MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw wrz 11, 2025 8:09 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Tylne hamulce
wiarus senior
Awatar użytkownika

Piszę bo znowu jest problem który chciałbym rozwiązać a jest trudny. 8)
Po wielu tysiącach kilometrów jazdy moją 126-tką ostatnio siadłem za kierownicę 124-ki mojej żony i po kilkunastu kilometrach na śliskiej nawierzchni wysiadłem spocony z emocji. Oczywiście auto nie ma ABS ale nie to jest powodem mojej frustracji. Ten model bez ABS-u "nie ma" hamowania tylnej osi. Przy mocniejszym hamowaniu przednie koła zostają zablokowane i wpadają w poślizg praktycznie na każdej nawierzchni. Na śliskim auto jedzie jak na pełnym lodzie. Właściwie o tym wiedziałem bo ojciec od 1989 roku takim się porusza a i kilku kolegów też. Po prostu teraz przy bezpośrednim porównaniu włosy "stanęły mi dęba". [zlosnik]
Pomyślałem że coś z tym trzeba zrobić. Mam pewien pomysł ale najpierw postanowiłem tutaj zasięgnąć języka może już ktoś z tym się uporał. Nie jestem zwolennikiem poprawiania fabryki niemniej dla mnie jest to ewidentny "babol" Mercedesa. Wiem że jakakolwiek przeróbka w układzie hamulcowym jest niebezpieczna ale....

W126 300SE '86 - LPG od 1995r
W124 200D '86 - został dawcą dla wielu
W115 240D 3.0 - był ze mną 20 lat... sprzedany :(

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Miałem kiedyś podobny problem, hamowała praktycznie tylko sekcja pompy odpowiadająca za przód, tłoczek w tylnim zacisku się zapiekł, i dociskając klockiem do tarczy powodował pewnie gotowanie się płynu, objaw był podobny, działał tylko przód, przy mocniejszym naciśnięciu.
Do wyleczenia były potrzebne nowe tylne szczęki.

Sprawdź, czy nie grzeje się któreś z tylnych kół zbyt mocno.

Do dzisiaj nie ma problemu, pozdrawiam. < Lub ewentualna regeneracja zacisku ( u mnie nawet imadło nie pomogło [zlosnik] )

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Nie można dopuścić do zablokowania kół tylnej osi przed tym jak przód zostaje zablokowany bo samochód staje się niemożliwy do opanowania podczas hamowania awaryjnego. Własnie z tego powodu rozkład sił hamujących wynosi ok 70/30% (przód/tył) w standardowych rozwiązaniach. Zależne jest to też od wielu czynników włączajac zachowanie zawieszenia czy położenia środka cieżkości.
Mercedes z jakiegoś powodu nie stosuje w 201/124 korektorów siły hamowania tyłu zależnych od załadowania auta czy opóźnienia i ten fakt nie był zbytnio krytykowany przez fachowców. Wydaje mi się, że nie jest on krytycznie kłopotliwy.
Osobiście sprawdził bym siłę hamowania tyłu na rolkach ew. dokonał przeglądu zacisków wierząc, że to będzie właśnie przyczyna.
Jakiekolwiek modyfikacje w układzie w przypadku poważniejszego zdarzenia drogowego (odpukać) kiedy auto jest weryfikowane przez specjalistów mogą doprowadzić do poważnych konsekwencji prawnych.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

GEORGE P. pisze:
Sprawdź, czy nie grzeje się któreś z tylnych kół zbyt mocno.
ukaniu pisze:
Osobiście sprawdził bym siłę hamowania tyłu na rolkach ew. dokonał przeglądu zacisków wierząc, że to będzie właśnie przyczyna.

No cóż - nie pisałbym gdyby sprawa była tak oczywista. Chyba nie sądzicie że tego nie sprawdzałem w pierwszej kolejniości. :)
Powiem tylko że tarcze z tyłu wymienione, "ręczny" jak z fabryki a auto mogę (na równym asfalcie) pchnąć jedną ręką więc ŻADEN zacisk nie blokuje. Wykluczam zapowietrzenie układu, usterkę pompy, brak płynu itp. Zresztą jak pisałem jest to bolączka wszystkich znanych mi egzeplarzy 124 bez ABS (5 sztuk, wszystkie 200D - ciekawe czy to ma jakieś znaczenie?) z roczników 1986 - 1989. Nie wiem jak egzemplarze po 89' (szeroka listwa) - może jest jakaś poprawa. :roll:
Częściowo to wyjaśnia sytuację
ukaniu pisze:
rozkład sił hamujących wynosi ok 70/30% (przód/tył) w standardowych rozwiązaniach. (...) Mercedes z jakiegoś powodu nie stosuje w 201/124 korektorów siły hamowania
Czy ktoś ma wiarygodne dane ile wynosi taki rozkład sił hamujących dla innych Mercedesów i innych aut?

W126 300SE '86 - LPG od 1995r
W124 200D '86 - został dawcą dla wielu
W115 240D 3.0 - był ze mną 20 lat... sprzedany :(

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

może masz zaolejone tylne tarcze (z powodu montażu) lub leja zaciski...
Nie słyszałem aby w jakims aucie nie dało sie zablokowac tylnych kół...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Klubowicz
Awatar użytkownika

Podbijam temat, ponieważ jutro lub w sobotę zabieram się za zmianę tarcz i klocków w W124 i przy okazji chciałem trochę podciągnąć pomocniczy i moje pytanie dotyczy tego w którym kole w którym kierunku podkręca się śrubkę :) słyszałem, że np. w lewym do dołu a w prawym do góry ?

z góry dzięki za odpowiedź.

kombatant
Awatar użytkownika

Lewe koło z dołu do góry, prawe z góry na dół :) Chyba że ktoś przy remoncie ręcznego odwrotnie zamontował te rozpieraki, bo chyba da się to "źle zamontować" :)

Najpierw sobie na zero zluzuj linkę na dole, polecam również klocki w zaciskach nieco rozepchać by nie tarły o tarczę, wtedy będziesz dokładnie wiedział kiedy zaczynają zbierać szczęki. Jak zaczną zbierać to lekko popuszczasz by przestały(oczywiście oba koła wyreguluj) i naciągasz linkę na dole.
Najlepiej też od razu skontrolować stan okładzin, generalnie u mnie (automat) w jednym kole generalnie były starte do gołej blachy, przy okazji dokładnie wyczyściłem i rozruszałem cały mechanizm ;)

Polecam także ocenić stan zacisków, u mnie w obu zaciskach "wewnętrzny" tłoczek był przyblokowany(bez korozji, jedynie multum syfu pod gumką).

Klubowicz
Awatar użytkownika

Dzięki za odp,temat ogarnąłem trzeba było druciakiem wszystko oblecieć bo osad i rdza były wszędzie ale już ładnie działa :) tarcze zużyte do 0 dosłownie !! :) zacisk już wczesniej wymieniałem bo się zapiekł tłoczek.

Pozdro

swój chłop
Awatar użytkownika

AndyS pisze:
Czy ktoś ma wiarygodne dane ile wynosi taki rozkład sił hamujących dla innych Mercedesów i innych aut?

Po ci to? W domowych warunkach i tak z tego mały pożytek. Zrób tak jak radzą ci koledzy. Dokładnie przejrzyj hamulce w czasie hamowania bo tylko wtedy występuje ta wada. Sprawdzanie na postoju czy popychanie auta ręką w tym konkretnym przypadku nie wiele ci da. Poproś kogoś do pomocy, we dwójkę będzie dużo łatwiej

Skoro nie można być uniwersalnym i wiedzieć wszystkiego, co się da wiedzieć o wszystkim, to trzeba wiedzieć wszystkiego po trochu. O wiele bowiem piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00