Kolektor u mnie nie byl ruszany, bo poszly podstawki pod wtryski Pb Boscha
![[oczko]](./images/smilies/oczko.gif)
Jak kto woli, mozna tez zdjac kolektor i wywiercic, wiercenie bez zdejmowania to rzeźba (90% instalatorów tak robi
![[chory]](./images/smilies/chory.gif)
). Jesli nie wydałyby u mnie podstawki, to na pewno kazal bym zdjac kolektor i wiercic (duzo wiecej roboty+nowe uszczelki=wiekszy koszt,ale zrobione fachowo). Jednak te podstawki trzeba troche skrocic, bo jak sa za dlugie Pb jest podawane pod innym katem/zza dalekiej odleglosci czy jak to tam i nierowno pracuje na Pb - trzeba połapanego gościa zeby wstawil podstawki, wiekszosc nie chce tego robic... Do mojego silnika musialem kupic w sumie 16 podstawek, bo w zestawie do 4 jest tylko 2 podkladki pod listwe wtryskowa, a w M119 jest z tego co pamietam 8-mio punktowe mocowanie listwy wtryskowej i tyle trzeba podkladek, bo cala listwa idzie do gory.
Zbiornik to toroid. Stako 660/250 68 litrów, po drobnej modyfikacji pływaka wchodzi 60 litrów LPG. Wiekszy nie wejdzie, jesli chcesz miec rowna podloge w bagazniku. Mozna wcisnac 650/300 82 litry, ale wtedy cala wykladzina bagaznika idzie ci do gory i lipnie to wyglada... Chyba ze walec zalozysz, to i 100 l wejdzie
Co wybrałem dokladnie:
Elektronika: STAG 300/8 plus w nowej obudowie
Wtryskiwacze: Hana H2000 zielona 8szt. + 2 x rozdzielacz na 4 cyl.
Reduktory: 2 x Magic III poprawiona wersja
Trójnik 8x8x8
Zawor gazowy 8mm
Trojnik wodny 16x18x18 2 szt.
Redukcja z rurki 8mm na 6mm 2 szt.
Zamiast miedzi - kompozyt Faro 8mm 11mb +złączki
Filtr FL01 2 szt. (Czaja)
Zbiornik tor. 660/250
Wielozawor Super
Koncowka do tankowania do schowania
Redukcje pod wtryskiwacze 8szt. (+ 4 dodatkowe podkładki)
Koszty to blisko 5k. Montaz trwal kilka dni, jako ze instalator robi wszystko od A do Z sam, ma niewielki warsztat i jest bardzo dokladny. Normalnie w EGP takie auto robia w kilka godzin - jakosc montazu i podzespoly - watpliwe.
Serwis jest tylko po ok. 1500km, potem jezdzisz ile chcesz bo filtry to nie filozofia samemu wymienic. Jak chcesz da ci plyte z oprogramowaniem, kupisz kabel za kilkadziesiat PLN na alledrogo i sam sobie skasujesz ew. bledy i odczytasz parametry.
Ja oprocz mojego zestawu moge polecic LandRenzo Omegas - daje rade

Prins IMO jest przereklamowany, za drogi w zakupie i eksploatacji.
Jak bedziesz zainteresowany, podam ci namiary na mojego instalatora na pw. Bede u niego w przyszlym tygodniu na regulacji gwarancyjnej to moge sie ew. cos wypytac. Zaklad ma kilka km przed Lubliniem od strony Wawy, w bok od Jastkowa.
Posdroofka