Dzięki ale poza okresleniem prądu pobieranego przez sprawną świecę 8-15A nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Jest tam kilka małych błędów merytorycznych, choćby to że świece pętelkowe stosowane były napewno jeszcze po 80 roku, prawdzanie świecy omomierzem też mija się z celem, nie jest napisane że przysłabszym akumulatorze podczas grzania świec już następuje spadek napięcia i to warto zaznaczyć.
Brak opisu jak w 124 sygnalizowane jest przez przekażnik czasowy ktory na nazwalem automatem przepalenie świecy co opisałem w tym poscie.
Ale ogólnie to ten opis jest jak najbardziej OK.

I napewno wielu się przyda i zaoszczędzi czasu.
Ciekawi mnie też problem przepalania się świec bez nadpalania grzałki.Czy moze być tego powodem zła temperatura spalania w cylindrze ? Mimo że świeca nie jest nadpalona ?
Drążę ten temat ponieważ jestem praktykującym elektronikiem i chciałbym wiedzieć dokładnie jak to się dzieje. Moze znadzie sie tutaj ktoś podobny.
Dodam jeszcze że szczególnie w układzie szeregowym świec występują kłopoty i większosć tych układów jest przerabiana przez elektryków, moim zdaniem niesłusznie. Wyrzucany lub omijany jest termostat w bloku, czasem przełączana jest kontrolka ze styku na bimetalu ktory ją zapala podczas przepływy prądu grzania na styk zasilania świec tegoż automatu. Musiałbym zeskanować ten prosty schemacik i pokazać co najczęsciej jest prtzerabiane, po co i dlaczego niesłusznie. Jeśli znajdę chwilę spróbuję to zrobić.