MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 06, 2025 9:21 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Też mam zestaw Stanley'a i powiem , że daję radę. Poza tym ta firma nie tylko klucze nasadowe robi dobre ;) Wiem bo kupuję właściwie tylko tej firmy akcesoria ogólnobudowlane [zlosnikz]

Ex: S210 420E 1996

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Siedzę sobie i robię rachunek sumienia. W sumie zwykle więcej kluczy gubiłem niż zużywałem.Więc może nie warto inwestować w coś najwyższej jakości - szczególnie w cały zestaw z którego będę stosował częsciej 3 nasadki.
Kusi mnie takie coś:
[url]http://allegro.pl/item885457995_zestaw_kluczy_111el_klucze_nasadowe_yato_yt_3883.html[/url]
Wiele elementów w jednej paczce - wydaje sie solidne (kiedyś miałem jakiś kontakt z Yato i nie było źle). Jak będzie potrzeba dokupię lepszą jedną, czy dwie nasadki. Chyba jednak wybiorę taką drogę.
Dziękuję za rady! Ech jednak jakość mnie kusi, jestem przyzwyczajony do dobrych narzędzi.

Tytuł:
Klubowicz

ukaniu pisze:
Kusi mnie takie coś:
http://allegro.pl/item885457995_zestaw_kluczy_111el_klucze_nasadowe_yato_yt_3883.html
Wiele elementów w jednej paczce - wydaje sie solidne (kiedyś miałem jakiś kontakt z Yato i nie było źle)

Po moim doswiadczeniu z Yato jakosc jest ok, ale zadna rewelacja. Kilka rzeczy juz wymeczylem, a bawie sie nimi sporadycznie. Poza tym, niczym sie one nie rozna od inny kluczy z dalekiego wschodu, a maja wyzsza cene.

Craftsman to inna bajka, choc tez nie jest to polka warsztatowych narzedzi. Dla mnie - za cale metalowe grzechodki - sprobujcie bawic sie nimi bez rekawiczej w temp <0, a najlepiej takich jak dzisiaj [zlosnik] oraz to, ze kazdy zestaw zawiera komplet calowych nakladek.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Jakość narzędzi YATO jest zadowalająca. W porównianiu do Stanley-a w zestawie YATO są lepsze grzechotki, które potrzebują tylko pięciu stopni do pokręcania i mają wygodniejsze przełączanie kierunku. Wszystkie nasadki są sześcikątne, a walizka, która jest najsłabszą stroną Stanley-a, (moja rozleciała się już po kilku miesiącach), a YATO ma metalowe zatrzaski i zawias, a także dodatkowe klucze płasko-oczkowe w jednej skrzynce.
Po zastanowieniu myślę, że to lepszy wybór niż Stanley.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

laudan pisze:
cale metalowe grzechodki - sprobujcie bawic sie nimi bez rekawiczej w temp <0, a najlepiej takich jak dzisiaj

To jest mały minus tych kluczy, raz zwarła mi grzechotka do kabla na elektromagnesie przy rozruszniku i lekko ją przyspawało [zlosnik].

laudan pisze:
kazdy zestaw zawiera komplet calowych nakladek.

A to akurat zaleta, calowe nasadki są naprawdę przydatne. Na obrobioną śrubę metryczną nabijasz calową nasadkę i odkręcasz bez problemu. Poza tym jeszcze odwrotne torxy można odkręcić.

Tytuł:
nowy

Polecam zestawy kluczy firmy NEO-TOOLS.
Firma w miarę młoda ale stawia na jakość. Robią dobre narzędzia za rozsądną cenę.
W necie niedawno trafiłem na nowy sklep internetowy z narzędziami ręcznymi , elektronarzędziami i tego typu rzeczami. Z tego co widzę admini codziennie dodają nowy towar do sklepu więc szybko się rozwija.
Jeśli chodzi o ceny to mają duży rozrzut. Od narzędzi profesjonalnych z górnej półki za niewyrażalnie wielkie pieniądze do narzędzi tanich dla majsterkowiczów. Jednym słowem jest w czym wybierać.
Planuję kupić u nich zestaw kluczy NEO [08-635] za 445,91zł. Z tego co mi mówił sprzedawca na początek dają rabat 10%, a przy większych zakupach mogą dać więcej.
Jak chcecie to zajrzyjcie i sami ocencie ich oferte. Moim zdaniem godna uwagi:

Adres do sklepu: www.alltools.com.pl

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

A ja nigdy nie kupuje kompletow. Grzechotki kupuje raczej z troche wyzszej polki a nasadki i przedluzki z nizszej - np. Coval. Za grosze mozna sobie caly typoszereg skompletowac, do tego szyne do nasadek i komplet dotowy.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
A ja nigdy nie kupuje kompletow.

I to jest najsensowniejsze rozwiazanie - bo z kompletu stosuje się 3 nasadki a reszta od wielkiego dzwonu. Z tym, że kusi walizka którą można sobie wsadzić do kufra i jechać na wakacje. O sestawie myślę też bo mam nadzieje już nie długo będę miał własny kanał i trzeba mieć jakiś komplet kluczy na start - a Tacie nie zabiorę :-)
Te terkotki Yato luzem kosztują po 40-60, i z opisu jak już kolega wspomniał działają całkiem nieźle, dużo lepiej od proxxonowskich.

Ostatnio zmieniony śr sty 27, 2010 10:40 am przez ukaniu, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Cytuj:
Polecam zestawy kluczy firmy NEO-TOOLS.

rekalma, reklama :x
Ja używam takiego i jest ok: http://allegro.pl/item896377285_zestaw_ ... luczy.html
do tego kpl. płaskie/oczkowe i kpl. bitów (różne wariacje torx) i gra

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

ukaniu pisze:
I to jest najsensowniejsze rozwiazanie - bo z kompletu stosuje się 3 nasadki a reszta od wielkiego dzwonu. Z tym, że kusi walizka którą można sobie wsadzić do kufra i jechać na wakacje.

Zakupilem metalowa skrzyneczkę/walizkę, w której wożę wszystkie narzedzia. Co prawda, nie sa moze ladnie poukladane, ale wystarczy pozawijac w szmatki i nic sie nie tlucze.

ps. docelowo musze zatrudnic rodzicielke, zeby mi poszyla zwijane pokrowce, cos jak to http://www.allegro.pl/item888334985_pok ... at_fv.html

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Ja też po dłuższych przemyśleniach zdecydowałem się kompletować własny zestaw kupując to czego akurat potrzebuję. Nasadki kupuję w InterCars firmy Toptul. Dobra jakość w rozsądnej cenie :)

Też mi brakuje skrzynki, ale w zasadzie ciężko znaleźć taką która wejdzie pod podłogę bagażnika w S123. Planuję tak jak TReneR uszyć sobie pokrowiec z materiału żeby mi nic nie brzęczało podczas jazdy :)

Nie opłaca się kupiwać kompletu tanich nasadek bo i tak potem nie można na nich polegać. Kupować tylko po to żeby mieć to chyba trochę bez sensu?

Jakie grzechotki kupujecie: 1/2 3/8 1/4 cala?
Ja na razie inwestuje głównie w duże nasadki 1/2 cala bo do mniejszych nie mam jakoś zaufania. Widzę jednak że mniejsze rozmiary warto jednak kupić pod mniejszą grzechotkę i chyba 1/4 cala to najrozsądniejszy wybór.

Zauważyłem też że dziwnie wyglądające klucze specjalistyczne sprawdzają się też w innych zastosowaniach niż zakładano i to często lepiej niż zwykłe nasadowe czy płaskie :)

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Ja jednak wolałbym zestaw, ponieważ same grzechotki z zestawu stanley-a, o którym wcześniej wspominałem, to prawie koszt całego zestawu. To raz, a dwa że zwykle walczymy z autami raczej leciwymi i nigdy nie wiadomo co ktoś sprytny wkrecił zamiast 13, 14, 17 czy 19 i wtedy trzeba lecieć do sklepu w połowie roboty. Pozatym wiele razy potrzeba na przykład dwóch przedłużek i przegubu, żeby się gdzieś dostać, ułatwić pracę. I w końcu sami wiecie jak kończą się historie z szyciem pokrowców, najczęściej jednak narzędzia latają luzem w skrzynce, dzwonią i doprowadzają do szału.

S123 300TD TURBODIESEL

Junak M10+WB2 Mebel

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jest sens tyle kluczy wozic ze soba?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja używam tego zestawu http://moto.allegro.pl/item887938005_proxxon_23294_komplet_kluczy_calowych_1_2_1_4.html nasadki mają dosyć cienkie ścianki co uważam za duży plus, używam też tego zestawy kluczy płasko oczkowychhttp://moto.allegro.pl/item899155078_proxxon_23821_klucze_plasko_oczkowe_15el.html nie są to może jakieś bardzo profesjonalne klucze lecz rozebrałem i złożyłem nimi już kilka aut, grzechotka wytrzymuje odkręcanie kół w aucie (tzn metoda z kopa).
Jeżeli brakuje mi jakiegoś klucza jadę do wujka a u niego rządzi Hazet i Facom czasami boję się brać do ręki jeżeli na opakowaniu jest j cena lub wygląda na nieużywany. Dla mnie ogromną zaletą jest walizka, porządek jest bardzo ważny, nie lubię szukać klucza :evil:
Teraz poluje na taki zestaw http://moto.allegro.pl/item895703374_prof_klucze_plasko_oczkowe_z_grzechotka_proxxon.html bardzo fajnie mi się nimi pracowało u wujka.

ex S124 300 24V
ex 300sel 6.3
ex 300sel 3.5 (dawca)
ex s123 300tutbo
ex s123 300
ex s123 300turbo
ex 280se 3.5
trzech braci 3 kombi....

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

M100 - Ty piszesz już o proxxon industrial - a to inna i cena i jakość.
Gdybym miał kluczami zarabiać to były najlepsze ale teraz? Chyba się już sam przekonałem że wystarczy mi zestaw z półki -- marne ale działa. Bez markowej metki +50% powiększony o faktycznie dobre - ale konkretne typy np, do odkrcania półosi czy popularna 13. Teraz mam na głowie MS, Wtryski, Turbo :-) a to kanalizuje mi dużo kasy.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00