencja w konstrukcję pojazdu, jak zmiana środka napędu, spokojnie może być uznana za niszczenie pojazdu [zlosnikok]

Podoba mi się ta ustawa [deal] [cool] [zlosnikok]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Nie bede komentowal, bo i tak ja nie przekonam Was, ani Wy mnie. Poprostu fajnie jest wam krytykowac, bo Was to nic nie kosztuje, zaraz odpowiecie mi (juz zreszta Bukol naspisał), że jak mnie nie stać, to nie powinienem go kupować ;-), chyba coś nie tak z tym rozumowaniem, bo stać mnie na 107... na gazie, a że to właśnie auto mi się podoba to go kupiłem, tylko i wyłącznie dla siebie (wcale mi nie zalezy, na aprobacie innych, czy chwaleniu sie autem na zlocie). Idąc za tym tokiem rozumowania, czemu miałbym sobie odmowic W107, skoro moge nie, tylko mały kompromis.
Poza tym chyba każdy wolałby do auta LPG nie zakładać, ale są realia.
I powtażam: decyzja jeszcze nie zapadla.

PS.
Zawsze wszystkim powtarzam, że w Polskich urzedach wszystko sie da zalatwić (nie mowie o łapówkach), wystarczy troche wytrwałości.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
Swoja BABA

zaden z was nie jezdzi na gazie?

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
Nie bede komentowal, bo i tak ja nie przekonam Was, ani Wy mnie. Poprostu fajnie jest wam krytykowac, bo Was to nic nie kosztuje, zaraz odpowiecie mi (juz zreszta Bukol naspisał), że jak mnie nie stać, to nie powinienem go kupować ;-)

A czego innego spodziewałeś się po członkach klubu - było, nie było zabytkowych już aut? Nie musisz i nie możesz nas przekonać - my po prostu wiemy! i nie jest to wiedza referenta który nie musi myślec - bo wie,tylko tak naprawdę jest!
Masz piękne i klasyczne auto - bo chciałeś a czy chcesz czy nie - jest to już samochód zabytkowy - 28 lat! Ludzie posiadają zabytkowe auta z różnych przyczyn: bo je kochają, bo inwestują w nie pieniądze, ale czy mają je z tej czy z innej przyczyny to o ich wartości(nie tylko tej pieniężnej) i "zabytkowości" w dużej mierze decyduje oryginalność a czy Ty będziesz miał oryginalny zabytek z tym gazem?

and6412 pisze:
,
Poza tym chyba każdy wolałby do auta LPG nie zakładać, ale są realia.
I powtażam: decyzja jeszcze nie zapadla.

W Twoim wypadku jedyne realia to "Ustawa o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami" z 23 lipca 2003r. (Dziennik Ustaw nr. 162 poz.1568) - i wszystko na ten temat!
Może nie zdawałeś sobie z tego sprawy, ale bardzo drogie hobby sobie znalazłeś.

and6412 pisze:
(wcale mi nie zalezy, na aprobacie innych, czy chwaleniu sie autem na zlocie).

Zastanów się, czy sam przed sobą będziesz mógł się pochwalić

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

To ja podziekuję za Wasze opinie na ten temat (których zresztą w tej kwestii nigdy nie szukałem, bo akurat mam swoje, oczywiści reszte opinii bardzo sobie cenie), bo je znam. I nie bardzo wiem co ma na celu rozpisywanie sie po raz n-ty na pare stron w tej kwestii?
Zanim ktoś skomentuje i przedł€ży tą dyskusje prosiłbym o odp. na powyższe pytanie.

PS.
Ja nie przeczę, że godzi to w orginalność auta.

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
phill pisze:

Żaden, bo za jazdę "na gazie" [alkoholik] zatrzymują prawko i słono za to karają [oczko] [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
I nie bardzo wiem co ma na celu rozpisywanie sie po raz n-ty na pare stron w tej kwestii?
Zanim ktoś skomentuje i przedł€ży tą dyskusje prosiłbym o odp. na powyższe pytanie.

.

Uświadomienie Ci gdzie i w jakim towarzystwie się znalazłeś

and6412 pisze:
To ja podziekuję za Wasze opinie na ten temat (których zresztą w tej kwestii nigdy nie szukałem, bo akurat mam swoje, oczywiści reszte opinii bardzo sobie cenie), bo je znam .

A my, przepraszam - a ja, podziękuję Ci już za rozmowę.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Stawros pisze:
Uświadomienie Ci gdzie i w jakim towarzystwie się znalazłeś.

No i co w związku z tym? To że wam się moje opinie nie podobaja, wcale nie oznacza że mam je zachować dla siebie, zwłaszcza że zostałem o nie zapytany.

Ja temat uważam z mojej strony za zamknięty.

Ostatnio zmieniony sob mar 06, 2004 3:11 pm przez and6412, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Swoja BABA

Sebian pisze:
phill pisze:

Żaden, bo za jazdę "na gazie" [alkoholik] zatrzymują prawko i słono za to karają [oczko] [zlosnik]

[hihi]

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
To ja podziekuję za Wasze opinie na ten temat (których zresztą w tej kwestii nigdy nie szukałem, bo akurat mam swoje, oczywiści reszte opinii bardzo sobie cenie), bo je znam. I nie bardzo wiem co ma na celu rozpisywanie sie po raz n-ty na pare stron w tej kwestii?

PS.
Ja nie przeczę, że godzi to w orginalność auta.

widzisz - odbierasz nasze komentarze jako atak na Twoją osobę i Twoje opinie :-? A w rzeczywistości są to tylko przestrogi - auto straci na wartości (pchasz w nie teraz zapewne kupę pieniędzy), starci na oryginalności i nie oszukujmy się - technicznie też dostanie po pupie (gaz w starszych silnikach może siać bardziej lub mniej spustoszenie :-? Do tego dochodzi odpowiedzialnośc wynikająca z Ustawy... Twoje auto spełnia już wszytskie przesłanki do uznania go za zabytek (25 lat ma, a od momentu zakończenia produkcji właśnie mija 15 lat)... Tak więc nawet jeżeli nie zarejestrujesz go na "żóltych blachach" to i tak będzie to zabytek w znaczeniu w/w Ustawy... Osobiście wyznaję Twoją zasadę, że jeżeli gaz jest fachowo założony to może być ok, ALE NIE W ZABYTKOWYCH AUTACH LUB TAKICH, KTÓRE JUŻ MOŻNA ZACZYNAĆ UZNAWAĆ ZA KLASYKI, BO LADA MOMENT NIMI BĘDĄ !!!!!!! Miałem przez jakiś czas Nubirę 2.0 - - miałem założyć gaz. Nie jestem aż takim purystą jak np. Sebian, ale jeszcze raz powtórzę: NIE dla LPG w zabytkach !!!

PS Swoją drogą też śmieszą mnie tacy ludzie co jeżdzą np ML 55 AMG na LPG... Zastaw się a pokaż się... Na auto wezmę kredyt, ale na paliwo już mnie nie stać... Troszkę to chore... Cóz mi się np. podobają SEC-i - cóż z tego że mogę w każdej chwili kupić (kredyt, kasa od rodzinki czy cuś takiego) jak zaraz koszty paliwa mnie zjedzą.... A LPG, do takie auta ??? Dla mnie to przesada...

Mam nadzieję, ze skoro wpakowałeś tyle wysiłku i kasy w Twoją 107-kę, to wybierzesz jednak opcję 1 - weekendową [cool] Tak będzie lep[iej dla Ciebie i auta.
Pozdrawiam

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Właśnie cały widz, polega na tym, że ja kompletnie nie widze możliwości, żeby silnik dostawał bardzej po tylku na LPG niż na benzynie (oprócz paru elementów). A skoro tak jest to w czym problem, pomijając pełną orginalność. Zrozumialbym, gdyby LPG mógl sie przyczynić do szybszej śmierci technicznej samochodu, ale tak.

Opinie większości ludzi tutaj nt. LPG opierają się na argumencie: 'bo do takiego auta nie wypada', jakoś nie potrafię tego argumentu przyjąc za racjonalny.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

and6412 pisze:

Opinie większości ludzi tutaj nt. LPG opierają się na argumencie: 'bo do takiego auta nie wypada', jakoś nie potrafię tego argumentu przyjąc za racjonalny.

Te argumenty to:

1) Utrata wartości
2) Ingerencja w oryginalność pojazdu
3) Aspekty techniczne - sam piszesz, o "paru elementach" - ok. można wymienić, ale czy to trochę nie jest bezsensu ??? To trochę tak jak mieć rozsypane gwoździe przed garażem i kupić w hurtowni 100 opon, ze by co chwilę wymieniać... Nie lepiej usunąć przycyznę nie skutek ??? Cały zas zwracam Twoją uwagę na to że Twój silnik ma 28 lat i jego reakcja na gaz moze być zupełnie inna niż w nowszych autach...
4) Odpowiedzialność wynikająca z Ustawy...

Nie wypada ?? Być może, ale dla mnie ważniejsze są powyższe argumenty [oczko]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00