MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 1:06 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
kombatant
Awatar użytkownika

Panowie mam kilka pytań, może durnych ale ważnych:

1) Pytanie dotyczy zamieszkujących trójmiasto. Będę podążał do Karwieńskich Błot, droga do przedmieść Gdyni idzie w miarę sprawnie i szybko, ale przejazd w okresie wakacyjnym przez Rumię, Redę itp to udręka i zajmuje drugie tyle czasu.
Czy jest jakiś sensowny objazd (aby nie nadrabiać sporej ilości drogi) który może być gorszymi drogami ale zajadę szybciej, a nie przez 2 - 3 godzin? Nie chce mi się stać w korkach do Władysławowa i tracić czas na przesiadywanie bezsensowne w aucie, nawet w Mercedesie ;)

2) Pytanie z serii głupich :D
Czy jest możliwe, zę samochód jak są chłodniejsze dni szybciej jeździ (przyspiesza). To tylko subiektywne uczucia, nie poparte żadnymi pomiarami, ale zauważyłem, że teraz jak temperatura spadła do 14 stopni, samochód jest jakby żwawszy od 0 - 100. Ilość paliwa, osób i bagażu mniej więcej taka sama. Klima w obu przypadkach wyłączona - czy to tylko moje złudzenie?

3) Jaka jest kolejność lutowania drutów, żeby na jednym z nich powstała taka ładna kropka, a nie wymęczone badziewie z cyny :D
Najpierw się moczy tą końcówkę od lutownicy w tej mazi a później przykłada do cyny czy jak?

Klubowicz
Awatar użytkownika

2- w chłodniejsze dni samochós ma faktycznie więcej mocy. W jednostce objętości jest więcej tlenu, zmiany mogą sięgać sporych procent mocy.
3- równocześnie do drutu przykładasz grot lutownicy i cynę (tinol). Tinol się topi, w swoim środku ma aktywator - topnik (najpopularniejsze posiadają), który wypływa i oczyszcza drut, ułatwia zwilżenie cyną. Najlepiej w miarę możłiwości grotem rozgrzać drut tak aby przykładany w innym (bliskim) miejscu tinol się topił. Nie potrzeba stosować wtedy dodatkowych topników - np. kalafonii czy pasty.
Jeśli jednak trzeba stosować - kalafonię czy pastę nanosi się ją jako pierwszą na rozgrzany drut, grzejąc go dalej aż zaczyna się ona gotować i chemicznie go czyścić, a później dokłada cynę. Najgorszą praktyką jest nabranie cyny na grot i dopiero na lutowany drut - wtedy topnik odparuje, spoiwo się przegrzewa i nici z lutowania.

wiarus senior
Awatar użytkownika

odn. lutowania, to kup sobie kalafonie i umocz lutownice w niej, potem drut miedziany, a pozniej drut lutowniczy

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

wiarus junior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
1) Pytanie dotyczy zamieszkujących trójmiasto. Będę podążał do Karwieńskich Błot, droga do przedmieść Gdyni idzie w miarę sprawnie i szybko, ale przejazd w okresie wakacyjnym przez Rumię, Redę itp to udręka i zajmuje drugie tyle czasu.

Objazd przez Chwaszczyno (zjazd z obwodnicy z Gdańskiej Osowy na wysokości ulicy Spacerowej) i potem z niego na Wejherowo. Dłuższa, miejscami bardzo wyboista droga ale unikasz przejazdu przez miasta, które istnieją chyba tylko w celu utrudniania życia mieszkańcom bardziej potrzebnych miejscowości ;)

swój chłop
Awatar użytkownika

LiveLetDie pisze:
Objazd przez Chwaszczyno (zjazd z obwodnicy z Gdańskiej Osowy na wysokości ulicy Spacerowej) i potem z niego na Wejherowo. Dłuższa, miejscami bardzo wyboista droga ale unikasz przejazdu przez miasta, które istnieją chyba tylko w celu utrudniania życia mieszkańcom bardziej potrzebnych miejscowości ;)

Potwierdzam bardzo fajny objazd choć czasami trzeba uważać na zawieszenie.

swój chłop
Awatar użytkownika

A jak już będziesz w Wejherowie to zamiast wracać do Redy i stać w korku, poleć od razu na Krokową. Na tej trasie może być trochę samochodów jadących na Dębki ale i tak będzie to niewielki % tego co na drodze W216 (Reda - Hel)
http://map24.interia.pl/?lid=43484960&m ... o&d=karwia

weteran
Awatar użytkownika

Pyt 1) Najlepsze rozwiązanie to jechać w nocy i wtedy Cie korki nie interesują, pod warunkiem że nie jest to piątek wieczór [zlosnik]
Tak czy inaczej nie jedz przez władysławowo tylko przez wejcherowo i koło czołgu w prawo [cool] Droga w wejcherowa do krokowej jest kręta ale urokliwa, Twoje auto już nią jeździło kilka razy wiec zna [zlosnik] [cool]

Co do karwieńskich błot to weź terenowe koła do spacerówki aby sie dostawać na plaże, bo przez pola to tam nie ma deptaków [usmiech]

Co z bagażnikiem ??

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

kombatant
Awatar użytkownika

ukaniu pisze:
2- w chłodniejsze dni samochós ma faktycznie więcej mocy. W jednostce objętości jest więcej tlenu, zmiany mogą sięgać sporych procent mocy.

Noooo czyli nie zgłupiałem i nie mam schizofrenii :D
Czyli mam z tego rozumiec, że działa to na zasadzie intercoolera ;)

Myślałem, że tego muła nogami będe rozpędzał jak jechałem w 40 stopniowe upały :D

ukaniu pisze:
3- równocześnie do drutu przykładasz grot lutownicy i cynę (tinol). Tinol się topi, w swoim środku ma aktywator - topnik (najpopularniejsze posiadają), który wypływa i oczyszcza drut, ułatwia zwilżenie cyną. Najlepiej w miarę możłiwości grotem rozgrzać drut tak aby przykładany w innym (bliskim) miejscu tinol się topił. Nie potrzeba stosować wtedy dodatkowych topników - np. kalafonii czy pasty.
Jeśli jednak trzeba stosować - kalafonię czy pastę nanosi się ją jako pierwszą na rozgrzany drut, grzejąc go dalej aż zaczyna się ona gotować i chemicznie go czyścić, a później dokłada cynę. Najgorszą praktyką jest nabranie cyny na grot i dopiero na lutowany drut - wtedy topnik odparuje, spoiwo się przegrzewa i nici z lutowania.

Kalafonia - o własnie zabrakło mi tej fachowej nazwy.
DZIEKI! W poniedziałek zabieram się do lutowania, mam nadzieję, że pójdzie jak z płatka i będę tez miał takie ładne równe kropki ;)

Nilovitz pisze:
odn. lutowania, to kup sobie kalafonie i umocz lutownice w niej, potem drut miedziany, a pozniej drut lutowniczy

A co dodatkowego da mi drut miedziany? Ułatwi cos jeszcze?

LiveLetDie pisze:

tyberiusz pisze:
A jak już będziesz w Wejherowie to zamiast wracać do Redy i stać w korku, poleć od razu na Krokową. Na tej trasie może być trochę samochodów jadących na Dębki ale i tak będzie to niewielki % tego co na drodze W216 (Reda - Hel)

Ło to mi chodziło. Podziękował!

AMG pisze:
Pyt 1) Najlepsze rozwiązanie to jechać w nocy i wtedy Cie korki nie interesują, pod warunkiem że nie jest to piątek wieczór [zlosnik]
Tak czy inaczej nie jedz przez władysławowo tylko przez wejcherowo i koło czołgu w prawo [cool] Droga w wejcherowa do krokowej jest kręta ale urokliwa, Twoje auto już nią jeździło kilka razy wiec zna [zlosnik] [cool]

Co do karwieńskich błot to weź terenowe koła do spacerówki aby sie dostawać na plaże, bo przez pola to tam nie ma deptaków [usmiech]

No pięknie wytrzaskałeś na wertepach mój samochód?! Wiedziałem, że z Tobą to jak z handlarzem [zlosnikhihi] [oczko]
Wyjeżdżam o 2 w nocy, ale zajechać muszę mniej więcej na godzine 10, wcześniej nie będe miał co począć z małym gamoniem w samochodzie. Także tak czy inaczej trafiłbym w Redzie na największe poranne korki.

AMG pisze:
Co z bagażnikiem ??

Właśni nic, Trocin podsprzedał "mój" bagaznik swojemu bratu :D
Jakby nie mieszkał tak daleko, to najnormalniej w świecie pojechałbym i mu serce wyrwał, ale i tak juz kazdy weekend wyjazdowy mam [oczko]

wiarus senior
Awatar użytkownika

przyjacielu, zasadniczo to drut miedziany, plecionke zapewne bedziesz lutowac - domyslnie :)

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 8478669
WeebShut pisze:
Trocin podsprzedał "mój" bagaznik swojemu bratu :D
Jakby nie mieszkał tak daleko, to najnormalniej w świecie pojechałbym i mu serce wyrwał, ale i tak juz kazdy weekend wyjazdowy mam [oczko]

Heh, sorki, ale jak zaklepales bagaznik w polowie czerwca to lezal sobie grzecznie w garazu, nawet do ok. 10 lipca sobie lezal, jakbys go zabral tak jak pisales na poczatku lipca bys go mial, a tak podczas mojej nieobecnosci brat go sobie pozyczyl na wakacje na 2 tyg. (nawet mi nie powiedzial ze wzial) i tak mu sie spodobal ze zostawil mi po powrocie cash w chacie i tyle go widzialem [zlosnik] Sorry ze tak wyszlo...

-----------------------------
W140 500SEL '93 USA - ex
C124 230CE, S210 E290TD, C208 CLK200, S124 E220-ex

kombatant
Awatar użytkownika

trocin pisze:
Heh, sorki, ale jak zaklepales bagaznik w polowie czerwca to lezal sobie grzecznie w garazu, nawet do ok. 10 lipca sobie lezal, jakbys go zabral tak jak pisales na poczatku lipca bys go mial, a tak podczas mojej nieobecnosci brat go sobie pozyczyl na wakacje na 2 tyg. (nawet mi nie powiedzial ze wzial) i tak mu sie spodobal ze zostawil mi po powrocie cash w chacie i tyle go widzialem [zlosnik] Sorry ze tak wyszlo...

Przeca ja w żartach to piszę. Kiedyś była organizowana ekspedycja po rękę BADERA, teraz możemy zorganizować po twoje serce [oczko]

weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 8478669
Hehe, tylko mnie uprzedzcie zebym byl w domu [zlosnikok]

-----------------------------
W140 500SEL '93 USA - ex
C124 230CE, S210 E290TD, C208 CLK200, S124 E220-ex

swój chłop
Awatar użytkownika

AMG pisze:
i koło czołgu w prawo

Czołg przenieśli w mniej uczęszczane miejsce bo jakiś pan ksiądz wymyślił sobie że na dotychczasowym miejscu ma stać jakaś kapliczka czy coś...

Klubowicz
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
LiveLetDie pisze:

tyberiusz pisze:

Ło to mi chodziło. Podziękował!

Przez Chwaszczyno, Wejherowo i Krokową generalnie jest ok, z tym że aktualnie naprawiają tą trasę i są dwa wahadła (jedno za Nowym Dworem Wejherowskim i drugie na wlocie do Wejherowa). Wiadomość co prawda sprzed 4 tygodni, ale stan prac nie wskazywał żeby mogli do dzisiaj skończyć. Ale i tak IMHO może być szybciej niż przez Redę/Rumię.
Kierunek na Władysławowo należy stanowczo omijać wracając bo jest to jedyna droga powrotna z Helu i na krzyżówce w Redzie stoi się do usr..... śmierci.

swój chłop
Awatar użytkownika

Nilovitz pisze:
odn. lutowania, to kup sobie kalafonie i umocz lutownice w niej...

Czystego grotu to lepiej nie moczyć, kalafonia jest izolatorem i potem będzie trzeba grzać jeden kabelek 5 minut żeby zlutować. Grot musi zawsze na sobie mieć kapinkę cyny która roztopi się i będzie przewodzić ciepło do elementu lutowanego.

WeebShut pisze:
Kalafonia - o własnie zabrakło mi tej fachowej nazwy.
DZIEKI! W poniedziałek zabieram się do lutowania, mam nadzieję, że pójdzie jak z płatka i będę tez miał takie ładne równe kropki ;)

Jak lutujesz stare zaśniedziałe kable to kup topnik ,pastę do lutowania instalacji miedzianych C.O. ale bez spoiwa(cyny), smarujesz najpierw to co chcesz zlutować i łapie idealnie.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00