MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 03, 2025 5:42 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Czy jesteś za zniesieniem obowiązku jazdy w zapiętych pasach bezpieczeństa
Jestem za obowiązkiem 57%  57%  [ 40 ]
Jestem za zniesieniem 43%  43%  [ 30 ]
Liczba głosów: 70
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Jedna osoba z mojej dalekiej rodziny zginęła podczas stłuczki wypadając przez przednią szybę z przedniego fotela pasażera - uszkodzenie głowy o krawężnik. Kierowcy kompletnie nic się nie stało.
Ja wolę aby istniał taki nakaz - jak jadę z kimś ułatwia mi to sprawę - jest przepis! - proszę zapinać!.
Bez pasa nie potrafię jechać, na tyle jestem do niego przyzwyczajony.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jeszcze należy pamiętać o tym, że dzisiejsze samochody są tak skonstruowane, że projektanci zakładają, iż WSZYSCY jadący autem mają zapięte pasy i pod tym kątem są projektowane wszystkie systemy bezpieczeństwa.
Pamiętajcie o tym, że poduszka powietrzna może narobić niezłego bałaganu z głową jadącego, jeśli ten nie zapnie pasa.

Jestem za BEZWZGLĘDNYM nakazem zapinania pasów. Zapinam, nawet jak jadę 500m drogą osiedlową z ograniczeniem do 20km/h. Takie przyzwyczajenie/odruch bezwarunkowy, jak oddychanie.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jestem za i nie ruszę autem do póki ktoś się nie zapnie a jak mu się nie podoba to z buta niech idzie.

Teściowa się na mnie obraziła jak kategorycznie zażądałem zapięcia pasów z tyłu. Ale zapięła i dopiero wtedy ruszyliśmy. Od tamtej pory zawsze marudzi, ale zapina bez ponaglania.

Bez pasa nie potrafię jechać, na tyle jestem do niego przyzwyczajony.

Kiedy po kilku ładnych latach przerwy wsiadłem do pojazdu komunikacji miejskiej i zająłem miejsce siedzące odruchowo sięgnąłem po pas :-]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Uczestniczyłem jako pasażer w wypadku. Nie miałem pasów, gdybym nie zauważył , że lecimy na dzwona to bym poleciał, siedziałem z tyłu na środku... jakoś się zaparłem o fotele, kumplowi z przodu się złamał. Teraz zapinam pasy ZAWSZE, wolę nie kusić losu.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
A gdybys zobaczyl jak Twoja matka pali sie w samochodzie i nie moze wysiasc, bo pas nie daje sie odpiac??

Zgadza się. Są przypadki, że nie zapięte pasy ratują życie przy dzwonie (mój kumpel przyłożył w drzewo, jechał sam i siła bezwładności w jakiś sposób wcisnęła go na podłogę przed fotelem pasażera - a miejsce kierowcy całe zmielone) ale to jest niewielki promil wypadków. W większości wypadków pasy zawsze ratują życie bądź zmniejszają rozległość obrażeń.

Ps. Jak ktoś będzie miał okazję obejrzeć skutki wypadków drogowych, już zawsze będzie zapinał pasy.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
W CH jest np. taki punkt w umowie ubezpieczenia - koszty urazów głowy przy jeździe na nartach, rowerze pokrywa ubezpieczony (95% społeczeństwa jeździ w kasku).

No i powinno być tak że składka zdrowotna jest 5 razy wyższa niż obecnie a są zniżki za jazdę z zapiętymi pasami 1%, dla niepalących 15%. Dla dobrze odżywiających się 35%...

W tym kraju człowiek woła elektryka czy hydraulika do byle pierdoły i bez zastanowienia daje mu 50-100zł za wizytę. Ten sam człowiek idzie potem do stomatologa i marudzi że musi zostawić trochę kasy...

U nas wszystko co do tej pory było tanie lub za darmo zawsze będzie musiało takim pozostać. Nie przekonasz ludzi żeby wprowadzić ograniczenia w leczeniu pacjentów którzy jeździli bez pasów czy bez kasku. Tutaj każdemu się należy!

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Ostatnio zmieniony czw kwie 15, 2010 9:38 pm przez voytas, łącznie zmieniany 1 raz.

postmistrz
Awatar użytkownika

heniekx pisze:
Miałem dziś nieprzyjemną sytuację z pewnym młodym policjantem (świeżo po szkole - służbista) dotyczącą mojej jazdy bez zapiętych pasów.

Phi, zapowiadało się, jakby co najmniej chciał cię zgwałcić pałką, a ty po prostu chcesz się nam wyżalić.

heniekx pisze:
Wedlug mojego skromnego zdania zapinanie pasów powinno być zalezne tylko od mojej woli a nie nakazane przez państwo, według policjanta taki jest przepis i już.

Naprawdę nie wiedziałeś, że to policjant ma rację i musiałeś z tych emocji wyprodukować ankietę na forum?

heniekx pisze:
W pewnym stopniu go rozumiem bo to jego praca ale mimo wszystko jestem za zniesieniem obowiązku zapinania pasów, co ciekawe prawdopodobnie poprawiłyby siuę statystyki gdyż jako naród bardziej dbamy o własne bezpieczeństwo niż gdy się nam coś nakazuje [zlosnik]

Ja zapinam pasy, bo wiem, że z przeciwka może jechać taki filozof jak ty, a w głowie może mieć poukładane tak jak masz ty. Czyli mniej więcej, że w pewnym stopniu rozumie, ale i tak będzie robił głupio.

A powiedz heniu, jak do Niemiec jedziesz, a wiem, że kilka razy byłeś za granicą, to tam pasy miałeś zapięte, czy też tak postanowiłeś to sobie wytłumaczyć?

MacKuz pisze:
ja pasa nie zapinam ale jestem za obowiązkiem

Ty to pasa nie zapinasz, bo jest za krótki!

Ja jestem za zniesieniem obowiązku dla tych, którzy sami zapłacą za swoje leczenie i zrezygnują z renty. A jeśli nie przeżyją, to niech rodzina zapłaci za sprzątanie ulicy.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
A jeśli nie przeżyją, to niech rodzina zapłaci za sprzątanie ulicy.

A jak nie mają rodziny, bo wszyscy do sądnego dnia pasów nie zapinali?

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
A jeśli nie przeżyją, to niech rodzina zapłaci za sprzątanie ulicy.

A jak nie mają rodziny, bo wszyscy do sądnego dnia pasów nie zapinali?

To wtedy rozporządzenie Ministra Transportu i Infrastruktury, że skoro zginęło całe stado pacanów, to z tego szczęścia koszty pokrywa Skarb Państwa.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Pasy uratowały mi życie i moim pasażerom - bo kretyn za mną wyprzedzał na trzeciego, na podwójnej ciągłej i na pasie do skrętu w lewo + kosmiczna prędkość. MCperson ok 70 metrów od auta ..silnik wyszedł bokiem - auto z tych dużych było (moje) - czy jakiś komentarz potrzebny jeszcze?

I chwała za to, że ktoś jednak myśli za tych co myślą inaczej.

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Ty to pasa nie zapinasz, bo jest za krótki!

a w mordę chcesz ;) mogę się przejść na spacer i sprawę załatwić :D.

Wracając do tematu pasów w mieście nie zapinam (może to i nie rozważnie) w trasy zawsze.
Jak złapią mnie w mieście za 'niamanie' zapiętych pasów płace i biorę punkty na klatę bez jęknięcia i do nikogo pretensji mieć nie będę, mało tego jakby coś mi się stało w kolizji i w której nie miałem zapiętych pasów wcale bym do nikogo nie miał pretensji że za leczenie płacę sam.

Zresztą praktycznie zawsze sam płacę za swoje leczenie - taki kraj.

Uważam że obowiązek zapiętych pasów jest słuszny , rozsądny i ekonomicznie uzasadniony

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

ja przy ok 40km\h wpadłem zimą w poslizg i zaliczyłem całkiem wysoki krawężnik, dzieki zapiętym pasom nawet nie poczułem co sie stało, dopiero jak wysiadłem to sie okazało że "troche" urwałem :(

też jest kwestia czy mamy airbagi czy nie, przy poduszkaczch brak pasów może może skutkować dużymi obrażeniami od samego "wybuchu" poduszek.

musimy pamiętać o innych pasażerach, w trakcie wypadku bezwładne ciało możę poważnie zagrozić innym osobom w aucie

jestem w 100% za pasami

podrawiam

Tytuł:
wiarus junior

MacKuz w miescie jest najwiecej stluczek z urazami szyjnymi - zle robisz ze w miescie nie zapinasz :)

W210 300TDT - ex
W210 320 CDI - ex

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

blackmilk pisze:
MacKuz w miescie jest najwiecej stluczek z urazami szyjnymi - zle robisz ze w miescie nie zapinasz

Hm... Jak zapnie pas, to najwyżej nie będzie miał obitej klaty ;) No chyba, że przypnie sobie głowe do zagłówka. Choćby wczorajszy przykład mojej rodzicielki - pasy były, a 2 kręgi szyjne i bog wie co jeszcze szlag trafił :(

Tytuł:
postmajtek

http://www.youtube.com/watch?v=2SWAG6mqXXQ

[totalszok]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00