Dromader pisze:
Proszę o pomoc no i wytłumaczenie na czym polega widz i którą kupić?
Ja mam GoClever 5066BTFM. Ta navi to tania chińszczyzna sprzedawana pod różnymi nazwami (w Rosji np. te same nawigacje sprzedawane są pod inną marką).
Wrażenia z użytkowania ? Cóż ... średnie.
Zacznę od software - wbudowana mapa to produkt Mireo. Jest to inaczej oskórowane MioMap. Nawigacja "pod numer" nie działa poprawnie w Warszawie. Navi prowadzi do ulicy - jak ulica jest długa to problem, bo mapa wyznacza jej środek i tyle. Tą przypadłość można wyeliminować przez użycie innej mapy. Ja kupiłem oryginalną AM. Sam program jest ok, jednak GoClever lubi się zawiesić wyznaczając trasy. Problem jest niezależny od wersji AM (testowałem z AM 5.3, 5.5, 6.0) więc stawiam na problemy sprzętowe.
Nawiązując do sprzętu: często się rozkalibrowuje (manta za 200 zł nie miała takiej przypadłości). Nadajnik FM działa tylko wtedy, gdy włączona jest ładowarka samochodowa. Słuchać w ten sposób muzyki też nie idzie, bo szumy są znaczne (w standardowej konfiguracji GoClever 5066 nie odtwarzał MP3 - jakieś względy licencyjne). BT jako zestaw głośnomówiący też się nie sprawdza zbyt dobrze - głośność jest cicha, przy wyższych prędkościach trzeba krzyczeć, a osoba rozmawiająca z drugiej strony słabo nas słyszy. Można spróbować podgłośnić mikrofon w nawigacji - próbowałem, niewiele mi dało.
Zalety:
- Szybko łapie FIX
- 5 cali wyświetlacz
Moja ocena w skali 0-5 to 3,5. Polecę ci coś innego - może GoClever 5010 ? do tej nawigacji można kupić kamerę cofania. Ten gadget się przydaje.