MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lis 24, 2025 6:19 am

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 57 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
Piątal pisze:
Teraz jeżdżę na zimówkach, ale ostatni sezon cały przelatałem na letnich łysych oponach w beczce, więc da się. Tyle że w Szczecinie klimat łagodniejszy niż w centrum czy na wschodzie ;)

Nie uważam się za jakiegoś ćwoka tylko po prostu nie miałem 500zł na nowe opony (były inne wydatki). I nie piszcie proszę, że jak stać mnie na samochód to musi być stać na opony- nie ma obowiązku jazdy na zimowych, a nie stać mnie było między innymi dlatego, że obowiązkowe jest milion innych pierdół, ubezpieczeń i przeglądów i na to poszła kasa ;)

Może i łagodniejszy, ale co z tego jak i tak prąd wyłącza he he.
500 zł za nowe opony to chcę zobaczyć takie, za cztery jak rozumiem.
Nie ma obowiązku ale z czasem za jazdę na łysych letnich w śniegu i blokowanie ruchy będa mandaty.W sumie jak się ma samochód to i chyba ma się opony, czy nie?
Każdy ma inne wydatki, chleb, piwo , buty ale i też samochód , którego utrzymanie polega min. na kupowaniu opon na zimię.

Czy wg. Ciebie da radę przelatac od listopada do marca w sandałkach?
Jasne, że da radę , ale do wiosny nie wiem czy byś dociągnął z wszystkimi palcami.OC, przegląd , czy cena paliwa to rzeczywiście racja bzdury totalne, ale czytałem Twoje posty i wiem, ze system działa Tobie na złośc, nawet Ci co ustawili znaki drogowe tam gdzie Ci nie pasuje, via stary temat jak dostałes mandat za parkowanie na postoju.

Pozdrawiam i życzę szczęscia.

aa i napisz czy lepiej na łysych letnich śmigać czy na zimowych?
Na których dasz rade wyhamować przed przedszkolakami na pasach?

Tytuł:
swój chłop

Nilovitz pisze:
ja, oczywiscie, takze jezdzilem na nowych zimowkach

wiec napisze tak, najgorsza NOWA zimowka jest lepsza od najlepszej letniej na zime, mialem kiedys takie koreanskie KUMHO i sprawowaly sie

co do tych "cwokow" i innych, wcale nie uwazam sie za takiego, a bardziej uwazam na drodze i moja predkosc "przelotowa" jest mniejsza moze o 10-20% od tych innych z zimowkami, przygotowuje sie do kazdego manewru, podczas zakretu i innych - nie gram zwyczajowo bohatera! <br>Dodano po 3 minutach.:<br>

nalezy pamietac jeszcze o sprawnym ukladzie zawieszenia auta i ukladzie hamulcowym !

podobne ankiety mogly wystapic kiedys przy ograniczeniu predkosci z 60 do 50 km/h w obszarze zabudowanym

uwazam, ze slusznie nalezy jezdzic z wlaczonymi swiatlami...
kazdy system, w kazdym panstwie zrobi wiele, zeby zmniejszyc ilosc osob pokrzywdzonych na drogach - mowa o ilosci wypadkow i kosztow z tym zwiazanych, takich jak akcje ratownicze, niepelnosprawni - rehabilitacja, pomoc spoleczna i inne, nawet c zlowiek, ktory zginal w wypadku nie moze zarabiac i placic podatkow

moze to glupi brzmi, ale ogolnie tak jest - wiec statystycznie - lepiej wlaczyc swiatla niz miec wypade
k
Kolego straszny z Ciebie hipokryta, bo jesli chodzi o glupie swiatla to moralizujesz o wypadkach, niepełnosprawnych i trupach uszczuplajacych dochod narodowy etc, a jesli chodzi o opony zimowe to juz jestes cacy, bo jezdzisz wolniej o 10-20 %. Zreszta skad ten argument, ze wolniejsza jazda musi oznaczac bezpieczniejsza? niedzielni kierowcy tez jezdza wolniej od "normalnych", a boje sie ich bardziej. Zreszta ze statystycznego punktu widzenia im szybciej przejezdzasz dana trase, tym mniej czasu spedzxasz na drodze i mniejsza szansa na wypadek.
PS nie jestem za obowiazkowymi nakazami typu opony, swiatla,pasy, gasnice etc. Jak chcesz to mozesz jezdzic na "slikach" z lopata w bagazniku, i ze swiadomoscia, iz wypadek szarpnie cie ostro po kieszeni.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 3939571
Koordian pisze:
Jak chcesz to mozesz jezdzic na "slikach" z lopata w bagazniku, i ze swiadomoscia, iz wypadek szarpnie cie ostro po kieszeni.

Albo Ciebie zabije, bo nie wyrobi na zakręcie. Może to być Twoja córka lub matka.

W124 220E '93
S124 280TE '92
W140 500SE '94

Tytuł:
swój chłop

bary123ce pisze:
Koordian pisze:
Jak chcesz to mozesz jezdzic na "slikach" z lopata w bagazniku, i ze swiadomoscia, iz wypadek szarpnie cie ostro po kieszeni.

Albo Ciebie zabije, bo nie wyrobi na zakręcie. Może to być Twoja córka lub matka.

A teraz to nie moze? Zreszta do mnie pretensyje, ze taki nadgorliwy jesli chodzi o swiatla, a o zimowki juz nie zadbal? czy zadba dopiero wtedy jesli jakis urzednik wyda takowy nakaz?
Zreszta co?? z domu mam nie wychodzic? Samochody, sople z kalenicy, swinska grypa...Wszedzie teraz ludzi strasza i jakies totalne odmozdzenie panuje, dajcie kontrolowac konta i telefony bo was binladen zaatakuje, jak dzieciom nie dacie danonkow to wyladuja na wozkach inwalidzkich z odwapnionymi nozkami, lub wczesniej bakterie z kibla was rozloza, bo nie uzywaliscie domestosa lub nnej wc kaczki.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

zima, zima i po zimie

"Tak mówicie? A gdyby tutaj staruszka przechodziła do domu starców, ...
to wy byście staruszkę przejechali, tak?
A to być może wasza matka! ... "
[zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

czyli dajecie takie przyklady skrajne, ze szok ! sami siebie przerazacie :o

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Nilovitz pisze:
"Tak mówicie? A gdyby tutaj staruszka przechodziła do domu starców, ...
to wy byście staruszkę przejechali, tak?
A to być może wasza matka! ... "
"Jak ja mogę przejechać matkę na szosie, jak moja matka siedzi z tyłu?" [zlosnik]

Wujo qoompel ma we wszystkich służbowych autach zimówki i się cieszy [zlosnik]

Radio Alpine CDE 111 R - stan perfekcyjnie idealny :]

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Nilovitz pisze:
Sebian pisze:
Czyli względem tych, co jadą 130km/h, to Ty jedziesz ok 117km/h? Bardzo mądre porównanie :roll:

Ktoś wcześniej dobrze napisał: przerażające i niestety - prawdziwe. Na G-Klasie latem mam opony typu AT, na których mógłbym bez większych problemów jeździć cały rok, a jednak jeżdżę na zimówkach, bo lepiej się zachowują chociażby przy warunkach, jakie pogoda nam ostatnio zgotowała. A potem - jak w Polsce: Polak przed szkodą i po szkodzie głupi [szalone]

PS. Tylko na "żywym" lodzie nie ma różnicy, czy ma się założone zimówki, czy letnie ogumienie. Tam żadna opona nie pomoże. Poza tym zimą - zimówki.

taaa.... bardzo madre slowa
a te opony AT to masz chyba simexy nalewane?

Tak, tak, Nilo - i chłodnicę od żuka, bo też pasuje. Gratuluję orientacji w temacie Simex. Wolę opony od łyżew. Wiadome Ci jest zapewne, że opony typu AT i MT, które dla wielu wydawałyby się dobre do jazdy zimą ze względu na głęboki bieżnik i duże lamele, są w praktyce bezużyteczne właśnie ze względu na nie, bo zmniejsza się powierzchnia styku opony z jezdnią. Stąd porównanie do łyżew. MT sprawdzi raczej tylko w głebokim kopnym śniegu. AT nie da tam rady, choć nieco lepiej sprawdzi się w normalnych warunkach. Tak czy inaczej - wolę pomykać na zimówkach. A Ty? Rób swoje, skoroś taki wykształcony w tym temacie :roll:

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
Nilovitz pisze:
Sebian pisze:
Czyli względem tych, co jadą 130km/h, to Ty jedziesz ok 117km/h? Bardzo mądre porównanie :roll:

Ktoś wcześniej dobrze napisał: przerażające i niestety - prawdziwe. Na G-Klasie latem mam opony typu AT, na których mógłbym bez większych problemów jeździć cały rok, a jednak jeżdżę na zimówkach, bo lepiej się zachowują chociażby przy warunkach, jakie pogoda nam ostatnio zgotowała. A potem - jak w Polsce: Polak przed szkodą i po szkodzie głupi [szalone]

PS. Tylko na "żywym" lodzie nie ma różnicy, czy ma się założone zimówki, czy letnie ogumienie. Tam żadna opona nie pomoże. Poza tym zimą - zimówki.

taaa.... bardzo madre slowa
a te opony AT to masz chyba simexy nalewane?

Tak, tak, Nilo - i chłodnicę od żuka, bo też pasuje. Gratuluję orientacji w temacie Simex. Wolę opony od łyżew. Wiadome Ci jest zapewne, że opony typu AT i MT, które dla wielu wydawałyby się dobre do jazdy zimą ze względu na głęboki bieżnik i duże lamele, są w praktyce bezużyteczne właśnie ze względu na nie, bo zmniejsza się powierzchnia styku opony z jezdnią. Stąd porównanie do łyżew. MT sprawdzi raczej tylko w głebokim kopnym śniegu. AT nie da tam rady, choć nieco lepiej sprawdzi się w normalnych warunkach. Tak czy inaczej - wolę pomykać na zimówkach. A Ty? Rób swoje, skoroś taki wykształcony w tym temacie :roll:

a ja serdecznie ciesze sie, ze sa tu fachowcy od wszystkiego: od opon nalewanych - bieznikowanych na AT, skoro nie stac ich na inne; fachowcy od pogody - szczegolnie w kazdym rejonie Polski; fachowcy od zdjec samochodow - ktorzy moga stwierdzic, ze fabryczne auto tez bylo rozbite i fachowcy od gadania ...
i pewnie "Jak byłeś młody, to też byłeś Murzynem i grałeś w kosza. "?
i
"– Niech się pan, z łaski swojej, odchyli troszkę, bo ja nic nie widzę.
– To niech pan idzie do lekarza, od oczów."

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

ja mam letnie i zimowe - za duzo jezdze w trasie i po miescie, by sobie pozwolic na dodatkowe ryzyko
z moich spostrzezen:
- na zimę najlepsze sa opony o biezniku "klockowym", a nie udziwnione choinki lub inne paski - w snieg sie inne nie wgryza tak dobrze (nawet jak opony nie sa pierwszej nowosci)
- po zakupie auta pierwsza rzecz ktora zrobilem to odlacznik ABS i w razie koniecznosci w trakcie hamowania go wylaczam (zawsze jest czas, by go wylaczyc, zmienic bieg i jeszcze wcisnac klakson lub zaprzec sie o zaglowek czy kierownice - zalezy z ktorej strony spodziewamy sie potencjalnego uderzenia)
- zima to jeden z powodow dla ktorych nie kupuje aut z automatem [zlosnik]
- oczywiscie gdzie sie da to do manewru sie trzeba przygotowac szybciej niz na suchej nawierzchni.
- w gory obowiazkowo biore lancuchy i kilo soli - raz mi sie tylko przydaly, ale wystarczy

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
wiarus junior

lysy2 pisze:
- w gory obowiazkowo biore lancuchy i kilo soli - raz mi sie tylko przydaly, ale wystarczy

Zamiast soli chodziło Ci chyba o piasek?
Ja mam dodatkowo w bagażniku szpadel (nie piko-saperke, ale pełnowymiarowy mocny szpadel).
Pozdrawia uzbrojony Leopold

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Ja latam na letnich w zimie już 2 sezon i spokojnie daje radę.

No problemo jeżeli się jeździ z głową.

Latam na letnich fordem mondeo :D bo w mercedesach są zimówki :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lysy, automatem tez da rade.. Nie jestesmy rajdowcami a ulica to nie OS :). Poza tym taka "kleska zywiolowa" zdarza sie raz na pol wieku i to na krotko, wiec po co sie katowac jakims sprzeglem :).
Ale masz racje, saperka, piasek i lancuchy to podstawa :).
Chociaz przyznam sie, ze ostatnio jak stanalem na plaskiej ulicy totalnie oblodzonego osiedla i ruszyc nie moglem, to pozazdroscilem babie, ktora odsniezala do jazdy swoje auto. Bylo to Subaru Forester. Cholera, baba w rozowym paltociku wsiadla do auta o malo nie rozbijajac sobie glowy o dach z racji sliskiego podloza, odpalila i bez najmniejszych problemow wycofala z kopnego sniegu, zawrocila na trzy i powolutku bez fantazyjnego darcia oponami o lod i poslizgow wyjechala z pulapki lodowej.. A ja stalem 2m obok jak ten ciul w tym lodzie i marzylem o plastikowym znaczku na klapie 4matic :)...

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Borys pisze:
to pozazdroscilem babie, ktora odsniezala do jazdy swoje auto. Bylo to Subaru Forester.

Lepiej jest mieć sąsiadkę z Jeepem -zawsze się stosunki sąsiedzkie nasilają ;)

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
Wiadome Ci jest zapewne, że opony typu AT i MT, które dla wielu wydawałyby się dobre do jazdy zimą ze względu na głęboki bieżnik i duże lamele, są w praktyce bezużyteczne właśnie ze względu na nie,

BFG AT maja niezla powierzchnie styku, a w przeciwienstwie do zimowek znakomicie sie oczyszczaja przy kreceniu. Przy hamowaniu rzeczywiscie jest gorzej, ale juz trzymanie boczne na sniegu jest lepsze (ze wzgledu na pracujacy bok). W dlugim GR przesiadlem sie z zimowek na te AT (33 cale), spuscilem powietrze do 1,5 ATM i bylo per saldo lepiej.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Uwazam, ze zakup zimowek to nie jest jakis straszny wydatek, gdyz czesciowo zmniejsza sie ten koszt poprzez przedluzenie zycia letnich opon (uzywane sa wtedy tylko przez 7-8 cieplych miesiecy w roku).

Tak wiec koszt eksploatacji opon powinno sie rozpatrywac calorocznie (zimowki+letnie versus letnie).
Ja przekalkulowalem i jestem za zimowymi!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 57 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00