MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt wrz 12, 2025 1:27 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

witam...co prawda chyba podobny temat już kiedyś był ale zapytam...
pacjent W124 silniczek 3.0 24 zaworowy 220 KM...objawy od kiedy go kupiłem delikatnie ubywało mu płynu i troszkę olej ciekł...ale od kilku dni wyciek jest OLBRZYMI. mianowicie w zbiorniczku nie ma zupełnie nic, chyba tylko w bloku nieco się ostaje. Płyn wycieka gdy nie pracuje silnik dość szybko a po uruchomieniu silnika normalnie leci "strumykiem". i bardzo dużo wody wbija w wydech bo po 2 min od uruchomienia pod końcowym tłumikiem mała kałuża, wyciek płynu na silniku od strony okładu dolotowego. wycieki oleju w zasadzie trudne do zlokalizowania bo silnik cały zapocony olejem. ...wie ktoś może o co może chodzic, obstawiam uszczelkę pod głowicą...

prosze o pomoc pozdrawiam

wiarus junior

Witaj,
sprawdz stan oleju. Jeżeli na korku wlewu oleju (lub nawet na bagnecie) masz "majonez" czyli emulsje wodno-olejową, to jest to typowy objaw padu uszczelki pod głowicą. Ja zmienisz uszczelkę, to oczywiście żadnych oszczędności - nowy olej obowiązkowo (i w zimie nowy płyn niezamarzający do chłodnicy).
Pozdrawia Leopold

swój chłop

Dobrze stawiasz, i lepiej zrób to szybko, bo jak woda pójdzie w cylindry, to pokrzywisz korbowody, a wtedy d**a.

Skąd jesteś ?

postmajtek

oleju troszke ubyła ale nie robi się tzw"majonez"...jakiś czas temu takie coś robiło się w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodniczego a teraz to nie wiem bo nie ma tego płynu już w zbiorniczku :P...

swój chłop

No to na 100% głowica do zdjęcia

postmajtek

no to czeka mnie troszkę zabawy :)...i naprawdę nie ma innej opcji niż uszczelka pod głowicą, wiecie żebym nie robił tego bez potrzeby bo okaże się ze to coś innego jak to porozbieram

swój chłop

Jeśli masz olej w zbiorniczku wyrównawczym + płyn chłodzący w wydechu i na zewnątrz silnika + wyciek oleju spod uszczelki, to na 1000% głowica do zdjęcia. Ja bym w takim stanie, nawet nie uruchamiał silnika.

Jeśli jesteś z lubelskiego, to mogę pomóc.

Orientacyjne koszta:

-uszczelka pod głowicę 180 zł
-uszczelniacze zaworowe 150 zł
-inne uszczelki - 60 zł
-śruby głowicy - jak rozciągnięte, trzeba wymienić, na sztuki nie sprzedają, komplet 140 zł
-głowica (ceny "lubelskie" - planowanie 55 zł, sprawdzenie na mikro pęknięcia 120 zł. wymiana uszczelniaczy 48 zł. Do tego musisz się liczyć z tym, że któreś zawory mogą nie być szczelne, wtedy w najlepszym razie tylko docieranie (5 zł/szt))
-robocizna - tu różnie, nie oddawaj do pierwszego lepszego zakładu, bo jest parę pułapek w tym silniku (rozrząd, napinacz łańcucha) i jak się o nich nie wie, to może to się skończyć źle.
-wymiana oleju + filtr 150 - 200 zł
-płukanie układu chłodniczego z oleju - istna masakra. Przez 4 miesiące co tydzień wymieniałem wodę a olej ciągle wypływał do zbiorniczka. jakieś 150 zł.

Oczywiście, musisz się także liczyć z nieplanowanymi wydatkami - popękana głowica (trzeba szukać drugiej, albo robić tą), uszkodzone ślizgi łańcucha rozrządu itp.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00