MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn cze 30, 2025 9:20 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

chce rozebrać licznik i obaczyć co tam piszczy bo mi kilometry liczy dziwnie... a wlasciwie nie liczy... i pytanie jak w temacie... Kurcze nie moge jej zdjąć niby zsunąć. Moze ktos tto już robił i wie jak???

Klubowicz

jarecki pisze:
chce rozebrać licznik i obaczyć co tam piszczy bo mi kilometry liczy dziwnie... a wlasciwie nie liczy... i pytanie jak w temacie... Kurcze nie moge jej zdjąć niby zsunąć. Moze ktos tto już robił i wie jak???

Nie trzeba sciagac wskazowki.
Dostaniesz sie z drugiej strony.

Sprawdz czy jest prawidlowo zlozony mechanizm napedu.

Jesli chodzi licznik przebiegu dziennego, a gl. nie to zebadka napedzajaca walek licznka glowneko jest za luzno osadzona.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

juz zdjalem... a faktycznie slimak napedzal glowny walek ktory sie przyblokowal...
A wskazowke jest po prostu wcisnieta i tylko trzeba ja podwazyc to odskoczy...
tylko teraz pytanie... bo jak ja zdjalem to bylo ok ale teraz trzeba ja zalozyc a ona jest na sprezynce takiej jak w zegarku... i trzeba naciagnac te sprezynke troche tylko jak na oko ustawic to troche :)
ale to juz jest kwestiaq tylko predkosciomierza...

MB W201 200 85r. czarny metalic automatic + gaz - sprzedany :-)

MB W124 230E czarny mafioso :-P

Tytuł:
Klubowicz

jarecki pisze:
juz zdjalem... a faktycznie slimak napedzal glowny walek ktory sie przyblokowal...
A wskazowke jest po prostu wcisnieta i tylko trzeba ja podwazyc to odskoczy...
tylko teraz pytanie... bo jak ja zdjalem to bylo ok ale teraz trzeba ja zalozyc a ona jest na sprezynce takiej jak w zegarku... i trzeba naciagnac te sprezynke troche tylko jak na oko ustawic to troche :)
ale to juz jest kwestiaq tylko predkosciomierza...

U mnie nawet mocno ciagnalem i nie zeszla. A ze nie lubie jak auto mi inaczej pokazuje jak wczesniej to jej nie sciagam [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Na niektorych tarczach predkościomierzy jest mała kreska na dole.Zakładasz wskazówke nie napinając spreżyny tak żeby jej położenie pokrywało się z tym znakiem.Wciskasz wskazówke na tyle głęboko żeby nie obracała się względem wałka i przekęcasz za ogranicznik w ten sposób wstęnie napinając spręrzynę.Teraz zostaje ci już tylko wcisnąć wskazówke do końca.Możesz też od razu wcisnac ja do oporu ale bedziesz musiał ją później lekko wygic żeby przeszła nad ogranicznikiem.Uważaj na tą kreskę bo są dwie: jedna to jest środek symetrii cyferblatu, a druga to ta własciwa (ok 5mm na lewo chyba jest biała).Zapomniałem dodać że kreski są widoczne topiero po wyjęciu prędkościomieza z obudowy wskazników. Miłej zabawy !!!!!!!!!

Tytuł:
weteran

No trudno, napisałem wczoraj, ale forum mi się popsuło,i nie umiałem wysłać, ale zamieszczę, bo jest myśl o ściąganiu szczałki.
Pzdr. Gerri :)

Tytuł:
weteran

Strzałkę prędkościomierza ściągałem wielokrotnie, może fachowcy od liczników mają inne sposoby, wypracowałem swój, jak na razie skuteczny. Przekładam strzałkę przez kołek przy zerze, strzałka powinna zejść pod działaniem sprężyny na pozycję depresji, poniżej zera, i zatrzymać się na znaczku namalowanym na samym obrzeżu tarczy, w miejscu niewidocznym w czasie eksploatacji przez kierowcę, a widocznym po wyjęciu prędkościomierza, jest to mniej więcej na godzinie 7. Aby strzałkę wyrwać, łapię ją palcyma za główkę i jednocześnie ciągnąc i obracając w jednym kierunku, odwrotnie do ruchu wskazówek zegara powoduję zejście jej z ośki. Założenie powinno nastąpić na wspomniany znaczek, a potem należy przełożyć przez kołeczek, i gotowe.

Pzdr. Gerri

Tytuł:
weteran

Strzałkę prędkościomierza ściągałem wielokrotnie, może fachowcy od liczników mają inne sposoby, wypracowałem swój, jak na razie skuteczny. Przekładam strzałkę przez kołek przy zerze, strzałka powinna zejść pod działaniem sprężyny na pozycję depresji, poniżej zera, i zatrzymać się na znaczku namalowanym na samym obrzeżu tarczy, w miejscu niewidocznym w czasie eksploatacji przez kierowcę, a widocznym po wyjęciu prędkościomierza, jest to mniej więcej na godzinie 7. Aby strzałkę wyrwać, łapię ją palcyma za główkę i jednocześnie ciągnąc i obracając w jednym kierunku, odwrotnie do ruchu wskazówek zegara powoduję zejście jej z ośki. Założenie powinno nastąpić na wspomniany znaczek, a potem należy przełożyć przez kołeczek, i gotowe.

Pzdr. Gerri

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Gerri napisałeś dokładnie to samo co ja.

Tytuł:
weteran

[usmiech]

To tylko dowodzi, że wypracowana metoda jest skuteczna i powszechnie stosowana ;)
Pozdrawiam: Gerri

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00