MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn cze 30, 2025 1:39 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

problem jest taki;jak ruszam z miejsca to jest wrazenie jakby sie sprzeglo slizgalo jakies,silnik wyje,a auto rusza z trudem.Podczas szybszej jazdy tego tak nie odczuwam.nawet niema sily zakręcic kołami na żużlu,no i przy tym paliwo szybciej znika :x,biegi zmienia bez żadnych szarpnięc tylko te ruszanie :( z góry dzięki za odpowiedz.

W 126 2,8+gaz 80'- sprzedany,
W 124 300D 85'- NA SPRZEDAŻ

Tytuł: Automat
wiarus senior
Awatar użytkownika

Siemka
Mam automata w124 300e.Kupiłem go od kumpla.Pamietam ze byl podobny problem.On twierdzi że to pierwsze objawy mocnego zuzycia skrzyni biegów.Ja sie nie znam na automatach ale widzialem tarcze cierne z takiej skrzyni z mojego Mesia.One się poprostu wycieraja. Wyglada to jak spalone sprzegło motocyklowe(jesli miałeś styczność z motorami to wiesz o czym mówie).W ten sposób psóją się kolejne biegi.Koszt naprawy takiego automatu wynosił 2 lata temu ok.2000zł. Jest to dość kosztowne bo wypiepszają prawie wszystko ze środka.Ja mam problemy z przełacznikiem STANDART-ECONOMY.Blokuje mi sie tryb ekonomiczny i nie wiem jak to naprwić bo nie wiem nawet jak to jest skonstułowane.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Powodem moze byc rzeczywiscie duzy przebieg skrzyni.
Zaczalbym od kontroli poziomu/jakosci oleju w skrzyni, a najlepiej od razu jego wymiany na nowy (wraz z filtrem). To juz wykluczy problem oleju. Jesli nie pomoze trzeba bedzie szukac dalej.

Pozdrawiam

[url=http://tinyurl.com/ynncqo]C wie cool[/url]
[url=http://tinyurl.com/yqlveg]T wie toll[/url]
[url=http://tinyurl.com/29p2sb]V wie volksschubkarre[/url]
[url=http://tinyurl.com/26282p]W wie... volvo[/url]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

misiek pisze:
Powodem moze byc rzeczywiscie duzy przebieg skrzyni.
Zaczalbym od kontroli poziomu/jakosci oleju w skrzyni, a najlepiej od razu jego wymiany na nowy (wraz z filtrem). To juz wykluczy problem oleju. Jesli nie pomoze trzeba bedzie szukac dalej.

Pozdrawiam

Witam. Jezeli wymienisz olej a okaże sie że auto nie jeździ to znaczy że są popalone tarcze i wtedy bedziesz musiał wykonać wymiane tarczy i zalać skrzynie nowym olejem. Także wydaje mi się że warto zdiagnozować skrzynię co jej dolega a nie bawic się w wymiany oleju dwa razy. Nie da sie wykorzystać poprzedniego oleju ponieważ w przybadku popalonych tarczy jest on pełen opiłków i innych drobnych badziewiów.

Pozdrawiam Marcin [oczko]

Tytuł:
postmajtek

dzięki za wskazówki,ja myslalem ze uszkodzony jest ten bęben(nieznam prawdziwej nazwy) na kole zamachowym w silniku,że moze coś wnim padło,ale czy on tam coś ma w srodku? :oops: nie bardzo czaje automatów.musze przemyślec sprawe co dalej robic.
bo jak pisalem przymierzałem sie do montażu manuala,bedzie taniej tylko troche przeróbek jest,no i ktos mi cos pisał ze wał silnika trzeba wyważać
,prawda to czy nie?

W 116 280SE 79' - sprzedany

W 123 250+gaz 78' - sprzedany

W 126 2,8+gaz 80'- sprzedany,

W 124 300D 85'- NA SPRZEDAŻ

Tytuł:
swój chłop

Wlasnie, jak to jest z tym wywazaniem walu przy zmianie automata na manual? Trzeba wywazac czy nie ? :-?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Sprzęgło hydrokinetyczne (turbina) czyli baniak o ktorym piszesz jest wbrew pozorom prostym rozwiązaniem i jego zasada dzialania opiera sie glownie na przeniesieniu sily za pomoca plunu.
Wyobraz sobie dwa wentylatory (zwykle pomocne przy upalach w domu) ustawione na przeciwko siebie w bliskiej odleglosci, gdy wlaczysz jeden z nich, to ped powietrza zacznie obracac smiglo wentylatora z naprzeciwka.
Taka jest w uproszczeniu zasada dzialania sprzegla w automatach.
A ze skrzynią to radzę się wybrac do specjalistycznego warsztatu. ja sam staralem sie cos zrobic ze skrzynia i kosztowalo mnie to tyle co kapitalny remont skrzyni, a efekt mizerny!!

Tytuł:
swój chłop

1- na ciepłym pracującym silniku sprawdz poziom oleju [ na równym ] 2- jeżeli stan jest o.k. to sprawdz kolor i zapach oliwy.pzdr !

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

zeby zmienic automat na manuala to trzeba wymienic wał (inna długość), pewnie most bo inne są przełożenia nie mowiąc o ciegnach o tapicerce i innych badziewiach, ja sam chcaiłęm coś takiego zrobić i pojechałem do dobrego mechanika i zaspiewał mi 10 tys zł za prtzerobke na manuala, takze lepiej wyremontowac automata, poprostu taniej

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00