MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 21, 2025 1:26 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Hej ;) czy ktoś rejestrował samochód na zabytek w mazowieckim?? bo mam parę pytań :)

Iveco turbo daily- do przewozu tych sprzętów wyżej ;)
AR 156 1,9JTD 00r. - na co dzień

wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja właśnie przedwczoraj odebrałem od konserwatora zaświadczenie, więc jestem "na świeżo" z tematem :)
Wal - jak będę umiał, to pomogę.

Ex: 85' Oldsmobile Delta 88 Royale Brougham V8 307ci
Ex: W123 240D 84' 459 maroonbraun
Ex: 86' Chevy Caprice Wagon 5,0 V8 - moja pierwsza miłość...

swój chłop

Poszło na pw [zlosnikz]

W115 200D 74r. -dawca

Wołga M21 65r. - w odbudowie

Iveco turbo daily- do przewozu tych sprzętów wyżej ;)

AR 156 1,9JTD 00r. - na co dzień

Witam.Czy ktos z forumowiczow mial kiedys doczynienia z autem bez papierow? Czy jest mozliwa rejestracja takiej "sztuki" i czy to jest"droga krzyzowa"? A moze ktos ogladal juz ten egzemplaz?
http://moto.allegro.pl/item1134928323_m ... ml#gallery
Jestem ciekaw Waszej opinii.

swój chłop

benovox1 pisze:
Witam.Czy ktos z forumowiczow mial kiedys doczynienia z autem bez papierow? Czy jest mozliwa rejestracja takiej "sztuki" i czy to jest"droga krzyzowa"? A moze ktos ogladal juz ten egzemplaz?
http://moto.allegro.pl/item1134928323_m ... ml#gallery
Jestem ciekaw Waszej opinii.

Witaj, stoi przy drodze Lublin Radom w Zwoleniu przed komisem z jakimiś innymi gratami. Zatrzymałem się z ciekawości jakieś 2 tyg. temu ale jak mi gość powiedział ile chce za tą rdzę bez dokumentów to pojechałem dalej.
Dla mnie dramat, sprzedający/ handlarz twierdzi, że do "lekkich poprawek"! Na zdjęciach to jeszcze wygląda przyzwoicie, moje 123 280, które ostatnio kupiłem, to przy tym "top zustand" :)
Pzdr

postmajtek
Awatar użytkownika

Według nowych przepisów można zarejestrować auto zabytkowe bez "papierów" trzeba jedynie złozyć oświadczenie, że takich się nie posiada.

weteran
Awatar użytkownika

Lutek pisze:
Według nowych przepisów można zarejestrować auto zabytkowe bez "papierów" trzeba jedynie złozyć oświadczenie, że takich się nie posiada.

Poka Poka ten przepis bo ja znam ale inny

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

swój chłop
Awatar użytkownika

"Niektórzy właściciele aut zabytkowych śmieją się, że łatwiej jest zrobić sobie żółte papiery niż wyrobić żółte tablice dla swojego samochodu"

Ja też kiedyś planowałem, ale stwierdziłem po pewnym czasie że nie pozwolę aby ktoś narzucał mi gdzie mogę jechać, jak mam przeprowadzać remont i czy mogę go w ogóle przeprowadzić.

Fakt, żółte tablice dodają prestiżu, niewątpliwie ....

.... ale i tak radzę zgłębić tą wiedzę i dokładnie sprawdzić jakie są przywileje a jakie ograniczenia.

http://www.motofakty.pl/artykul/zolte_t ... piery.html

i wiele innych w googlarce.

postmajtek
Awatar użytkownika

Po ostatniej nowelizacji:
Art. 72 ust. 2 pkt 2b. Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. nr 98, poz. 602)

"2b. W przypadku pojazdu zabytkowego, zamiast dowodu rejestracyjnego, dopuszcza się przedstawienie oświadczenia właściciela pojazdu, złożonego pod rygorem odpowiedzialności karnej za fałszywe zeznania, że nie posiada dowodu rejestracyjnego.

3. Dodatkowo wymaga się dokumentu potwierdzającego spełnienie wymagań, o których mowa w art. 2 pkt 39 - w stosunku do pojazdów zabytkowych."

Wg nowelizacji Ustawy o zabytkach można wywozić za granicę czasowo bez zezwolenia Konserwatora zabytków pojazdy zabytkowe w wieku do 50 lat i cenie poniżej 32 tyś zł. Można też, w końcu pojazd zabytkowy sprzedać za granicę (też w wieku bodajże do 50 lati) pod warunkiem, że nie jest w rejestrze zabtyków tylko w ewidencji.

Saab 900i S Talladega Edition

weteran
Awatar użytkownika

Lutek nie widzisz że cię podpuszczam? chodziło mi o to że dowód rejestracyjny to nie papiery tylko jeden z papierów - duża różnica.
O wywozie zabytków pisałem w którymś z C.A - tylko że ten artykuł który przytoczyłeś to jest wyrwa z, bo zezwolenia nie trzeba ale trzeba mieć inne dokumenty, choć mniej problematyczne i nawet sami konserwatorzy nie bardzo wiedzą co zrobić z tym prezentem w postaci nowelizacji. Ale fakty są na plus

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

postmajtek
Awatar użytkownika

mojojojo13 pisze:
Lutek nie widzisz że cię podpuszczam? chodziło mi o to że dowód rejestracyjny to nie papiery tylko jeden z papierów - duża różnica.
O wywozie zabytków pisałem w którymś z C.A - tylko że ten artykuł który przytoczyłeś to jest wyrwa z, bo zezwolenia nie trzeba ale trzeba mieć inne dokumenty, choć mniej problematyczne i nawet sami konserwatorzy nie bardzo wiedzą co zrobić z tym prezentem w postaci nowelizacji. Ale fakty są na plus

Mowiac o "papierach" myslalem o dowodzie rejestracyjnym... Logicznym jest, ze do rejestracji potrzebny jest jakis akt wlasnosci pojazdu. Raczej trudno przyjsc ze zdjeciem i powiedziec ze chce zarejestrowac zabytek. Nie sadze, ze jakikolwiek ustawodawca pojdzie az tak na reke ;)

Saab 900i S Talladega Edition

weteran
Awatar użytkownika

Lutek pisze:

Mowiac o "papierach" myslalem o dowodzie rejestracyjnym... Logicznym jest, ze do rejestracji potrzebny jest jakis akt wlasnosci pojazdu. Raczej trudno przyjsc ze zdjeciem i powiedziec ze chce zarejestrowac zabytek. Nie sadze, ze jakikolwiek ustawodawca pojdzie az tak na reke ;)

mimo pozornej oczywistości tego założenia, po głębszej analizie miałoby to sens bo mamy mnóstwo pojazdów w polsce odkupionych od chłopa z podwórka za przysłowiowe piwo, a tej najczęściej nie wie od kogo kupił itp. Był taki projekt w sejmie, nie będę go opisywał, chodziło o to że odpowiednie zaświadczenie miał wydawać konserwator (zastępowałaby umowę i dowód). Nowelizacja, którą przytaczasz to właśnie nieświadomy rykoszet projektu o którym piszę. Tak naprawdę jest nieprzemyślany, uchwalony w Senacie jako poprawka jednego mało ogarniętego Senatora do przytaczanego projektu właściwego....uzasadnienie jakie przytaczał nie miało nic wspólnego z Twoją słuszną argumentacją. Gdybyśmy zastanowili się nad semantyką i syntaktyką oraz inną formą wykładni tak sformułowanego przepisu jaki jest obecnie to dojdziemy do słusznego wniosku, że jest bublem. Pod odpowiedzialnością karną właściciel oświadcza że nie ma dowodu rejestracyjnego ....i tyle. Więc jeśli nawet miał, zniszczył go, pociął czy coś to i tak oświadcza prawdę. Umowę zakupu z panem x - cudzoziemcem można sporządzić w każdym momencie, dane wziąć z książki telefonicznej, na umowie wpisać 200E oraz to że jest do remontu. Jakie są szanse, że ta umowa będzie przez Polski urząd weryfikowana np. we Włoszech? ze względu na niską wartość (szkodliwość) a dużo zachodu szanse są minimalne. A w114 z wątku obok nosi ślady właśnie takiego czynu, przy czym ta w ogóle nie ma chyba umowy - czyli złodziej mniej rozgarnięty.

Pzdr

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00