witam
wyremontowalem silnik 300d z podobno z 78 r (takie papiery)
mialem poprzednio 200d i bylem zalamany predkosciami a zwlaszcza przyspieszeniem w moim aucie, po wyremontowaniu silnika 300d i wlozeniu zauwazylem znaczna roznice, wiadomo, ale mimo wszystko nie wiem czy to jest to jak powinno byc.
moze mam zle dobrane przelozenia teraz predkosciomierza przez te zabiegi(chociaz most jest od 300d wyciagnietego z innego samochodu i ma numer jak sprawdzal mi mechanik od mercedesow w olsztynie od 300d, skrzynia zostala 4 biegowa z 200) lub rzeczywiscie ten silnik zle chodzi (nie ma swojej mocy)dowiedzialem sie ze mam stary typ silnika i jest on 8 km, slabszy od nowszego typu.
nie naprawialem pompy (tak po za tym bylo robione wszystko w silniku) poniewaz mechanik mi powiedzial ze jak pompe zawioze do warsztatu to i tak powiedza ze jest zla a on nie ma mozliwosci tego sprawdzic a tam skasuja od razu z 600 zl( wiec pompy nie sprawdzalismy) po za tym jesli okaze sie ze jest zla to wtedy sie bedziemy martwic( i to moze wlasnie nastapilo).
dalej: czym sie rozni tak naprawde silnik 300d starego typu od tego nowego typu silnika, czytalem gdzies ze tylko pompa wtryskowa, ktos mi jeszcze powiedzial ze sa roznice w komorze spalania, dalej slyszalem ze tez walek rozrzadu.
nie wiem co robic, czy jest ktos w olsztynie (lub okolicach) kto moze mi pomoc ma taki samochod i porowna go z moim?
. moze ja mam jazde i jest wszystko w porzadku a sobie problemy robie?
nie wiem.
w kazdym badz razie samochod mam na dotarciu (1500 km od remontu, olej wymieniony z filtrem po 800 km) i nie rozpedzam sie wiecej niz 100 km?h, jak na ten kilometraz mam nadzieje ze juz mozna
a caly czas odnosze wrazenie ze przy moich wskazaniach licznika ten samochod nie przekroczy 120 km/h a powinien jezdzic 150.(jeszcze nie probuje z wzgledow "dotarciowych")
chcialbym znac szybko odpowiedz bo moze mechanik cos zle zrobil w silniku a mam jeszcze w sumie gwarancje albo rzeczywiscie to ta pompa.
jesli ktos mi moze pomoc to bede bardzo wdzieczny. najlepiej na priv :
ecek1@poczta.wp.pl
pozdrawiam
Ecek