MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt wrz 12, 2025 1:34 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam! Pewnie wielu mnie zruga za to co robię ( i słusznie) ale przemawia we mnie trochę desperacji-założę nowy temat zamiast pisać w starym.
Otóż problem taki jak w temacie.A dokładniej mówiąc jest tak: ( błąd nr dwa-kopiuję swoją wypowiedź)
Znalazłem ten przekaźnik i okazało się,że spalony był w nim bezpiecznik (10A).Wymieniłem go na nowy ,ale jedyny efekt był taki ,że po przekręceniu kluczyka trójkąt tylko raz mignie ( a powinien świecić) i żadna inna kontrolka sie nie zapala (ani abs ani asd) .Próbowałem wyciągnąć ten przekaźnik ale ani drgnął i bałem się coś uszkodzić.Spróbuje wyciągnąć akumulator to może będę miał więcej miejsca.Kurcze może trzeba gdzie indziej szukać przyczyny braku ABS,ASD,tempomatu.
Ze wstydem muszę przyznać ,że te systemu nie działają od momentu zakupu auta ( będzie 4 lata) ale jakoś zawsze albo odwlekałem ,albo było coś ważniejszego do zrobienia przy samochodzie.Niestety w mojej mieścinie nie ma nikogo kto mógłby mi chociaż pomóc zdiagnozować przyczynę.Zostaje mi Wrocław ale gdzie nie dzwonie to terminy są odległe ,albo mi ciężko się dopasować ( mówię tu raczej o większych firmach,bo jakiś magików to raczej nie mam mi kto polecić).No nic na razie będę coś próbował sam pogrzebać i będę się posiłkował informacjami z i internetu ,a może i ktoś z Was coś mi podpowie.Kiedyś był taki temat na tym forum ale nie mogę go znaleźć .
Znalazłem ten przekaźnik i okazało się,że spalony był w nim bezpiecznik (10A).Wymieniłem go na nowy ,ale jedyny efekt był taki ,że po przekręceniu kluczyka trójkąt tylko raz mignie ( a powinien świecić) i żadna inna kontrolka sie nie zapala (ani abs ani asd) .Próbowałem wyciągnąć ten przekaźnik ale ani drgnął i bałem się coś uszkodzić.Spróbuje wyciągnąć akumulator to może będę miał więcej miejsca.Kurcze może trzeba gdzie indziej szukać przyczyny braku ABS,ASD,tempomatu.
Ze wstydem muszę przyznać ,że te systemu nie działają od momentu zakupu auta ( będzie 4 lata) ale jakoś zawsze albo odwlekałem ,albo było coś ważniejszego do zrobienia przy samochodzie.Niestety w mojej mieścinie nie ma nikogo kto mógłby mi chociaż pomóc zdiagnozować przyczynę.Zostaje mi Wrocław ale gdzie nie dzwonie to terminy są odległe ,albo mi ciężko się dopasować ( mówię tu raczej o większych firmach,bo jakiś magików to raczej nie mam mi kto polecić).No nic na razie będę coś próbował sam pogrzebać i będę się posiłkował informacjami z i internetu ,a może i ktoś z Was coś mi podpowie.Kiedyś był taki temat na tym forum ale nie mogę go znaleźć .
Dalej nie mogę wyciągnąć tego przekaźnika,a najgorsze jest to ,że wraz z tym pewnie nic nie znaczącym mrygnięciem trójkącika mrugnęła we mnie nadzieja.

swój chłop

Witaj
przed wymianą bezpiecznika kontrolka od ABS-u przed odpaleniem auta się paliła??

proponuję:
1. sprawdź żarówki od tych kontrolek;
2. jak miga trójkąt od ASD to teraz należy przesłuchać układ za pomocą 2 kabelików - opis jest na forum
i może będziesz wiedział co mu dolega;
3. jeśli nie działa również tempomat to proponuję sprawdzić włącznik stopu;

PS: - ABS ci nie działa czy tylko nie pali się kontrolka???
PS2: jak spaliło bezpiecznik to raczej jest jakaś usterka w układzie i trzeba ją zlokalizować.
pozdro
remi

Daihatsu Move L601 '1997 - ex
‘DEMON PRĘDKOŚCI’ W123’ 200D - ex

swój chłop

Więc tak abs nie działa i nie pali sie kontrolka.Za nim kupiłem ,jak dobrze pamiętam to wiem ,że się paliła ale nie gasła po odpaleniu auta.Nie robiłem z tego problemu bo po pierwsze auto troszkę stało,po drugie sprzedający zszedł dość sporo z ceny i był to jedyny mankament.

swój chłop

czyli do sprawdzenia czujniki ABS i przekaźnik i przesłuchanie ASD i włącznik stop-u.
Ładna pogoda jest więc ruszaj do auta z miernikiem i kabelikami [zlosnikz]
pozdro
remi

Daihatsu Move L601 '1997 - ex
‘DEMON PRĘDKOŚCI’ W123’ 200D - ex

kombatant
Awatar użytkownika

Pierwsza rzecz do wykonania to jednak wyjecie sprebnego przekaznika, wydlubanie z obudowy i przelutowanie ew. popekanych lutow.

W124 230E '87
Drink Beer!

swój chłop

Juz pisalem to przedwczoraj w innym watku:
Srebrny przekaznik jest przykrecony za pomoca dwoch srubek/wkretow do grodzi albo do mocowania komputerow. Bez wyjecia akumulatora nie ma podejścia...
Gniazdo, do ktorego jest wpiety przekaznik, jest luzne; czyli po wykreceniu srubek nie nalezy ciagnac na sile za srebrna obudowe, bo sie wtedy ciagnie razem z gniazdem i przewodami.

E280 T
450SLC 5.0
dawniej: W115 200D '72 - Boluś, W115 '70 - No Name, W116 '76 - No Name, oraz rozne 123

Automatom mówię NIE
Śląsk, Gliwice

swój chłop

A to dobrze wiedzieć ,bo już się chciałem szarpać.Muszę przełożyć akcję do soboty.Czy po wyjęciu tego przekaźnika można normalnie jeździć? Mam kolegę który mi sprawdzi ten przekaźnik i ewentualnie poprawi luty.Niby tyle czasu jeździłem bez tych systemów,ale teraz oprócz uszczelnienia sekcji na pompie wtryskowej wszystko mam porobione więc postanowiłem się wziąć za to.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00