MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 29, 2025 4:34 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Wika pisze:
Czy od tej szarej atrapy i elegancji wywodzi się Twój podpis - Szara Eminencja ? :)

Stanowczo od żółtego koloru mojego auta i pomarańczowych kierunkowskazów [oczko] [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
WeebShut pisze:
Jadac ostatnio autostrada z Wroclawia, ( padal deszcz ) napieral przedemna jakis kolo z wlaczonymi przeciwmgielnymi tylnymi i niezle dawal po oczach, zeby dac mu sygnal, ( po wyprzedzeniu go ) co by je zgasil, musialem wyszarpywac ta galke niemilosiernie [szalone] W takich momentach wlasnie przydaloby sie osobne wlaczanie. Wiem wiem jestem czepialski i marudny [szalone]

Może na drugi raz spróbuj awaryjnymi? Z reguły również skutkuje [oczko]

PS. Odbiegamy od tematu [szalone] Zatem co MB jeszcze spartolił?

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:

Czego nigdy nie miales bo chyba Ci sie zdanie urwalo :D:D [oczko] ?

Ano rzeczywiście mi sie urwało (zdanie) [zlosnik] [oczko] Ale doskonale sobie poradziłeś z jego zakończeniem (domyślnym [oczko] ). Uściślę: nigdy nie miałem żadnych problemów z zegarem w W123 [cool]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Idzik pisze:
No to jestem farciarz [zlosnik] !! W mojej beczce z zegarem nigdy nie miałem (odpukać w puste i niemalowane [bity] ). I to zarówno w tym zegarem większym jak i teraz z takim małym, umieszczonym pod obrotomierzem...

popieram
moje MB zawsze mialy zegary OK, zaroweczki tez OK
moze to kwestia styku lub akku [zlosnik] w mrozy

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
wiarus senior

Ja niedawno wymieniałem żaróweczki od podświetlania zegarów i co :o były oryginalne, nigdy nie wymieniane :o , zczerniałe, wręcz opalone, ale działały :o , i nie wyymieniałem ich z powody że nie świecą tylko że wymieniałem wszystki eżarówki w mojej MB, więc i te też... Ale koszt okresowych wymian żaróweczek...
H4 i pozycyjne 108zł,
H3 Philips Rally 25zł,
komplet zarówek na tył : 10 x 2,70zł ,
zaróweczki na przód do kierunków chromowane ( może to już zboczenie, ale mam białe kierunki, wręcz przezroczyste i okropnie wyglądają pomarańczowe bańki zarówek, a tak są chromowane i ich nei widać - świecą wiadomo na pomarańczowo - bardzo ładnie [zlosnik] ) 50zł /2szt . żaróweczki do podświetlania klapy bagarznika 10W - 2,5zł
do podświetlania wnętrza 10W - 2,5zł
do podświetlania podłogi ( dywaników na przodzie, inaczej mówiąc miejsca gdzie stawią sie nogi, żeby coś nei zdeptać , a może dla elegancji [zlosnik] ) 10W jak się otworzy drzwi 10W - 2 x2,5zł
schowek 2,5zł
popiołka , tu zapodałem diody niebiesko - UV 2zł ( taniej niż zaróweczki [zlosnik] )
oświetlenie konsoli, nadmuch ( piktogramy ) 1,2W 5 x 1,5zł
no i jedna do światło wody 1,2W - 1,5zł ( niedługo zamiana na LED - bardzo proste, wręcz dziecinne [zlosnik] )
żaróweczka podświetlania włączonego podgrzewania tylnej szyby 1,5zł
i 4 zaróweczki w zegarach 1,2W 4 x 1,5zł

czyli razem: 239zł [szalone] , ale przynajmniej się nie przepalą , a może wytrzymają kolejne 30lat

no i tyle jest zaróweczek w MB W123, mogą dojąc jeszcze : świec zarowych, ABS, elektrycznych szyb.... koszt 6 - 8zł

Tytuł:
swój chłop

witam
podstawowa bida w w 115 240d 3.0 to dostęp do pompy wtryskowej a w szczególności do tej nakrętki na dole. problemem jest też włożenie tej pompy z powrotem tak aby nie zmieniło się położenie wałka. kolejna rzecz to zawleczki na cięgłach manetek przy skrzyni biegów, aby je założyć trzeba mieć palce dłuuugaśne strasznie. no i odkręcenie wału od skrzyni w przypadku gdy jest przeciwaga też nastręczyło mi nie lada trudności, natomiast nakrętka zaciskająca na wielowpuście jest łatwiutka gdy posiadasz odpowiednich rozmiarów żabkę do rur i kliny pod kołami.
miałem dwie 115 z niebieskim wnętrzem i w obu deska rozdzielcza nie wytrzymała i pękła w bardzo podobnych miejscach. faktem jest że egzemplarze owe miały w przeszłości kolizyjki przodem jednak po różnych stronach a deska była zawsze pęknięta po lewej stronie maskownicy głośnika.
to chyba tyle, więcej grzechów nie pamiętam ;)
pozdrawiam

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

kuba pisze:
witam
podstawowa bida w w 115 240d 3.0 to dostęp do pompy wtryskowej a w szczególności do tej nakrętki na dole. problemem jest też włożenie tej pompy z powrotem tak aby nie zmieniło się położenie wałka. kolejna rzecz to zawleczki na cięgłach manetek przy skrzyni biegów, aby je założyć trzeba mieć palce dłuuugaśne strasznie. no i odkręcenie wału od skrzyni w przypadku gdy jest przeciwaga też nastręczyło mi nie lada trudności, natomiast nakrętka zaciskająca na wielowpuście jest łatwiutka gdy posiadasz odpowiednich rozmiarów żabkę do rur i kliny pod kołami.

Muszę tu trochę pobronić fabrykę [zlosnikz] chodzi ci zapewne o tą nakrętkę:
Obrazek

Trzeba do jej odkręcenia użyć nasadki z pokrętką 1/4" a nie 1/2", i życie staje się łatwiejsze :lol:
Druga sprawa - zabezpieczenie cięgięł biegów - paluszki mam jak paróweczki [zlosnik] ale nigdy nie miałem z nimi problemów, w 124 (5biegów) musiałem podeprzeć się jakimiś szczypcami ale też poszło łatwo i szybko.
Z odkręceniem wału od skrzyni masz sporo racji, ale i na to jest sposób: można najpierw odkręcić trzy śruby mocujące wał poprzez gumowy przegub do skrzyni(Rys1,śruby oznaczone czerwonymi strzałkami), bez demontażu podpory , lub po jej zdjęciu. Sposób bez zdejmowania podpory pozwala na swobodne obracanie wałem (poprzez przepychanie samochodu w tył i w przód) i wygodne ustawianie śrub, ale niestety podpora skrzyni bardzo ogranicza nam dojście i ruchy. Drugi sposób gwarantuje nam komfortowe dojście ale uniemożliwia obracanie wałem(jeżeli zdecydujemy się na uprzednie zdjęcie podpory - musimy podeprzeć skrzynię lewarkiem!). Podpora skrzyni biegów jest przymocowana w 2 punktach do podłogi auta (fot5,strzałka1) oraz trzema śrubami do poduszki (dwie odkręca się od spodu a trzecia "idzie" wzdłuż osi pojazdu fot5,strzałka2), jest jeszcze centralna śruba mocująca poduszkę do skrzyni, ale bez odsunięcia wału nie mamy do niej dostępu.
Obrazek
Obrazek
Pełen opis demontażu i skrzyni i pompy znajdziesz w klubowym FTP w moim katalogu (stawros/skrzynia i stawros/pompa)

Tytuł:
swój chłop

Stawros pisze:
Muszę tu trochę pobronić fabrykę [zlosnikz] chodzi ci zapewne o tą nakrętkę:
Obrazek

Trzeba do jej odkręcenia użyć nasadki z pokrętką 1/4" a nie 1/2", i życie staje się łatwiejsze :lol:

niezbyt. chodzi raczej o tą której nie widać na tym zdjęciu tak jak i nie widać aby to był 300D w 115
Stawros pisze:
Druga sprawa - zabezpieczenie cięgięł biegów - paluszki mam jak paróweczki [zlosnik] ale nigdy nie miałem z nimi problemów, w 124 (5biegów) musiałem podeprzeć się jakimiś szczypcami ale też poszło łatwo i szybko.

odnośnie drugiej sprawy skrzynia w 300 D jest sporo cofnięta w stronę tylnego mostu co powoduje że mało miejsca jest między manetkami a scianą tunelu.
Stawros pisze:
Z odkręceniem wału od skrzyni masz sporo racji, ale i na to jest sposób: można najpierw odkręcić trzy śruby mocujące wał poprzez gumowy przegub do skrzyni(Rys1,śruby oznaczone czerwonymi strzałkami), bez demontażu podpory , lub po jej zdjęciu. Sposób bez zdejmowania podpory pozwala na swobodne obracanie wałem (poprzez przepychanie samochodu w tył i w przód) i wygodne ustawianie śrub, ale niestety podpora skrzyni bardzo ogranicza nam dojście i ruchy. Drugi sposób gwarantuje nam komfortowe dojście ale uniemożliwia obracanie wałem(jeżeli zdecydujemy się na uprzednie zdjęcie podpory - musimy podeprzeć skrzynię lewarkiem!). Podpora skrzyni biegów jest przymocowana w 2 punktach do podłogi auta (fot5,strzałka1) oraz trzema śrubami do poduszki (dwie odkręca się od spodu a trzecia "idzie" wzdłuż osi pojazdu fot5,strzałka2), jest jeszcze centralna śruba mocująca poduszkę do skrzyni, ale bez odsunięcia wału nie mamy do niej dostępu.

w tym punkcie chodziło mi o przypadek kiedy masz założoną przeciwagę czyli stalowo-gumowy pierścień którego nie ma na twym rys1.
Stawros pisze:
Obrazek
Obrazek
Pełen opis demontażu i skrzyni i pompy znajdziesz w klubowym FTP w moim katalogu (stawros/skrzynia i stawros/pompa)

pozdrawiam
kuba

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

wszyscy zapomnielismy o przednich fotelachw W123 i ich zapadajacych sie sprezynach.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Pierwsze słysze, u mnie nic się nie zapada :roll: (mam się cieszyć ;) )

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cytuj:
Pierwsze słysze, u mnie nic się nie zapada (mam się cieszyć )

chłopie ja na Twoim miejscu to bym sie serio cieszył bo te fotele to jest odwieczny problem MB :(

Tytuł:
Klubowicz

klower pisze:
wszyscy zapomnielismy o przednich fotelachw W123 i ich zapadajacych sie sprezynach.

Sprezyny sie nie zapadaja, a lamia. Lamia sie wtedy, gdy MB ma duzy przebieg. + sprezyn, ze latwo sie je wymienia i fotel znow jak nowy. Jakby byly gabki to byloby jeszcze gorzej.

Tytuł:
wiarus senior

laudan pisze:
klower pisze:

Sprezyny sie nie zapadaja, a lamia. Lamia sie wtedy, gdy MB ma duzy przebieg. + sprezyn, ze latwo sie je wymienia i fotel znow jak nowy. Jakby byly gabki to byloby jeszcze gorzej.

Mercedes pomyślał o wszystkim - jak się połamią , to tylko wymienić same sprężyny a nei całe fotele [zlosnik]

Ja tam nei mam jakichkolwiek problemów z fotelami ( kanapami [oczko] ) w mojej MB, sa nadzwyczaj wygodne... i trzymaja na zakrętach ( oczywiście nei jak kubły, ale jest bardzo dobrze [zlosnik] ) i nie ma co narzekać - moej nawet nei są zdefasonowane, normalnei jak z fabrybi - tylko troche wyblakły [szalone]

Tytuł: fotele
postmajtek

Panowie !!!
Fotele w MB nie załamują się ,tylko dopasowywują się do właściciela .Na początku są wysokie i niewygodne ,dopiero po jakimś czasie ,ok 20 lub więcej lat , (pewnie gdy w końcu auto trafia na tego jedynego ),kształt siedzenia staje się bardziej anatonomiczny ... [hihi]

Tytuł: Re: fotele
wiarus senior

B-z-y-k pisze:
Panowie !!!
Fotele w MB nie załamują się ,tylko dopasowywują się do właściciela .Na początku są wysokie i niewygodne ,dopiero po jakimś czasie ,ok 20 lub więcej lat , (pewnie gdy w końcu auto trafia na tego jedynego ),kształt siedzenia staje się bardziej anatonomiczny ... [hihi]

[zlosnikok] [zlosniki]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00