MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 17, 2025 4:33 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Słyszałem, że warto wymienić stacyjki na te od 201ek. Nie dają się złamać.

Mam i ja :-D + brak wkladek w drzwiach (otwieranie tylko z pilota).

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Oczywiście wszytsko można otworzyć, załamać lub obejść. Chodzi o czas potrzebny na tą operację. Ryzyzko wpadki złodzieja jest wprost proporcjonalne do czasu potrzebnego na sforsowanie zabezpieczenia razy kwadrat decybeli wytwarzane podczas włamania dzielone przez czas reakcji posiadacza plus czas przyjazdu policji na miejsce [zlosnik]

Najlepszym zabezpieczeniem dla właściciela jest dobra polisa AC.

Najlepszym zabezpieczeniem dla auta są DOBRE zbezpieczenia machaniczne.
1. Dzięki temu, że są widoczne pełnią funkcję prewencyjną. Jeśli już nawet kogoś to nie zniechęci to znacząco wydłuży całą operację kreadzieży.

2. Pokonanie takiego zabezpieczenia wymaga posiadania stosunkowo dużych i nietypowych narzędzi dla Spcerujacegonocąromatyka lub Lubiącegozaglądaćprzezszybęilewyciągapajonata.

Polecam blokadę na pedały. Sam używam i chwalę blokadę firmy SOLEX Swego czasu posiadacze tej blokady otrzymywali znizkę na AC w wysokości 5%. Blokada uniemożliwiła kradzież Skody Felicji- w 92 r. całkiem wartościowe w tamtym okresie auto.
Ukaniu pisał, że zakładanie/demontaż blokady tego typu jest trochę niewygodny- całkowicie się zgadzam i utwiedza mnie to w przekoaniu o skuteczności tego zabezpieczenia. Skoro posiadacz tej blokaty mając kluczyki trochę się pomocuje z otwarciem tego zabezpieczenia, to złodziej, który nie ma kluczyka przejdzie gehennę żeby sforsować to zabezpieczenie.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Przypomnialem sobie wlasnie, ze przez wiele lat na ul. Sokolej we Wrocku widywalem granatowego Nissana Terrano z przepieknym, chromowanym krowiakiem na kierownicy.. Cos w tym musi byc :)

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
wiarus junior

pabloxt pisze:
Blokada uniemożliwiła kradzież Skody Felicji- w 92 r. całkiem wartościowe w tamtym okresie auto.

nie dziwię się - w dzisiejszych czasach samochód, który ma wejść do seryjnej produkcji za 2 lata też pewnie jest dużo warty ... Chyba, że mowa o modelu z lat 1959-1964 - ale i ta pewnie warta coś jest.

Ex: S202 C180 '97

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
Borys pisze:
Mam prawo to trzymac w samochodzie, do posiadania nie jest potrzebna zadna licencja ani pozwolenie i jesli kiedys jakis sad orzeknie inaczej(...)
Byl juz sad, ktory orzekl inaczej. I wlasciciel wcale nie byl oskarzany przez "chcacego posiedziec" a przez prokuratora. Jezyk mial mianowicie wyprostowane haczyki wedkarskie, ktore trzeba bylo usuwac w szpitalu. "Podkladacz" zostal skazany (za spowodowanie trwalego uszczerbku na zdrowiu) a wyrok parenascie lat temu budzil sporo emocji.

'71 250 CE, angol

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 183187
Ale jak sam zauważyłeś było to już jakiś czas temu. Wtedy Sądy mocno eksploatowały przepisy krótkotrwałym zaborze mienia. Teraz taki numer już nie przejdzie. Sędzia, który orzekł by taki wyrok zostałby medialnie zlinczowany.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Worek pisze:
przepisy krótkotrwałym zaborze mienia.

Zalezy na jakiego Sędziego sie trafi, taki przepis cały czas funkcjonuje w kodeksie karnym:
Art. 289. § 1. Kto zabiera w celu krótkotrwałego użycia cudzy pojazd mechaniczny,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Także praktycznie każdy złapany złodziej będzie tłumaczył się, że nie stać go na taki samochód i chciał sobie posiedzieć/pojeździć.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
tyberiusz pisze:
Worek pisze:
przepisy krótkotrwałym zaborze mienia.
Zalezy na jakiego Sędziego sie trafi, taki przepis cały czas funkcjonuje w kodeksie karnym:
Art. 289. § 1. Kto zabiera w celu krótkotrwałego użycia cudzy pojazd mechaniczny, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Także praktycznie każdy złapany złodziej będzie tłumaczył się, że nie stać go na taki samochód i chciał sobie posiedzieć/pojeździć.
Dzis juz Policja lepiej przygotowuje proces: zlodzieje zwykle oskarzani sa o wiele kradziezy na raz albo sa to przypadki recydywistow (pierwsi zlodzieje skazani pod koniec lat 90-tych wlasnie wychodza na wolnosc i znow zajmuja sie dawnym fachem - pisano o tym ostatnio w warszawskim wydaniu GW). Tak czy owak, obojetnie czy zlodziejowi obstukasz miche, zlamiesz reke czy wbijesz kolec w pupe to - jezeli nie bedziesz w stanie uzasadnic tego obrona konieczna (jak to np. mialo miejsce w przypadku pani ze strzelba i panami na transformatorze) - bedziesz odpowiadal za celowe uszkodzenienie ciala i ew. trwaly uszczerbek na zdrowiu.
A zlodziej, tak jak w sprawie, o ktorej pisalem wyzej, i tak rownolegle sadzony bedzie za kradziez/probe kradziezy samochodu.
Worek pisze:
Sędzia, który orzekł by taki wyrok zostałby medialnie zlinczowany.
Prosze cie, sedziowie orzekaja skandalicznie i maja to w dooopie bo w praktyce nie groza im zadne konsekwencje. I tak jest na calym Swiecie. Wszyscy pamietaja chyba sprawe matki, ktorej odebrano dziecko bo pani z MOPSu umorusana swinia przebiegla droge na podworzu.

'71 250 CE, angol

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Dwa lata temu ktos zepsul mi zamek kierowcy w niecaly miesiac po zakupie samochodu. Moze chcieli sie wlamac (chociaz nawet go nie otworzyli) a moze ktorys sasiad zdenerwowal sie, ze jakis nieznany samochod zajmuje JEGO miejsce pod blokiem. Do otwarcia uzylem zapasowego kluczyka, ktory utknal w zamku i ani drgnal. Dalem do zakladu, gdzie za 50zl w jeden dzien wyjeli stary kluczyk i zregenerowali zamek dopasowujac go do tego kluczyka. Jesli korpus zamka sie nadaje to nie ma problemu go naprawic, a jak nie to kup jakikolwiek uzywany i daj do dopasowania.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Mysle ze jest jakas roznica miedzy sytuacja, kiedy obijam miche przylapanemu na goracym uczynku zlodziejowi, a tym, ze zlodziej w trakcie kradziezy nadzieje sie na drazek zmiany biegow czy pokluje sobie tylek zostawionym nieopatrznie przeze mnie na siedzeniu szklanym wazonem... no dobra, zostawilem nieopatrznie mojego pieszczocha - jeżyka, wysoki sadzie.
Oczywiscie Polska to dziwny kraj i wszytko jest mozliwe, a najlepiej pietnowac publicznie zwyklych obywateli za ich pomysly, niz zastanowic sie nad przyczynami ich powstania..

ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
postmajtek

master pisze:
pabloxt pisze:
Blokada uniemożliwiła kradzież Skody Felicji- w 92 r. całkiem wartościowe w tamtym okresie auto.

nie dziwię się - w dzisiejszych czasach samochód, który ma wejść do seryjnej produkcji za 2 lata też pewnie jest dużo warty ... Chyba, że mowa o modelu z lat 1959-1964 - ale i ta pewnie warta coś jest.

podejrzewam, ze kolega miał na myśli Skode Favorit....

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Borys czy to włamanie miało miejsce właśnie na Sokolej? Mi się włamali do 190-tki koło 15 października na osiedlu Cichy Kącik (sic!). Efekt - zmasakrowany (wkładka w połowie wyrwana śrubokrętem) zamek kierowcy z którym sobie nie dał rady, przeszedł do bagażnika gdzie chwilę pogrzebał i coś napsocił, a następnie wziął jebitny kamień z budowy obok i rozwalił trójkątną szybkę. Po otworzeniu centrala ze środka nie zginęło nic, z bagażnika zabrał koło zapasowe na stalowej feldze z łysą oponą no name, nie bacząc zupełnie na dwa komplety kluczy proxxona leżące obok. Widząc bajzel w bagażniku od razu przeczuwałem stratę 500zł w kluczach. Dobrze, że inteligentni ludzie zarabiają normalnie pieniądze. Auto stało z miś lockiem i wajchą na kierownicy. Tak myśle po tym zdarzeniu, że jeszcze jakiś głośny alarm musiałbym tam wpasować.

Co do patentów typu odcięcie pompy itd. To jest dużo łatwiej obejść w starych autach niż mechaniczne zabezpieczenie - tak twierdzą spece. W najgorszym wypadku odpalają na krótko i jadą na butelkę.

ex- W124 200D '92- skradziony w DW
ex- W124 300TD '92
ex- W115 240D 3.0 '74

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Nie, wlam mialem na Nowym Dworze.. Na Sokolej to zwineli mi kilka lat temu lusterko...

ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
nowy

witam!to mój pierwszy raz na forum i od razu wyjdzie żem jest ciapa!
wkladałem aku do mojego 124 i stało się-klucze na siedzeniu,drzwi zamknięte i centralny zamknął wszystko.jak to teraz otworzyć?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00