MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 20, 2025 5:58 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

sewelbike pisze:
Ha ha może i ja na cos bym sie przydał , jaki rodzaj bramy, model napędu i oczywiście jakie objawy ,czase może być jakaś pierdoła a jak znam życie takie pierdoły są najbardziej uciążliwe

wiesz co brama to jest jedna z tych reczy które przyjmuje ze są.I nie chce wiedzieć nic więcej. Jutro bedę w poznaniu to zrobie jej zdjęcie czy cos ;)
sewelbike pisze:
pasuje jak pasuje nie mam niestety zbyt dużego doświadczenia w kwestii tego co można osiągnąć , wydaje sie że jest OK ,ale pewnie może być lepiej, ostatnio przegładając alledrogo znalazłem takie oto cudo http://www.allegro.pl/item900332398_vib ... oznan.html
i pomyślałem sobie o zapikowaniu tegoż czegoś za podłokietnikiem w tylnej kanapie , aby wspomóc tą 12 z kufra ,tylko proszę sie nie śmiać

A co ma to dać?? No i za co ma odpowiadać. masz jakiś pomysł tylko nie za bardzo wiem w która strone chcesz pojść.
Odpuscił bym marke vibe już po tym zdjęciu widać ze to hłam

sewelbike pisze:
Rozumiem że ta skrzynka z przodu nie jest jedyną , więc gdybym coś takiego popełnił to normalnie podłączam obydwa suby pod jeden piecyk tyle że bez mostka ??, faktycznie miejsca tam jest całkiem sporo ,ciekaw jestem coz tego by wyszlo

Jest jedna ,a co najśmieszniejsze czuć ją nadal w krzyżu.Dwa suby w aucie zwłaszcza tak oddalone bardzo cieżko by bylo spasować w fazie.Zawsze by coś uciekało.

sewelbike pisze:
Chciał bym tez zapytać jak rozwiązałeś kwestie odzielenia przodu ,głosnika od tyłu w pozostałych przetwornikach które masz w aucie?

nie za bardzo rozumiem to pytanie , gdybyś mógł sprecyzować

Jasne, pytanie dotyczy rzeczy potocznie nazywanej wygłuszeniem i panelem. Gdzie ani jedna ani druga nazwa nie jest specjalnie trafiona. W prostch słowach chodziło i o montarz czy masz jakies elementy wygłuszenia itp

sewelbike pisze:
Dziękuje za dotychczasową wyrozumiałość i cierpliwość , ale podejrzewam że jeszcze nie raz zadam jakieś pytanie z pozoru głupie ,ale często żargon fachowy nie zawsze jest zrozumiały dla laika

Pytaj ile chcesz , mam nadzieje ,ze nie wyjdzie z tego wątek o Trocina W140 ;)

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

wau pisze:
A co ma to dać?? No i za co ma odpowiadać. masz jakiś pomysł tylko nie za bardzo wiem w która strone chcesz pojść.

OK nie ma tematu , poprostu taka myśl ale chyba pozbawiona sensu

wau pisze:
Jest jedna ,a co najśmieszniejsze czuć ją nadal w krzyżu.Dwa suby w aucie zwłaszcza tak oddalone bardzo cieżko by bylo spasować w fazie.Zawsze by coś uciekało.

jasne , wiec najpierw zobaczymy jak będzie to wyglądało w tym kufrze , jak będzie lipa , to spróbuje Twojego patentu ,wygląda wcale ciekawie :)

wau pisze:
pytanie dotyczy rzeczy potocznie nazywanej wygłuszeniem i panelem. Gdzie ani jedna ani druga nazwa nie jest specjalnie trafiona. W prostch słowach chodziło i o montarz czy masz jakies elementy wygłuszenia itp

ha , pieta achillesowa iwęc jest tak , przody wsadzone są w otwory fabryczne i z tego co się zorientowalem to sprawa tegoż oddzielenia to w tej chwili jeszcze [zlosnik] LIPA , z tyłu są midsuby 130 też w otworach w półce , tam to już ja rzeźbiłem i miejsce pod przetworniki jest wyklejone matą , a tak aprops może masz jakies propozycje jeśli chodzi o przetworniki , bo nietety jakoś tego do końca nie moge spasować .
Z przodu są tweetery + 100mm Sony ,nie pamietam jakie wartości bo są to pozostałości po poprzednim właścicielu a jakoś tak w miarę mi pasowały i tkwią tam nadal, z tyłu tweetery + 130 Phonocar i prawde mówiac jakos mi nie leży ten tył ,gwizdki chodza rewelka ale midsuby :( ,juz kombinuje jak koń pod górke chyba trzecie albo czwarte przetworniki próbuje i jakoś ciężko ten tył zgodzić, już założylem korektor mówie może coś barwą wprowadzę ,ale niestety ciągle czegoś brakuje.

wau pisze:
Pytaj ile chcesz , mam nadzieje ,ze nie wyjdzie z tego wątek o Trocina W140

no no to dopiero poczatek bo tą 123 traktuje jak powiedzmy mały poligonik , przymierzam się do zakupu 126 lub 140 ,ten już będzie w zasadzie tylko dla mnie wie hulaj dusza [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

sewelbike pisze:
wau napisał:

OK nie ma tematu , poprostu taka myśl ale chyba pozbawiona sensu

Ale jednak była.. powiedz mi jaką masz koncepcje. Czy miałeś? Zawsze łatwiej bedzie mi coś podpowiedzieć.

sewelbike pisze:
wau napisał:

jasne , wiec najpierw zobaczymy jak będzie to wyglądało w tym kufrze , jak będzie lipa , to spróbuje Twojego patentu ,wygląda wcale ciekawie

ale przedtem zapraszam do Poznania żbyś mogł sobie u mnie tego posłuchać.Nawet dał bym sie namówić zeby to u Ciebie przymieżyć to 4x M5 i sub wychodzi.

sewelbike pisze:
korektor

jeżeli w samochodzie coś chcesz korygowac to głównie faze (czas) .Bo tu najcześciej są babole pogrzebane.Choć ,żeby to bylo efektywne trzeba sie zastanowić jak ugryżć temat.Gdyż nadmierna ingerecja korekcja bez przygotowania systemu daje jeszcze wiekszy burdel.
Pierwsze co bym zrobił zastanowił bym sie co w tym systemie Ci jest faktycznie potrzebne.I pozbył bym się tego co jest tylko dla lepszego samo poczucia. nie upieram sie na system stricte stereo, jednak uważam to za dobrą baze wyjsciową. Zwłaszcza w samochodzie.

Masz jakąs koncepcje na to co chcesz i jak mieć??
Czy narazie to jest poprostu wrzuta ?? czy jest to też jakiś rys koncepcjny.

Uważam ,ze zamiast rozbijać sie o to co ma być z tyłu zbudował bym pożadny przód. Jeżeli jesteś zdecydowany zgwałcić troche auto.Zrobił bym panele ,dobrze wytłumnie drzwi z odzieleniem promieniowania tyłu mebrany. Pobawił bym sie tez wtedy z ukierunkowaniem tweetera.Wszyscy strasznie tesknią za tymi miejscami w desce.Ale z adaptacją ich związana jest pewna praca.Po pierwsze deska jest pewnie tak jak u mnie zrobiona z pianki i blachy.I ta balacha już sama sie siebie zaczyna grać ,do tego brak przygotowania miejsc powoduje Ci ,że przód mębrany gra normalnie ,a tyl gra miedzy szyba a deską.

Dobrze zbudowany system i dobrze nagrana płyta pozwala usłyszec to co ma byc z tyłu ,tam gdzie powinno być.Można go później roszerzyć o zestaw efektowy z tyłu ale to bym na ten moment odpuscił bo mozesz sobie nie poradzić.Na rynku pojawiło się ostanio urządznie które za ludzkie pieniądze potrafi fajnie zapanowac nad tego typu systemem.

sewelbike pisze:
a tak aprops może masz jakies propozycje jeśli chodzi o przetworniki

wiesz jako ,że przez jakiś czas sędziowałem zawody, źle sie czuje polecając konkretny sprzęt. Nie jestem przedstawicielem handlowym;).
Z duża niechcią , ale zwrócił bym uwage na marke dls w tej grupie do 700 złotych za zestaw ,robia całkiem przyzwoite rzeczy.I nie jest to marka z zadartym nosem tylko firma która robi sprzet do car audio.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

wau pisze:
Masz jakąs koncepcje na to co chcesz i jak mieć??
Czy narazie to jest poprostu wrzuta ?? czy jest to też jakiś rys koncepcjny.

Prawde mówiąc trudne pytanie, :) na początku jak mówisz była to wrzuta po prostu trafił się piecyk ,jakieś głośniki , w miarę przyzwoity odtwarzacz i tak skleciłem COŚ :) , na poczatku podobał mi sie efekt , ale trafiło się zobaczyć i posłuchac profesjonalnie zrobione auto na pewno znasz firmę BASSER i wymiękłem po prostu to co dotej pory zmajstrowałem to był zwykły fajans i tak zacząłem coś kombinowac .

wau pisze:
Uważam ,ze zamiast rozbijać sie o to co ma być z tyłu zbudował bym pożadny przód.

dzisiaj zrobiłem probę i przelożyłem przednie gwizdki maksymalnie szeroko ile tylko było możliwe i powiem szczerze nie wiem czy to sugestia czy faktycznie ale zdawało mi sie że dźwięk był jakby pełniejszy znaczy się takie wrażenie szerszej sceny ,teraz musze pomyśleć jak je umiejscowić .

wau pisze:
dobrze wytłumnie drzwi z odzieleniem promieniowania tyłu mebrany.

nie za bardzo wiem jak za to sie zabrać i za pomocą cZego to najlepiej wykonac .

wau pisze:
Pobawił bym sie tez wtedy z ukierunkowaniem tweetera.Wszyscy strasznie tesknią za tymi miejscami w desce.Ale z adaptacją ich związana jest pewna praca

Myśle że tweetery wrzuce w boczki pod lusterkami , po próbach efekt był OK a szerzej już sie nie da .

wau pisze:
ale zwrócił bym uwage na marke dls

zwrocic uwage to juz dawno zwróciłem , tylko cena lekko zaporowa ,wiesz chciałbym to zrobić ,ale nie za wszelka cene myśle że cos przyzwoitego w nieco niższym przedziale cenowym też sie znajdzie .Jak przyjdzie pora na drugie auto to juz będzie inna bajka

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

sewelbike pisze:
posłuchac profesjonalnie zrobione auto na pewno znasz firmę BASSER i wymiękłem po prostu to co dotej pory zmajstrowałem to był zwykły fajans i tak zacząłem coś kombinowac .

nie chce sie wypowiadać,ale ich projekty nie należa do tych najbardziej ambitnych.To już coś ale są lepsi ;)

sewelbike pisze:
dzisiaj zrobiłem probę i przelożyłem przednie gwizdki maksymalnie szeroko ile tylko było możliwe i powiem szczerze nie wiem czy to sugestia czy faktycznie ale zdawało mi sie że dźwięk był jakby pełniejszy znaczy się takie wrażenie szerszej sceny ,teraz musze pomyśleć jak je umiejscowić .

Fajnie ,że coś zrobiłeś.Łatwiej sie rozmawia, masz przynajmniej swiadomość, że troche z tego rozumiem.

sewelbike pisze:
zwrocic uwage to juz dawno zwróciłem , tylko cena lekko zaporowa ,wiesz chciałbym to zrobić ,ale nie za wszelka cene myśle że cos przyzwoitego w nieco niższym przedziale cenowym też sie znajdzie .Jak przyjdzie pora na drugie auto to juz będzie inna bajka

Dobra... ale pare wątków temu pokazywałeś zestaw vibe za 500 tu .. za nieco wiecej masz sprawdzony zestaw na rozpoczecie przygody w tej troche głebszej wodzie.Zwłąszcza przy twoich małych drziwach
http://allegro.pl/item897986116_nowe_gl ... s_r6a.html

a tu za troche mniej
http://allegro.pl/item897128280_dls_c_6 ... mocja.html
tez dośc udana i sprawdzona konstrukcja.

I uważam że na ten moment miał byś dobra podstawe do startu. Z papierowym wooferem i tekstylnym tweeterem. Choć osobiscie wybrał bym ten troche droższy ,ze wzgledu na zwrotnice.Wiele systemów później a ona Ci nadal bedzie służyła.Gdzieś mam do niej schemat ,wiec też sam sobie byś mógł taka dłubnać

sewelbike pisze:
au napisał:
dobrze wytłumnie drzwi z odzieleniem promieniowania tyłu mebrany.

nie za bardzo wiem jak za to sie zabrać i za pomocą cZego to najlepiej wykonac .

Przetowrniki samochodowe ,jeżeli nie sa totalnym chłamem lub chłamem dla bogatych osłów .Sa zawsze przeliczone na granie w komorach o nie określonych warunkach. jednak te nie określone warunki trzeba im jakoś stworzyć,oraz odizowlowac przód mebrany od tyłu. W miejscach takich jak drzwi komore tworzy się przez zaklejenie otworów montarzowych w drziwach i stworzenie pseudo ustoroju zamknietego.W takich miejscach jak deska rodzielacza można obłozyć spód głośnika gąbka,żeby zwlonić to co reprodukuje tylnia cześć mebrany .Można też zbudować komore przy pomocy maty szklanej i żywicy,ale to dalszy etap.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

wau pisze:
nie chce sie wypowiadać,ale ich projekty nie należa do tych najbardziej ambitnych.To już coś ale są lepsi

najprawdopodobniej to co widziałem to nie byl szczyt możliwości ale i tak mnie powalilo :)

o tych DLS-ach pomyślę bo faktycznie jak mam ładować chłam niewiele tańszy to lepiej troszkę odlozyć w czasie i zapodać juz coś konkretnego. A od jutra zabieram sie za walkę z wytlumianiem najpierw fronty ,ciekawe co z tego wyjdzie [zlosnik] . przy okazji prac nad przodem mam zamiar dopiąć zwrotnice bo jak znam życie to gwizdki są podłączone do głośnika, a mam jeszcze problem zdaje się że nazywa sie to pętla masy , poprostu slychać uporczywy gwizd w tweeterach ale tylko tylnych może masz jakąś radę

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

sewelbike pisze:
mam jeszcze problem zdaje się że nazywa sie to pętla masy , poprostu slychać uporczywy gwizd w tweeterach ale tylko tylnych może masz jakąś radę

poprostu bym je stamtąd wywalił ;)
a zamień kanały ?? i zobacz czy to sie pojawia po sygnale czy generuje to wzmacniacz.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

wau pisze:
poprostu bym je stamtąd wywalił

no nie tak drastycznie coś się na pewno wymyśłi , po co od razu wyrzucać .

dzisiaj upakowałem tą 12` w kufer ale próby zostawiłem już na jutro , bardzo ciekaw jestem jak to pójdzie gorzej będzie jak wyjdzie stolec [smiech]

do wytłumienia to czego najlepiej używać ,bo tak przeglądam i tych przeróznych wynalazków jest tyle że głowa mnie rozbolała , i wszystkie najlepsze i profesjonalne [smiech]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

sewelbike pisze:
no nie tak drastycznie coś się na pewno wymyśłi , po co od razu wyrzucać .

wiesz od pewnego momentu zaczna Ci przeszkadzac.

sewelbike pisze:
do wytłumienia to czego najlepiej używać ,bo tak przeglądam i tych przeróznych wynalazków jest tyle że głowa mnie rozbolała , i wszystkie najlepsze i profesjonalne

no w tym hobby zawsze tak jest..na początku użył bym najprostszej kominówki sudala czy kreta ( choć ta druga lubi odkleic).
tu masz fotke kominówki
Obrazek

Później jak już załapiesz bardziej ten nałog bedziesz musiał przejść na produkty stp.Dynamat jest drogi , a stinger znacznie zjechał na jakosci.

a takie cos mniej wiecej musiał byś zrobic sobie w drzwiach
Obrazek

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Ta kominówka to jest folia aluminiowa z czymś czy goła , będę myśłał nad tym wytłumieniem intensywnie ,myśle że w ciągu góra 2 tygodni zaczne działania w tym kierunku .

Dzisiaj uruchomiłem tą 12` , i powiem szczerze byłem mile zaskoczony [smiech] ,znaczy micha mi sie jarzyła ,nawet nie spodziewałem się takiego efektu , jutro powykańczam tam co nieco i będę mógł zaprezentować ,znaczy sie zostala kosmetyka ,dla oka . Bas jest bardzo przyjemny, szybki ,właśnie taki jaki chciałem mieć ale i gabinet masażu można w beczuni urządzić [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

sewelbike pisze:
Ta kominówka to jest folia aluminiowa z czymś czy goła , będę myśłał nad tym wytłumieniem intensywnie ,myśle że w ciągu góra 2 tygodni zaczne działania w tym kierunku .

nie no ze smołą, inaczej by to nic nie tłumiło.To też wystepuje jako mata dekarska

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

whatever

Ostatnio zmieniony pn lut 08, 2010 10:31 pm przez zegarek, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

zegarek pisze:
Niektórzy na forach się skarżą, że śmierdzi w aucie, szczególnie w upalne dni, ile w tym prawdy?

jak to z tym fetorkiem ,bo jeżeli faktycznie zalatuje to szkoda fatygi :lol:

Zacząłem dzisiaj rozpracowywać przednie furki coby gdzieś mądrze wetknąć w nie jakieś przetworniki ,troszku gimnastyki z tym będzie ,ALE nie ma rzeczy niemożliwych
Jak już wspominałem z kufra jestem zadowolony teraz pracuje nad kosmetyką żeby to wszystko jakos dla oka mile wyglądało
czy miejsce zamontowania zwrotnicy ma jakies znaczenie czy raczej bez rożnicy , chodzi mi o długość kabli ,wydaje mi się że nie powinno mieć ale kto pyta ten wie .

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

zegarek pisze:
Niektórzy na forach się skarżą, że śmierdzi w aucie, szczególnie w upalne dni, ile w tym prawdy?

na pewno mniej jak opierdziany fotel w starym baleronie.

Zamiast czytać fora na których pisze ogromna ilość osób w celach tworzyskich .sprawdził byś to.

sewelbike pisze:
ak to z tym fetorkiem ,bo jeżeli faktycznie zalatuje to szkoda fatygi

nie proponował bym rozwiąnia którego nie jestem w jakiś sposób pewny.

sewelbike pisze:
czy miejsce zamontowania zwrotnicy ma jakies znaczenie czy raczej bez rożnicy , chodzi mi o długość kabli ,wydaje mi się że nie powinno mieć ale kto pyta ten wie .

nie ma znaczenia, to zawsze jakąś wypadkowa twojej wygody i praktycznych własciwości tego rozwiązania.Ja osobiście daje zawsze je w bagażniku, gdyż chorbliwie nie mam czasu na zabawy z systemami pasywnymi.I najcześciej jest to opcja przejsciowa.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

wau pisze:
no w tym hobby zawsze tak jest..na początku użył bym najprostszej kominówki sudala czy kreta

Szukalem dzisiaj tego czegoś w róznych sklepach i na moje pytanie robili wielkie oczy ,czy to coś ma jakąś nazwę handlową albo jakąś inszą która nie będzie tak szokowała sprzedawców [smiech]

mam zapytanko czy montaz przetworników w drzwiach z przodu i z tyłu może spowodowac jak ja to nazywam "skupieniem " dźwięku ,znaczy chodzi mi o efekt z którym się kiedyś spotkałem , siedząc wewnątrz słychać wszystko bardzo przejrzyście ,a obok praktycznie niewiele co było slychać i to na dokładkę w cabrio , poprostu jakby to nazwac dźwięk nie "rozłaził" się na zewnątrz

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00