MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt wrz 12, 2025 6:08 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Jako, że S123 300TD powiozłem nowemu właścicielowi do Kędzierzyna-Koźla to trzeba było się zaopatrzyć w coś nowego. Rodzina jest więc kombi musiało być. Okazja się trafiła od forumowicza oczywiście więc jest nowy nabytek.

MODEL: Mercedes-Benz S124 220 TE / E 220
VIN: WDB1240821F258423
NUMER SILNIKA: 111960 12 020808
NUMER SKRZYNI BIEGÓW: 722428 03 337362
NUMER ZAMÓWIENIA: 0221909913
OŚWIETLENIE: HELLA
WYCIERACZKI: BOSCH 930430
KOLOR TAPICERKI: 063 BRAUN / BROWN „BRASIL”
KOLOR LAKIERU: 702 RAUCHSILBER / SMOKE SILVER

211 AUTOMATIC LIMITED SLIP DIFFERENTIAL (ASD) – Automatyczna blokada dyferencjału - kontrolka się pali non stop ale działa
260 TYPE DESTINATION ON TRUNK LID – ELIMINATION – Brak oznaczeń modelu na tylnej klapie
291 AIRBAG FOR FRONT PASSENGER – Poduszka powietrzna pasażera -są obie, ale były do wymiany w 2008 roku.
420 AUTOMATIC TRANSMISSION 4-GEAR – Czterobiegowa automatyczna skrzynia biegów
531 AUTOMATIC ANTENNA – Automatycznie wysuwana antena radiowa - wysunięta do połowy ale może dlatego że nie ma radia
541 DOUBLE ROLLER BLIND USD.AS LUGG.AND PASSENG. GUARD – roleta i siatka części bagażowej
551 ANTI-THEFT/ANTI-BREAK-IN WARNING SYSTEM – System antywłamaniowy - Brak
561 REINFORCED DRIVER SEAT, LEFT – Wzmocniony fotel kierowcy
584 ELECTRIC WINDOW LIFTER, 4-WAY, V 124, 6-WAY – Elektryczne podnośniki wszystkich szyb
593 ALL-ROUND WD-GREEN GLASS,HEATED REAR WINDOW-ESG,BF – Zielone wszystkie szyby, tylna ogrzewana
620 AIR POLLUTION CONTROL – System redukcji zanieczyszczenia środowiska
652 8-HOLE LIGHT ALLOY RIMS – Ośmiodziurowe felgi ze stopów lekkich
682 FIRE EXTINGUISHER - Gaśnica - Brak
724 CARGO ANCHORAGE – Haki do mocowania ładunku
750 MB AUDIO 30 RADIO WITH VK/RDS – System Audio - Brak Radia.
855 TELEFON TELE AID AM "DOM", NOKIA, D-NETZ – Instalacja do telefonu Nokia??? - Brak

Inne: Klimatyzacja - nie działa i musi poczekać do wiosny, szyberdach, dociąganie tylnej klapy, alufelga jako zapas, schowek między fotelami (dlatego, że poduszka pasażera), był hak (Westfalia) ale przez polskie przepisy musiał być zdemontowany przed zarejestrowaniem.

Proces rejestracji auta sprowadzonego w PL to naprawdę drogą przez mękę i masa durnowatych kosztów.

Kilka fotek.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Auto ogólnie w bardzo dobrym stanie, nie zmęczone za bardzo bo ma 241000km na liczniku i na tyle wygląda. Kilka rzeczy do zrobienia, kilka do dopieszczenia ale ogólne wrażenie dobre - nie miałem jeszcze tak mocnego auta [zlosnikhihi]

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
1.
filippo pisze:
po czy wnioskujesz, ze brak? :o
2. o co chodzi z tym demontazem haka? :o
3. czy mi sie zdaje, czy ten samochod przyjechal do Lobeza (Lobza?) z prosto Nowych Brynek? 8)

'71 250 CE, angol

wiarus senior

kielbik pisze:

z Nowych Brynek? 8)

Dobrze Ci sie zdaje, a oby sluzyl jak najdluzej w jak najlepszej formie.

Obrazek

A takie brzydkie kaczątko było jak stało w tych brynkowych krzaczorach [zlosnik]

wiarus senior
Awatar użytkownika

kielbik pisze:
1.
filippo pisze:
po czy wnioskujesz, ze brak? :o

Nie ma żadnego alarmu, pilota sterującego, syreny itp, itd (jakieś naklejki na szybach przednich są a na tylnych były "Blaupunkt security" - ale odpadły - jutro będę wrzucał radio Blaupunkta bo te kostki co są pasują do tego co mam

kielbik pisze:
2. o co chodzi z tym demontazem haka? :o

Polska chora rzeczywistość. Spieszę wyjaśniać:
Żeby dostać przegląd techniczny kazano mi zdemontować fabrycznie założony hak (Westfalia) bo jakiś polski przepis mówi, że jeśli na tabliczce znamionowej przy pozycji 2 są trzy kreski to auto haka mieć nie może. Zależało mi na czasie więc go zdemontowałem. Przy rejestrowaniu w starostwie powiatowym powiedzieli jednak, że może mieć bo Mercedes przysłał w tej sprawie wyjaśnienie o którym jednak starostwo nie poinformowało diagnostów. Więc nie mam haka i mieć go już nie mogę dopóki sam osobiście od Mercedesa nie dostanę tego co ma starostwo. Bez komentarza bo ręce i tatuaże opadają.

kielbik pisze:
3. czy mi sie zdaje, czy ten samochod przyjechal do Lobeza (Lobza?) z prosto Nowych Brynek?

Absolutnie NIE. Auto przyjechało do ŁOBZA z miejscowości Norderstedt zlokalizowanej na PN od lotniska w Hamburgu :D

Pozostałe absurdy:
- - żeby dostać zaświadczenie o tym, że jest się zwolnionym z podatku VAT trzeba zapłacić 160zł (sic!)
- zakwestionowano mi cenę zakupu auta i podwyższono ją przez co zapłaciłem akcyzę o 500zł większą
- 500zł - opłata recyklingowa - kiedyś się na złomie dostawało za auto kasę, teraz trzeba za to zapłacić
- wydanie tablic 256zł - trochę dużo jak za dwa kawałki blachy i świstek.
- ubezpieczenie - odkąd mam prawo jazdy czyli ponad 10 lat mój Tata wpisywał mnie w swoje, żebym miał zniżki ale dziś okazało się, że nie ma po tym żadnego śladu więc dostałem zniżkę jedynie 10% i ubezpieczenie wyniosło prawie 1200zł
- poprzednie auto legalizowałem w UK siedząc przed komputerem przez około 2 godziny a z domu ruszyłem się jedynie na przegląd techniczny. Tu byłem w trzech urzędach w Łobzie i dwóch w Koszalinie a wszystko trwało 3 dni.

kombatant
Awatar użytkownika

filippo pisze:
Nie ma żadnego alarmu, pilota sterującego, syreny itp, itd (jakieś naklejki na szybach przednich są a na tylnych były "Blaupunkt security" - ale odpadły - jutro będę wrzucał radio Blaupunkta bo te kostki co są pasują do tego co mam

A masz na konsoli środkowej nad prawym pokrętłem czarną zaślepkę z diodą?
Do tego kodu wypasu niepotrzebny jest żaden pilot, syrena ani inne duperele, podpięty jest pod klakson a załącza się po przekręceniu kluczyka w zamku kierowcy (w nowszych modelach E po zarygolowaniu z pilota na podczerwień).

filippo pisze:
- ubezpieczenie - odkąd mam prawo jazdy czyli ponad 10 lat mój Tata wpisywał mnie w swoje, żebym miał zniżki ale dziś okazało się, że nie ma po tym żadnego śladu więc dostałem zniżkę jedynie 10% i ubezpieczenie wyniosło prawie 1200zł

A nie trzymacie starych świstków z OC?
Przechodziłem przez to samo kilka lat temu - wywalczone na podstawie zaświadczeń z opłat. Mogę się domyślić, że ubezpieczenie wykupione miałeś z ojcem w PZU?

Jeżeli masz świstki, możesz się z nimi zgłosić o rekalkulację i zwrot.

wiarus senior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
filippo pisze:

A masz na konsoli środkowej nad prawym pokrętłem czarną zaślepkę z diodą?
Do tego kodu wypasu niepotrzebny jest żaden pilot, syrena ani inne duperele, podpięty jest pod klakson a załącza się po przekręceniu kluczyka w zamku kierowcy (w nowszych modelach E po zarygolowaniu z pilota na podczerwień).

Jest i owszem takowa zaślepka. Dzięki za wyjaśnienie.

Jest też na przedniej szybie po stronie pasażera jakieś takie podłużne coś przyklejone z kablem który idzie sobie po słupku pod wycieraczkę a na końcu ma wtyczkę - może to być ten ostatni kod?

WeebShut pisze:
filippo pisze:

A nie trzymacie starych świstków z OC?
Przechodziłem przez to samo kilka lat temu - wywalczone na podstawie zaświadczeń z opłat. Mogę się domyślić, że ubezpieczenie wykupione miałeś z ojcem w PZU?

Jeżeli masz świstki, możesz się z nimi zgłosić o rekalkulację i zwrot.

Nie mam nic, bo to były ojca ubezpieczenia a on je wyrzucał.

wiarus senior

filippo pisze:
kielbik pisze:
1.
filippo pisze:
551 ANTI-THEFT/ANTI-BREAK-IN
WARNING SYSTEM – System antywłamaniowy - Brak
po czy
wnioskujesz, ze brak? :o

Nie ma żadnego alarmu, pilota
sterującego, syreny itp, itd (jakieś naklejki na szybach przednich są a
na tylnych były "Blaupunkt security" - ale odpadły - jutro będę wrzucał
radio Blaupunkta bo te kostki co są pasują do tego co mam

Jest napewno system. Zostaw go otwartego na jakis czas , a bedziesz musial po tym czasie zamknac i otworzyc , aby odpalil. Przy okazji potrafi tez zawyc

wiarus senior
Awatar użytkownika

Kilka fotek z dzisiejszego grzybobrania [zlosnikz]

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

postmistrz
Awatar użytkownika

Starzejesz się Filip. Masz plastikowe auto i jeździsz na grzyby... A taki byłeś jeszcze nie dawno młody, poginałeś czarnym /8 i kąpałeś się w maju w Zalewie.

Mercedes fajny, bo nie spaprany "polskością". No i masz haki w bagażniku - ulubiony kod kielbika w tych nowszych MB. [oczko]

weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
_me: how_ pisze:
ulubiony kod kielbika w tych nowszych MB
we wszystkich kombi (w wiekszosci jest standartem, w MB za doplata) ;)
filippo pisze:
211 AUTOMATIC LIMITED SLIP DIFFERENTIAL (ASD) – Automatyczna blokada dyferencjału - kontrolka się pali non stop ale działa
260 TYPE DESTINATION ON TRUNK LID – ELIMINATION – Brak oznaczeń modelu na tylnej klapie
291 AIRBAG FOR FRONT PASSENGER – Poduszka powietrzna pasażera -są obie, ale były do wymiany w 2008 roku.
420 AUTOMATIC TRANSMISSION 4-GEAR – Czterobiegowa automatyczna skrzynia biegów
531 AUTOMATIC ANTENNA – Automatycznie wysuwana antena radiowa - wysunięta do połowy ale może dlatego że nie ma radia
541 DOUBLE ROLLER BLIND USD.AS LUGG.AND PASSENG. GUARD – roleta i siatka części bagażowej
561 REINFORCED DRIVER SEAT, LEFT – Wzmocniony fotel kierowcy
584 ELECTRIC WINDOW LIFTER, 4-WAY, V 124, 6-WAY – Elektryczne podnośniki wszystkich szyb
593 ALL-ROUND WD-GREEN GLASS,HEATED REAR WINDOW-ESG,BF – Zielone wszystkie szyby, tylna ogrzewana
620 AIR POLLUTION CONTROL – System redukcji zanieczyszczenia środowiska
652 8-HOLE LIGHT ALLOY RIMS – Ośmiodziurowe felgi ze stopów lekkich
682 FIRE EXTINGUISHER - Gaśnica - Brak
724 CARGO ANCHORAGE – Haki do mocowania ładunku
750 MB AUDIO 30 RADIO WITH VK/RDS – System Audio - Brak Radia.
855 TELEFON TELE AID AM "DOM", NOKIA, D-NETZ – Instalacja do telefonu Nokia??? - Brak
Dodatkowo kody: 300 oraz 412. Kod 750 to w twoim przypadku radio Becker Europa 2000, kod 855 to montaz telefonu komorkowego (uchwyt w konsoli i antena ze splitterem)

'71 250 CE, angol

wiarus senior
Awatar użytkownika

Starzejesz się Filip.

Z tym faktem dyskutować nie ma co.

Masz plastikowe auto i jeździsz na grzyby... A taki byłeś jeszcze nie dawno młody, poginałeś czarnym /8 i kąpałeś się w maju w Zalewie.

Ale zawsze mniej plastikowe niż te co jeżdżą w przeważającej większości po naszych ulicach. Na grzyby jeżdżę odkąd pamiętam więc z wiekiem nie ma to wiele wspólnego chociaż teraz jestem w takim, że mi ciągle na to czasu brak. W zalewie był to mój jedyny raz a niestety na wszystkie inne miejsca w okresie między wrześniem a majem brakuje czasu jak wyżej.

Mercedes fajny, bo nie spaprany "polskością". No i masz haki w bagażniku - ulubiony kod kielbika w tych nowszych MB. [oczko]

Już spaprany "polskością" naszych przepisów bo miałem oryginalny hak przy aucie a teraz mam w piwnicy.

PS: Tak samo jak Ty po zakupie "szwedki" podjeżdżając do skrzyżowania sprawdzam na obrotomierzu czy silnik nie zgasł - syndrom Rudolfa Diesla

kielbik pisze:
Dodatkowo kody: 300 oraz 412. Kod 750 to w twoim przypadku radio Becker Europa 2000

To znaczy:
300 - zamykany kluczykiem schowek pomiędzy siedzeniami - niestety główny uchwyt oderwany od dalszej części "roletki"
412 - elektrycznie odsuwany szyberdach [zlosnik] z opcją uchylania
Radia nie ma, wczoraj szukałem po szrotach ale nic nie znalazłem. Założyłem Blaupunkta który mi gdzieś zalegał i się okazało, że:
- CD nie działa
- podświetlenie panelu nie świeci
- panel jest luźny i się rozłącza samoczynnie
- antena ma wysunięte na stałe najgrubszy segment, środkowy jest na stałe schowany a pracuje jedynie najcieńszy
Niestety na razie musi wystarczyć.

kielbik pisze:
kod 855 to montaz telefonu komorkowego (uchwyt w konsoli i antena ze splitterem)

Uchwytu żadnego nie ma i śladów po nim nie zaobserwowałem, jest natomiast przyklejone do szyby coś takiego z napisem "hama 36788", zamontowane średnio profesjonalnie. Kabel idzie po słupku pod wycieraczkę i tam sobie leży zwinięty.

Obrazek
Obrazek

kombatant
Awatar użytkownika

filippo pisze:

Tu masz link jak problem załatwić ;)

viewtopic.php?f=1&t=48654&start=0&hilit=ASD

postmistrz
Awatar użytkownika

Filip, wiesz, że żartuję, ale trochę szkoda mi, że jeden z ostatnich partyzantów przesiadł się do polypropylenu. Tempus fugit. Kropka.

filippo pisze:
Już spaprany "polskością" naszych przepisów bo miałem oryginalny hak przy aucie a teraz mam w piwnicy.

Tez to przerabiałem. Jedynym wyjściem jest szukanie diagnosty, który nie robi problemu. W miejscowosci, w której może jest tylko jedna stacja, to dosyć trudne.

Jeśli podniesiono ci akcyzę o 500 zł, to pociesz się, że wiele zrobić się nie dało, bo opinia rzeczoznawcy to dziś ok 300 zł, więc jakiekolwiek wyprzedzające ruchy, byłyby nieopłacalne. Jedyne co można zrobić, to bardziej wstrzelić się w ich widełki, ale weź bądź mądry. I tak wolałbym zapłacić akcyzę i kupić coś świeżego (nawet jeśli przedni lewy błotnik był pryśnięty).

filippo pisze:
Tak samo jak Ty po zakupie "szwedki" podjeżdżając do skrzyżowania sprawdzam na obrotomierzu czy silnik nie zgasł - syndrom Rudolfa Diesla

Jak zaczną ci falować obroty, to będzie ci łatwiej. [cool]
A tak na poważnie, to przyjemny silnik. Nie wiem, czy w kombi, nie przyhamowany nieco przełożeniem mostu, ale moc do spalania plus koszty serwisu wychodzi tu chyba najfajniej, a kombi z klimą i automatem obroni się zawsze. Moje 124 po włączeniu klimy wyraźnie przyhamowywało i miało problemy spod świateł, więc nie wszystkie dieslowe konfiguracje są szczęśliwe.

Zrób klimie porządny serwis i nie koniecznie czekaj do lipca - powinna się kręcić przez cały rok. "Nabijacze" teraz na każdym rogu. W Złocieńcu wyśmiali szczecińską cenę serwisu i nabili za 120 zł. Starczyło na tydzień. Na pytanie: co żeście do kurfy zrobili, odpowiedź była: no dziura gdzieś widocznie jest, pse Pana.

filippo pisze:
hama 36788

Z kodem to raczej ma tyle tylko wspólnego, że też jest do telefonu. Hama robi też takie zabawki, a ich rzeczy są na co drugiej półce w mediamarkt.

weteran
Awatar użytkownika

Z tym hakiem to faktycznie jakaś paranoja. Mi w podobny sposób zdelegalizowano hak w pierwszej beczce...

Niedawno rozważałem montaż haka w którymś z obecnie posiadanych aut, ale "diagnosta" od razu zapowiedział że nie ma mowy bo są "kreski" w polu "masa zestawu".

To jakaś paranoja, ciekawe co zawiera to pismo MB które mają w starostwie - może dotyczy wszystkich pojazdów marki MB ?

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

wiarus senior
Awatar użytkownika

Co do haka, będę pisał, bądź podjadę do któregoś serwisu bo jak sobie jadę z pracy do domu to mijam po drodze co najmniej dwa. Dam znać co udało mi się ustalić

Filip, wiesz, że żartuję, ale trochę szkoda mi, że jeden z ostatnich partyzantów przesiadł się do polypropylenu. Tempus fugit. Kropka.

Wiem ale nie pozostaje nic innego jak żartować. Partyzantka wróci kiedyś na pewno bo później jeszcze będzie taki okres gdzie jak mawiają "głowa siwieje, dupa szaleje" i się kupuje stare auta, harleye, jachty i inne tego typu rzeczy.

Tez to przerabiałem. Jedynym wyjściem jest szukanie diagnosty, który nie robi problemu. W miejscowosci, w której może jest tylko jedna stacja, to dosyć trudne.

Wypraszam sobie, w Łobzie mamy trzy stacje uprawnione do przeprowadzania badań z czego dwie dla wszystkich aut a jedna tylko dla osobowych. Panwie diagności boją się po prostu Pani ze starostwa bo może im ona zabrać uprawnienia za nierespektowanie tego durnego przepisu.

Jeśli podniesiono ci akcyzę o 500 zł, to pociesz się, że wiele zrobić się nie dało, bo opinia rzeczoznawcy to dziś ok 300 zł, więc jakiekolwiek wyprzedzające ruchy, byłyby nieopłacalne. Jedyne co można zrobić, to bardziej wstrzelić się w ich widełki, ale weź bądź mądry. I tak wolałbym zapłacić akcyzę i kupić coś świeżego (nawet jeśli przedni lewy błotnik był pryśnięty).

Pan celnik powiedział mi, że gdybym miał rachunki to może coś by się dało utargować ale ja nic nie miałem przy sobie a w domu jedynie ten za tłumiki.

A tak na poważnie, to przyjemny silnik. Nie wiem, czy w kombi, nie przyhamowany nieco przełożeniem mostu, ale moc do spalania plus koszty serwisu wychodzi tu chyba najfajniej, a kombi z klimą i automatem obroni się zawsze. Moje 124 po włączeniu klimy wyraźnie przyhamowywało i miało problemy spod świateł, więc nie wszystkie dieslowe konfiguracje są szczęśliwe.

Przyznaję, że jest bardzo przyjemnie. Ale auto już zaliczyło zatrzymanie między Koszalinem a Karlinem, lawetę i wizytę u mechanika bo stało trochę i po zatankowaniu do pełna zassało syfu z baku i zablokowało filtry. Koszta znów.

Zrób klimie porządny serwis i nie koniecznie czekaj do lipca - powinna się kręcić przez cały rok. "Nabijacze" teraz na każdym rogu. W Złocieńcu wyśmiali szczecińską cenę serwisu i nabili za 120 zł. Starczyło na tydzień. Na pytanie: co żeście do kurfy zrobili, odpowiedź była: no dziura gdzieś widocznie jest, pse Pana.

Sprężarka jest zatarta, założony jest krótszy pasek i w ogóle. Bardzo chętnie zrobiłbym z tym porządek ale nie mam na to funduszy póki co, więc zima raczej będzie bez klimy. U pana Janka we warsztacie tak to jest niestety. Woytas polecił mi serwis w Gdyni a nabicie mam po kosztach u tego co się zwykle u niego zaopatruję we wszystko do aut. Muszę pojechać i obadać co jest nie tak a potem szukać tego co trzeba.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00