holyfido pisze:
Dziś już 4 lutego i jak sprawa?
Jak najbardziej OK
Wyrok zapadł na moją korzyść

zasądzono wszelkie koszty jakie poniosłem związane z: zakupem, rejestracją, co rocznym ubezpieczeniem, wszelkimi naprawami/wymianami jakie poczyniłem, wynagrodzeniem dla biegłego, kosztami dojazdu itp. wraz z odsetkami od dnia założenia sprawy.
Ja, jak i mój kuzyn jesteśmy pod wrażeniem wyroku, spodziewaliśmy się ukrucenia kosztów przez sędzinę związanych między innymi z moim dojazdem do Łodzi.
Jeszcze tylko apelacja ze strony pozwanych - bo na pewno złożą, chyba, że będzie inaczej, ale to mało prawdopodobne. Na szczęście nie będzie już tak to długo trwało jak sama rozprawa.
Podsumowanie:
- sprawa wniesiona dnia 23.11.2007r.,
- pierwsza rozprawa - po długich bojach o zniesienie kosztów założenia sprawy - 26.03.2008r.: przesłuchanie wyjaśniające stron, pozwani wnieśli o przesłuchanie poprzedniego właściciela, od którego kupili szczepana,
- druga rozprawa dnia 30.04.2008r. - czas trwania 5 miunt - poprzedni właściciel nie stawił się - niepoprawne dane - sprawa przeniesiona do Sądu w Tczewie w ramach pomocy,
- 19.08.2008r., sprawa w Sądzie w Tczewie - okazuje się, że taki ktoś nie istnieje
- 9 miesięcy dla pozwanych na znalezienie poprzedniego właściciela - niestety zakończone fiaskiem - taki ktoś nie istnieje - wczęto procedurę wyznaczenia biegłego
- 6 miesięcy trwało wyznaczenie biegłego - karygodne błędy sędziny - wyznaczenie biegłego u którego robiłem prywatną opinię,
- najszybciej zadziałał biegły, któremu powiadomienie mnie o tym, że przeprowadzi opinię, oględziny, sporządzenie opinii i odesłanie jej do sądu w Łodzi zajęło 19 dni,
- trzecia rozprawa 18.11.2009r. - po roku i 7 miesiącach
![[totalszok]](./images/smilies/totalszok.gif)
- czas trwania 7 minut - cudowne odnalezienie poprzedniego właściciela - wniosek pozwanych o przypozwanie
- czwarta rozprawa 13.01.2010r. - poprzedni właściciel pozwanych nie stawia się, brak jakiejkolwiek informacji na ten temat, przesłuchanie stron, zakończenie rozprawy, publikacja wyroku na dzień 27.01.2010r.,
- 27.01.2010r. - publikacja wyroku przełożona na 03.02.2010r.,
- 03.02.2010r. - publikacja wyroku - jak najbardziej pozytywnego dla mnie.
- czas trwania rozprawy od wniesienia pozwu do publikacji wyroku: 2 lata 2 miesiące i 11 dni.
Trochę to trwało, ale się udało
![[zlosnikz]](./images/smilies/icon_biggrin.gif)