MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn cze 23, 2025 4:31 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Moi drodzy - mój Tata musi kupić auto do jazdy na co dzień.
mieszka w lesie, rocznie robi takim dupowozem około 5-7tyś km.
90% tego przebiegu to do miasta na zakupy i spowrotetm - jakieś 5km, zakupy i do domu.

czasem w dalszą podróż się wybierze..

budżet - 15tyś plus minus 5tyś.

opcje paliwowe:
benzyna, diesel, LPG.

teraz jeździ renault megane I 1,6 benzyna.

wielkość od yarisa do Cklassy.

rozważane ostatnio:
C klasa w pierwszej budzie, 1,8 benzyna bez gazu.
astra II 1,6 benzyna na jednym wałku 1,6 75koni
yaris 1,0
golf IV 1,4 75koni.
daewoo nubira z gazem lub bez.
toyota corolla taka około 2000 roku 1,9 D bez turbo lub 1,4 90koni.

najważniejsze żeby auto było bezawaryjne, drugi warunek - rozsądnie ekonomiczne.

co sądzicie/polecacie?

proszę ew o poparcie wynikami spalania.

PS - wszystko oprócz forda!!

swój chłop

wacky pisze:
budżet - 15tyś plus minus 5tyś.

opcje paliwowe:
benzyna, diesel, LPG.

teraz jeździ renault megane I 1,6 benzyna.

wielkość od yarisa do Cklassy.

rozważane ostatnio:
C klasa w pierwszej budzie, 1,8 benzyna bez gazu.
astra II 1,6 benzyna na jednym wałku 1,6 75koni
yaris 1,0
golf IV 1,4 75koni.
daewoo nubira z gazem lub bez.

1. C-klassa jakoś mi się nie podoba, też napewno nie bedzie palić 6 l/100km, a przy takim jezdzeniu z 10...
2. Astra -jest nie fajna, wnętrze strasznie dziadowsko wygląda
3. Yaris - malutki, brzydki (nie wspominając o wnętrzu)
4. Najlepsza propozycja, za 20k będzie naprawde ładna 4-ro drzwiowa przyzwoicie wyposażona wersja.
5. Nie komentuje
6. Z Corollami nie miałem nigsy do czynienia, z 5-6 lat temu jechałem tylko jako pasażer

A co sądzisz o MEGANE II (2002-...), mi podoba się bardzo, bardzo wygodne autko, w miare ekonomiczne.

Tytuł:
swój chłop

...na dupowóz? ja ostatnio przykleiłem lanosa, 1.6 16V, jestem mile zaskoczony jazdą, zawieszeniem i przyspieszeniem. Spalaniem nie koniecznie bo benzyny trochę chlipie. Ale niczym innym się nie przejmujesz zalewasz i jedziesz nawet na dziurami nie trzeba się przejmować, po prostu do przodu. Taki właśnie dupowóz, szkoda że to daewoo...
pzdr

Tytuł:
postmajtek

Witam
Prawdopodobnie każdy będzie chwalił swoje - co ma albo miał itp;)
Wygląd, wykończenie wnętrza, osiągi możesz sobie sam sprawdzić podjeżdżając do jakiegoś autohandlu. Więc nie ma co pisać, że ten jest większy, ten źle wykonany.
Mogę napisać co nieco o eksploatacji Astry II 1.6 8V. Wybrałeś bardzo dobry silnik. Oczywiście nie rakieta, ale te sekundy nie są tak ważne w mieście a auto jest ciche, elastyczne. Poza tym jak tylko potrzebuję gdzieś szybciej dojechać to i tak wyprzedzam większość aut (clue - kwestia chęci a nie osiągów auta). Miałem porównanie do 1.6 16V - tylko na starcie ze świateł przewaga w "sekundach" do setki. Inaczej auta zachowują się bardzo podobnie. Do tego współpracuje z gazem II generacji. Wiem, bo miałem Vectre A z tym silnikiem ale na gazie właśnie. Astra nie spala mi w ogóle oleju, w Vectrze troszkę łykało, ale auto było troszkę bardziej zajechane.
Prosta stara konstrukcja, bezkolizyjny rozrząd, paski też wytrzymują normalne przebiegi w odróżnieniu od ECOTECów gdzie z tym różnie bywało. Spalanie w Gdańsku w korkach do 9l max z jazdą nie emerycką. Części bardzo tanie a do tego wytrzymałe.
Kupiłem z przebiegiem 90tys, zrobiłem 60. Poza eksploatacją regulator napięcia za 150zł, wymiana zaworka przy nagrzewnicy (czy jakoś tak) za 420zł w ASO (problem dosyć popularny w tych Astrach. fabryka wrzucała zaworek działający elektronicznie co szwankowało, w ASO wymieniają od razu na mechaniczny. w ASO najtaniej, bo znają problem i wiedzą jak dojść a trzeba zdjąć deskę).
Auto nie ma cichego zawieszenia. Potrafi wybrać nierówności w sposób głośniejszy, choć za to pewnie się prowadzi (subiektywne odczucie). Zawieszenie jest pancerne, po tych dziurach dopiero teraz powoli dają o sobie znać drążki.
Często trzeba wymieniać filtr kabiny, bo szyby parują oraz żarówki potrafią częściej padać.
Jestem w sumie przed sprzedażą auta. Kwota jaką podałeś starczy spokojnie na zakupienie auta zadbanego. Swoją sztukę (99rok, 3d, czarna 4xpp, klima 150tys przebiegu) oceniam na około 10tyś. I tyle według mnie warto dać (ogólnie za Astrę), bo za większe kwoty to już się potrafią znaleźć inne ciekawsze oferty np Corolla. Bo podejrzewam, że z tych aut, to w cenie 10-12 to o Opla i Deawoo będzie najłatwiej.
Pozdrawiam
Marcin

Ostatnio zmieniony pn kwie 05, 2010 2:09 pm przez marcys, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:
wiarus junior

Numer GG: 9682008
wacky pisze:

najlepszy wybór wg.mnie, mieliśmy tylko starszą z silnikiem 1.3 86 KM.silnik nie do zdarcia spalanie w granicach 5 litrow w trasie a po mieście czy na dojazdy w granicach 7 litrów.silniki 1.4 też swietnie sie sprawują, zadbany egzemplarz cięzko znalesc, nasza poszła za głupie pieniądze 15 minut po wystawieniu aukcji...

W poszukiwaniu pierwszego Mercedesa ;)

Tytuł:
wiarus senior

Corolla w benzynie-reszta to śmieci.

Honda CB650SC Nighthawk '82
Honda CX500 Cafe Racer '81

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jeśli autko które ma głównie służyć na dojazdy do sklepu i z powrotem to osobiście polecam coś małego i nowszego np w.w. Yaris, Panda 1.2, Micra, Pug 206 czy też Agila i A-Klasa. Z modeli które podałeś wnioskuję że są to auta ok. 10-letnie. Z własnego doświadczenia wiem że często trzeba w takie auto włożyć więcej niż jest warte a i tak zawsze coś wyjdzie.

Mamy Pandę 1.3 Diesel od niecałego roku i po przejechaniu około 16000km jedyne co wyszło to uszczelka pod filtrem paliwa która była odwrotnie założona. Naprawa razem z pełnym serwisem kosztowała nas ok. 900zł (210Ł w UK) w ASO Fiata. Przebieg to trochę ponad 100tkm a spalanie ok. 4.5l/100km. Osobiście nie mogę powidzieć złego słowa o tym autku i szczerze je polecam.

Tytuł:
postmajtek

marcin280e pisze:
Corolla w benzynie-reszta to śmieci.

Uuu, cóż za konkretna, ciekawa opinia. Corolla to taki sam śmieć jak reszta (ot tak, dla kontry:) ).

EDIT:
Przy takim przebiegu mniej patrzył bym dokładnie ile pali, ale jak jest z serwisem. Bo co roku i tak trzeba serwis zrobić, a w przypadku mniejszego przelotu to on może być ważniejszy niż koszt paliwka.

5km to krótkie odcinki, na których nowe diesle nie zawsze się dobrze spisują. A każda najmniejsza awaria jest droga.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Dokladnie jak przedpisarz zauwazyl - do takich tras i przebiegow tylko Pb (moze byc z LPG).
Moze warto spojrzec w strone naszej poludniowej granicy - Skoda Fabia (moze Roomster)?

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Nie kupować diesla - przy takich przebiegach będzie cały czas niedogrzany. Będzie sporo palił, po krótkim czasie dymił, bo w wydechu osadzi się sadza. W tym budżecie można już n.p. kupić A4 1,8. Golf 75KM to jednak lipa, strasznie mułowaty samochód. Zakładam, że przy podanych przebiegach spalanie nie jest priorytetem. Może zatem warto pomyśleć o jakimś E220 (124) lub nie pordzewiałym W210 z 4-ro cylindrowym benzyniakiem?

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Spalanie nie jest aż takim priorytetem - jednak takie E220 spali najmniej ze 12litrów?

ojciec mieszka w leśniczówce racji wykonywanego zawodu - najbliższy asfalt 2km, Już nie chodzi o te dziury - tylko np. o ciągle stojącą wodę błoto itp w środku zimą.. szkoda ładnego auta na takie tyranie.

a inna kwestia - znaleźć e- klase w na prawde dobrym bezwypadkowym stanie?

jednak odpada

czy golf IV z silnikiem 1,4 to tak naprawdę taka lipa jak się mówi? - przyszły kierowca mistrzem rajdowym nie jest, więc katalogowe 13,5 sek do 100km/h wydaje się niezłym wynikiem..
można kupić dobry rocznik w dobrej cenie z klimą i różnymi udogodnieniami elektrycznymi..

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A myślałeś o Focusie? Podobno to udany samochodzik.

W210 E220 CDI Avantgarde '01 - ex
Ford Mondeo 2.0 Ghia '98 - ex
Opel Senator 3.0 CD '88 - ex

Tytuł:
postmajtek

Jeśli takie tereny to Opel ma wyższe zawieszenie niż VW. Co do reszty wypisanych nie mam pojęcia.
Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

A ja bym głosował właśnie na golfa. 1.4 to przeważnie najmniej "styrana" wersja, bo nikt, kto dużo jeździ nie kupował tego silnika.
Jest stosunkowo trwały i bezawaryjny, jedyną bolączką jest zamarzająca w zimie odma, ale po zamontowaniu ogrzewanej problem zanika.
Reszta jest solidna i tak tania w naprawach, że aż ciężko uwierzyć. Blacha ocynkowana, zawieszenie proste i trwałe, skrzynie biegów w odróżnieniu od tych z 1.6 benzyna nie maja wadliwych nitów. Wystarczy co jakiś czas wyczyścić przepustnicę i wymieniać normalne eksploatacyjne duperele.

Tytuł:
wiarus junior

dupowoz do wytlukiwania ma byc tani po calosci
wiec jedyna rozsadna opcja jest tu focus [zlosnikz]

W210 300TDT - ex
W210 320 CDI - ex

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00