Problem rozwiązany w 100%. Tkwił on w przepustnicy, a mianowicie niemożności adaptacji jej przez ECU. Kąt otwarcia przepustnicy na biegu jałowym przy 750rmp wynosił 0,0°, co oznacza brak adaptacji (błąd 22).
Wartość
Throttle angle
Jedną z przyczyn powstawania ubogiej mieszanki był w regulator ciśnienia paliwa - w jakimś stopniu był już zużyty, co powodowało, że ECU nie radził sobie z korektą mieszanki - czujnik kontroli O2 powyżej 3000rpm rejestrował ponad 25% co powodowało powstanie błędu ubogiej mieszanki (błąd nr 35).
Wartość
O2 sensor control %
Po wymianie regulatora ciśnienia paliwa, ECU już radził sobie z korektą mieszanki i czujnik kontroli O2 rejestrował 15%.
Pozostał jeszcze problem palpitacji obrotów po rannym odpaleniu, ale też temperatura silnika miała znaczenie, jak długo postał i wychłodził się do końca było OK, jeżeli nie był do końca wychłodzony - palpitował. Jak było temperatura otoczenia powyżej 10° to obojętnie czy ciepły czy zimny - zawsze palpitował, chyba, że temperatura silnika wynosiła 50° na wskaźniku to wtedy nie palpitował.
Szukając rozwiązania problemu dowiedziałem się, że:
"Jest błąd przepustnicy nierozpoznawalny, ale widoczny. Przepustnica nie jest "zaadaptowana". Adaptacja w odczycie "nie". Silnik chodzi poprawnie na ciepło, ale na zimno skacze po obrotach. Błędów "0". Adaptacja powyżej 80°C. nie wychodzi."
Kolega Misha (rosjanin, który między innymi pomagał mi w rozwiązaniu problemu) po przeanalizowaniu logów z pracy mojego silnika już po wyeliminowaniu problemu z ubogą mieszanką poprowadził mnie przez proces resetu przepustnicy. Wcześniej jednak robiłem reset adaptacji to silnik pracował dobrze na standardowych ustawieniach, a jak ECU pozbierał nowe dane to występowały palpitacje, bo przepustnica nie adaptowała się. Kąt wychylenia przepustnicy wynosił 0,0° powinien wynosił 1-1,5°. Dwa razy byłem w serwisie na Star Diagnosis i diagności jedynie resetowali adaptację, nie wiem czy orientowali się w tym temacie, pomimo dogłębnego przestawienia problemu.
Po resecie przepustnicy programem Mishy, problem został rozwiązany, kąt przepustnicy wynosi 1,4° - brak palpitacji obrotów. Silnik po odpaleniu pracuje idealnie.
Wartość
Throttle angle
Poza tym przy 3000rpm:
- czujnik kontroli O2 nie wychodzi poza 1% (wcześniej 25% - błąd ubogiej mieszanki)
- przepływ powietrza przez przepływomierz wynosi 43kg/h (wcześniej 38-40kg/h)
- kąt wychylenia przpustnicy wynosi 6,7° (wcześniej 5,6°, a przy 750rpm 0,0° teraz 1,4°)
Co oznacza, że położenie przepustnicy jest branę pod uwagę przy obliczaniu dawki paliwa.
Wartość
O2 sensor control %
Wartości adaptacyjne po resecie są prawidłowe.
Wartości
Lower part load, Upper part load
Cieszę się już prawidłową pracą silnika.