MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lis 24, 2025 6:17 am

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

A ja mam szosowke na weglowej ramie i "gorala miejskiego"

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Zarówno ja jak i małżonka jeździmy takim rowerem:

Obrazek

Małżonka dała się namówić, na szczęście, na męską ramę. Ja mam na liczniku 2900 km, ona 1900. Zmieniłem opony z oryginalnych na 700x28 i sobie chwalę. Na kitowych semislikach jeździło się ciężko, a te po asfalcie mkną jak szalone. Zastanawiam się nad jeszcze węższymi. Ten rower na trudniejszy teren i tak się nie nadaje.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

mnie też czasami sie pzytrafi na dwóch kółkach :)

http://www.w114-115.org.pl/forum/img01/ ... G_2197.jpg

albo i tak :)

http://www.w114-115.org.pl/forum/img01/ ... _20819.jpg

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

burton pisze:
ktos porocz mnie jezdzi na rowerze? rekreacyjnie badz wyczynowo?

Staram się regularnie jeździć, od czasu do czasu maraton. Rower to
Specialized Rockhopper

Obrazek
Skandia Gdańsk

Zimą jak najbardziej, pod warunkiem że śnieg jest ubity lub asfalt w miarę suchy
Czasami poruszam się holendrem Union Safari, bardzo wygodny rower do leniwej jazdy
Obrazek

Citroen Jumper 2,2HDI służbowóz
Audi A4 1,6 '95

Jest
Specialized Epic Comp
Romet Mars

Tytuł:
postmajtek

Rekreacyjne XC, oraz dojazdy przy kapke lepszej pogodzie niż mamy za oknem. Raz że zdrowiej, dwa że taniej, a trzy że ekologiczniej przemieszczać się w ten sposób.
Ja ostatni weekend polatałem w okolicach KPN-u i trochę dookoła, bo mnie podkusiło sprawdzić czy las jest "przejezdny". Do dziś mam siniaki od bliskich spotkań z lodem tudzież elementami roweru, ale i tak było super. :P

Pomykam na rowerze Gary Fisher Tassaraja z '06. Czasem się zdarzy na skleconym ze starego makrokesza singlespeedzie - przynajmniej nie ukradną. [zlosnikz]

Tu gary w leśnej scenerii:

Obrazek

A btw to Mercedes musi być kombi, żeby właśnie rower się mieścił bez rozkładania. [zlosnikz] Pasują do siebie doskonale.

"Physics is like sex: sure, it may give some practical results, but that's not why we do it." - R.P. Feynman

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

chelium pisze:
A btw to Mercedes musi być kombi, żeby właśnie rower się mieścił bez rozkładania. Pasują do siebie doskonale.

Ja mam taki nieśmiały pomysł na karawan do transportu roweru ;) Na razie radzę sobie w sedanie, zdjęte koła i sztyca. Beczkowy bagażnik bez problemu mieści 21 cali

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Na razie radzę sobie w sedanie, zdjęte koła i sztyca.

Ja używam bagażnika zakładanego na hak. Wygodniejszy do zakłądania i ściągania roweru niż ten na dachu, no i nie hałasuje tak w czasie jazdy.

MB 123 230E, ASB i gaz 82 - dawca

Audi 100 2,3, ASB i gaz 91.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Oo..fajny temat [zlosnikz]

Zanim zrozumiałem, że można pokonywać pewne dystanse bez konieczności pocenia się i machania nogami, zdażało mi się NAPRAWDĘ SPORO jeździć na rowerze. Z kolei zanim odkryłem powód kurczenia się wszystkich ubrań po trzecim praniu, rower podupadł na zdrowiu i zasadniczo jazda na nim nie sprawia juz przyjemności. W tym sezonie planuję comeback w wielkim stylu, tyle ,że wypadłem z obiegu.

Musze zmienić kilka elementów osprzętu ( korby, kaseta, przerzutka tylna ) Pytanie co kupić? Moje doświadczenia rowerowe skończyły się kiedy na rynku istniały prawie wyłącznie shimano i sram. A teraz? Podpowiedzcie na co warto zwrócić uwagę. Może jakaś tania grupa sprzętowa ewoluowała i jest warta zakupu? Czy jakaś nowa, sensowna przerzutka obsługuje jeszcze kasete 7 rzędową?

Pzdr!

Tytuł:
postmajtek

Oj... 7 rzędów to już trochę histroczne... Ja w ostatnim sezonie bujałem się żeby trafić właśnie manetkę na siódemkę i przyznam się było ciężko - dobrze, że sklepy mają zapasy i różne starocie walają się po magazynkach. :) Opłacalność zależy od tego ile kkm już kaseta, przerzutka i koło przebyło. Jeśli musisz więcej wymieniać to może warto przejść na dziewiątke, choć ja też od jakiegoś czasu jestem poza obiegiem części i cenami.

Cytuj:
Może jakaś tania grupa sprzętowa ewoluowała i jest warta zakupu?

Może nie tyle tania ewoluowała, co droga stała się tańsza - uskuteczniam Shimano i powiem, że LX i XT bardzo dobrze działa - współczesny LX to nie jest ten sam LX co 10 lat temu (wytrzymałość itd.), no ale wiadomo, że świat się zmienia. :P Samochody też robi się teraz plastikowe. :P

P.S. Najwięcej to trzy rowery weszły do balerona, oczywiście wszystkie w całości. :D

"Physics is like sex: sure, it may give some practical results, but that's not why we do it." - R.P. Feynman

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

McCoy pisze:
Może jakaś tania grupa sprzętowa ewoluowała i jest warta zakupu? Czy jakaś nowa, sensowna przerzutka obsługuje jeszcze kasete 7 rzędową?

Kolego praktycznie wszystkie przeżutki z niższych grup sprzętowych obsłużą bez najmniejszego problemu kasete 7 - rzędową , kwestia jest w łańcuchu polecam ug-51,ewentualnie HG - 51 shimano ,połączenie trwalości z ekonomią lub coś z KMC jeszcze taniej a jakość ta sama , ( bo to jest to samo tylko inne literki [zlosnik] ) ,jeżeli inny to nie węższy jak 7.3 mm , korby mogą być każde które nie są przystosowane do napędów 9-biegowych i więcej , kwestia luzu wynikającego z szerokości łańcucha i ekonomia one zazwyczaj są co najmniej 3 razy droższe i w góre [smiech]

chelium pisze:
Może nie tyle tania ewoluowała, co droga stała się tańsza - uskuteczniam Shimano i powiem, że LX i XT bardzo dobrze działa - współczesny LX to nie jest ten sam LX co 10 lat temu (wytrzymałość itd.)

w pelłni się zgodze z kolegą chelium LX i XT to juz nie to samo ale takie zmiany łaczą się nie tylko ze zmiana napędu , przecież nowej kasety LX 9-birg nie nadzieje nikt na rotor od 7 - mki ,nijak nie da rady ,więc dochodzą koszty , a i co niektóre ramy starej generacji niestety z kolei nie przełkną takiej piasty , kwestia rozstawu haków

kolego McCoy widzę lokalizację łódzką ,sklep róg Kilińskiego i Piłsudzkiego tam jest taki mały sklepik i mają różne przedziwne rzeczy i dobrzę doradzą , ewentualnie do sklepu p.Sujki na Politechniki pytać o Szymona i powiedzieć że przysłał brat od gwiazdy [smiech] na pewno coś zaradzi <br>Dodano po 3 minutach.:<br> może ktoś by mi pomógł jak sie te chol.....ne fotki tu wkleja ,albo ja tępy ,albo cóś ,same linki wyskakuja :cry:

Tytuł:
wiarus senior

A to mój zone underground, generalnie preferuje DH i korzystam najczęściej z czeskich gór :) bądz przygranicznych opolskich.
Moje ulubione 2 miejscówki to: Pec pod Sniezkou, Kopa Biskupa

Obrazek

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 8478669
Obrazek

Ja w zeszlym roku kupilem takie Kellysy

Obrazek

specyfikacja

Aluminum alloy triple butted
21"
SR SUNTOUR NEX4610 V2 HLO, 63mm, coil / Lockout
VP semi-integrated
VP cartridge (122.5mm)
SHIMANO M191 (48x38x28T)
SHIMANO C051 (31.8mm)
SHIMANO Alivio M410
SHIMANO ST-EF60-8 EZ-fire Plus
24
SHIMANO CS-HG30-8 (11-34T)
KMC Z 7 (114 links)
APSE
SHIMANO ST-EF60-8 EZ-fire Plus
JAGWIRE stainless
alloy / SHIMANO RM30 (32 holes)
stainless steel
KELLYS Draft 622x19 (32 holes/ eyelet)
KELLYS Softline 700x38C skinwall - ReflectiveLine
ZOOM - adjustable (diam 28.6mm)
KALLOY Uno (diam 25.4mm)
KELLYS Exbone 2Density
KBIX lite
KALLOY (diam 27.2mm)
KBIX CrossLine
VP alloy / steel
CAT EYE reflector set, bell
13,50 (19")

damski odpowiednik axisa (omega) ma taki sam osprzet, tylko damskie siodelko...

Bardzo fajnie sie na nich jezdzi, zrobilem swoim od zakupu 700km...

-----------------------------
W140 500SEL '93 USA - ex
C124 230CE, S210 E290TD, C208 CLK200, S124 E220-ex

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

sewelbike pisze:
kolego McCoy widzę lokalizację łódzką ,sklep róg Kilińskiego i Piłsudzkiego tam jest taki mały sklepik i mają różne przedziwne rzeczy i dobrzę doradzą

Pamiętam ten sklep,ale zdaje się, że juz go nie ma. Jeśli dobrze kojarze,to był w sąsiedztwie sklepu z lakierami samochodowymi, poprzeciwnej stronie niż dawna billa/elea obecna alma. A sklep na Politechniki,to gdzie? Jakiś czas temu odwiedziłem sklep na ul. Gdańskiej ( przy Radwańskiej ) - mili, kompetentni goście i dobrze centrują koła :)

BTW. Szukam nieco "oldskulowej" przerzutki tylnej STX RC, ma ktoś ? :)

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

McCoy pisze:
Pamiętam ten sklep,ale zdaje się, że juz go nie ma. Jeśli dobrze kojarze,to był w sąsiedztwie sklepu z lakierami samochodowymi, poprzeciwnej stronie niż dawna billa/elea obecna alma

Dokładnie ten sam , ale jeśli go już nie ma to wielka szkoda , a co do sklepu na Politechniki to jest jadąc od centrum ciutke za EC po lewej stronie , jak dobrze pamiętam to jest to róg Politechniki i Skrzywanej ,nr zabij mnie ie pamietam, jak co to uderzaj tam do takiego zarośniętego szczupłego kolesia ,Szymon go zowia od urodzenia , kola robi dobrze i zawsze coś tam zaradzi ,możesz sie na mnie powolać nawet ksywką , ( to mój braciak)

McCoy pisze:
BTW. Szukam nieco "oldskulowej" przerzutki tylnej STX RC, ma ktoś ?

Jak dobrze pamietam to w satrych zapasach poniwierala się [zlosnik]
Czy kolega McCoy będzie na spotkaniu 13-ego u Zasady ?,ja sie wybieram ,to jak cóś to mógłbym ją zabrać

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+01:00