MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 5:49 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Numer GG: 1388153
Witam,

podaję link do strony na której można sprawdzić wszystkie dane (przebieg, ilu właścicieli) autka ze Szwecji. Wystarczy tylko wpisać szwedzki numer rejestracyjny.
Oto adres strony: https://www21.vv.se/fordonsfraga/FragaPaAnnatFordon.aspx

S-E-B-E-B

swój chłop
Awatar użytkownika

uściślając jest to strona szwedzkiego ministerstwa transportu.
rewelacyjna sprawa.
a jaka skuteczna karta przetargowa przy negocjowaniu ceny ze sprzedającym, który twierdzi, że to, co na blacie, to 100% oryginalny przebieg przecież jest:)

'77 w116 450SEL 6.9
i inne Pontony

postmajtek

Witam
Przy okazji tego wątku chciałbym się zapytać kolegów jakie mają doświadczenia przy kupowaniu aut w Szwecji.

Przeglądam ogłoszenia od dłuższego czasu w Szwecji. Podoba mi się to, że przebiegi wyglądają na bardzo realne. Prawie każdy diesel ma 20-30tyś rocznie przebiegu. Auta 15letnie też mają już ponad 200-300 i lepiej. Wiem, że i tak ważniejszy jest stan, ale fajnie jest mieć pewność co do przebiegu.

Teraz pytanko. Jak dbają o auta Szwedzi? Różne kraje różnie do tego podchodzą. Czytałem gdzieś na forum Saaba, że wnętrza potrafią być brudne bo nie mają za bardzo we krwi dbanie o estetykę. Auto tam służy do jeżdżenia. Co nie oznacza, że są zaniedbane. Ktoś ma podobne doświadczenia, czy może gorsze, albo lepsze? Jak wygląda tam serwis? Są często książki przy autach czy sporadycznie?

Drugie pytanko już szczegółowe. Mam rodzinę w Sztokholmie. Są to osoby starsze, więc wolałbym sam się dowiedzieć niż ich męczyć jeśli to możliwe. Czy jest jakiś fajny sposób na załatwienie formalności? Co trzeba załatwić i ile to trwa na miejscu?

Pozdrawiam serdecznie
Marcin

swój chłop
Awatar użytkownika

mój Ojciec kupował w zeszłym roku volvo ze szwecji.
nie wiem, jak to jest z formalnościami tam, bo do auta dostał fakturę vat-marża i komplet przetłumaczonych dokumentów.
jakbyś chciał, to mogę pogrzebać, żeby Ci powiedzieć, jakie to papierki były (jeżeli tylko mam je jeszcze u siebie).

co do stanu auta...
okazało się, dzięki tej stronce właśnie, że licznik był konkretnie skręcony.
może to i dobrze, bo była konkretna karta przetargowa a stan auta po prostu idealny.
krótko po zakupie wyszło zupełnie przypadkiem, że auto jeździło na taksówce w sztokholmie a jeździł nim w ogóle jakiś jegomość o arabsko-brzmiącym nazwisku.
aż nie chciało mi się wierzyć, bo auto serio w super stanie. to był wtedy 3-latek z grubo ponad 300 tyś. km na budziku a a silnikowo-blacharsko-i przede wszystkim tapicersko w środku super.
okazało się, że taxi u naszych północnych sąsiadów to co innego, niż taxi wszędzie indziej i auta przyjeżdżają rzeczywiście zadbane a wymieniane przez swoich właścicieli są tylko dlatego, że im się leasing, nie silnik, skończył.

to był taki ogólny pogląd co do taksówek ze szwecji:)
ogólnego poglądu na auta ogólnie to nie mam. ostatnio obserwuje się wzmożony import pontonów ze szwecji ale te wszystki są do remontu i raczej trudno na ich podstawie wnioskować, że wszystkie auta z tego kraju są do remontu :-):-):-)

pozdro.
szymon

'77 w116 450SEL 6.9
i inne Pontony

wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 5552450
Hej ja sprowadziłem sobie w 2008 r. 124 ce i tak wyglądał w dniu kiedy przyjechał na kołach http://www.w114-115.org.pl/f/viewtopic.php?f=25&t=35130 a tak wyglądał po rozebraniu kilku szczegółów http://www.w114-115.org.pl/f/viewtopic.php?f=25&t=39068 a tak wyglądał po rozbiórce http://www.w114-115.org.pl/f/viewtopic.php?f=25&t=48122

Co do formalności, wiem że Szwedzi nie chcą sprzedawać aut za granice bo musisz zwrócić im dokument nr 2 czyli coś w rodzaju naszej karty pojazdu (nie wszyscy byli na tyle mili aby je odsyłać, podobno coś w tej sprawie się zmieniło, że niby już ich nie potrzebują ale nie wiem). Natomiast jeśli znajdziesz auto i sprzedadzą ci je, to bierzesz te dwa papiery, śmigasz do polski na ich blachach. W Polsce piszesz umowę po polsku (gdyby pytali czemu umowa jest po polsku, to odpowiedz że poprzedni właściciel nie potrzebował umowy), 1 dokument mniej do tłumaczenia, a dalej to już jak każde inne auto sprowadzone z zagranicy. Do tego powiem ci ciekawostkę, na ( chyba) tej stronce po zarejestrowaniu samochodu w Polsce, pojawi się informacja że samochód został zarejestrowany w konkretnym dniu za granicą kraju.

FSO Warszawa Truck 1995 1.6, FSO Polonez Caro 94r 1.6GLE (Złombol-car), Jakieś Exeo, Koreański Mercedes Korando 98r.

postmajtek

Witam ponownie
Niestety ostatnio mało czasu a nie chciałem po łebkach Wam odpisywać.

Dzięki za info. Na razie to tylko teoretyczne dowiadywanie się co i jak.

Widywałem w ogłoszeniach tam auta po taksówkach... w duuużo lepszym stanie niż większość igiełek tutaj. Siedzenia całe, niepowycierane. Co do mechaniki to nie mam pojęcia, ale paliwo raczej niezłe. Do tego zazwyczaj po mieście jeździ się spokojnie to nie skatowane a za miastem stała równa prędkość.

Zresztą chodzi mi po głowie właśnie kupno auta po taxi. Jakiś Saab 9-5 diesel automat z przebiegiem oczywiście koło 300tys ale taki 2006 to za około 25tyś zł można mieć. Co z tego wyjdzie, zobaczymy.

Wstępnie marzy mi się w124 - wpierw coupe a potem sedan. Później jakby żadna Gwiazdka się ładna nie znalazła to coś warte ceny i w dobrym stanie się znajdzie;)

Interesuje mnie, w jaki sposób wykorzystać rodzinę na miejscu. I nie chodzi mi o nocleg czy transport ale jakiś sposób na ułatwienie formalności a może tańsze opłaty?

@Darius. O takie autko mi chodzi, ale nie w takim stanie. Rozumiem, że sporo wyszło na jaw przy kupnie. Jednak przy 15letnim aucie nie liczę na nowe auto. A samochody z cyrklami omijam z daleka;)

Pozdrawiam
Marcin

swój chłop
Awatar użytkownika

jest taki jeden gość w Chojnicach.
ma sporo volviaków po taryfach i nie tylko a i czasem jakiś saab się u niego trafi.

'77 w116 450SEL 6.9
i inne Pontony

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00