MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 19, 2025 12:59 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam!
Wiem, że z MB to ma nie wiele wspólnego, ale faceci to miłośnicy elektroniki więc może ktoś będzie w stanie pomóc...

CHYBA zepsuł mi się router... Mam linksys'a wrt54gc ver 2.0

Objawy są takie, że czasem nie reaguje na nic i palą się przypadkowe lampki a czasem wygląda na to, że działa prawidłowo (przynajmniej lampki palą się te które powinny), ale nie da się wejść w jego ustawienia a tym samym nie da się go ustawić tak, żeby WiFi w mieszkaniu działało.

Teraz pytanie do was: Czy router jest do śmieci, a jeśli jest, to jakiego następce byście polecali? Ważne dla mnie są bezobsługowość i łatwość konfiguracji oraz cena. Zasięg nie musi być na całą dzielnicę, ale fajnie by było żeby łapał bezproblemowo w promieniu 10metrów mimo ścian. Zależy mi także, żeby był niedrogi bo nie chcę przepłacać. Jestem laikiem i nie wiem czym się różnią te modele za 50 od tych za 450zł na allegro.

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie próby pomocy.
Piątal

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Jak do domowej sieci to wystarczy Ci taki BELKIN.
KLIK

Prosty w konfiguracji, Bezpieczeństwo WPA i WPA2. Zasięg na całe mieszkanie 60 metrowe jest idealny.

Nie ma co płacić 450 PLN jeżęli potrzebny jest Ci prywatnie, a sieci na 30 komputerów nie robisz. Używam od roku i mogę też przyznać, że nie zrywa połączeń - tyle z mojej strony :)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Dość dobre też są ovislinki, ja osobiście nie stosowałem, ale na tematycznych forach słyszałem wiele dobre, na pewno w niedługim czasie wypróbuję czy faktycznie jest to prawdą ;)
Do domowych zastosowań jak kolega napisał wystarczy praktycznie byle co, praktycznie każdy nowy ma już zabezpieczenia WPA, które są znacznie trudniejsze do złamania niż WEP, przydaje się DHCP, różne filtry, ale tak jak mówię, to już chyba w każdym jest i co Ci więcej trzeba? Ja bym chętnie ew. kupił coś, co może działać chociażby jak prymitywny serwer z podziałem łącza ;)

A co do linksysa to ja bym się tam jeszcze z nim pobawił, często miałem w rękach upierdliwe routery, na które dało się wejść np. po połowie dnia kombinowania, resetowania etc.
Oczywiście próbowałeś resetować? Kabel masz właściwy??

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Do domowych zastosowań jak kolega napisał wystarczy praktycznie byle co, praktycznie każdy nowy ma już zabezpieczenia WPA

Jedyne rozsądne zabezpieczenie to WPA2.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Próbowałem restartować, kabel mam dołączony od nowości ten sam.
Dziwna sprawa z tym routerem, bo tak jak pisałem: raz wydaje się, że jest z nim wszystko OK, a czasem jak odłączam i znów podłączam prąd to świecą się lampki które świecić się nie mają prawa, np. 4 kontrolki od połączenia kablowego chociaż połączenie jest jedno. Na restarty zdaje się nie reagować (trzymam wciśnięty przycisk przez 8 sekund tak jak napisano w instrukcji).
Wydaje mi się, że się przekręcił i tyle. Po sesji spróbuję jeszcze chwilę powalczyć, ale chyba będzie trzeba szukać następcy.

Pozdrawiam i dziękuję za próby pomocy.

ex Jawa 50 typ23

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

holyfido pisze:
Do domowych zastosowań jak kolega napisał wystarczy praktycznie byle co, praktycznie każdy nowy ma już zabezpieczenia WPA

Jedyne rozsądne zabezpieczenie to WPA2.

Oczywiście, szczególnie z RADIUSEM(ale z prawdziwego zdarzenia, a nie pseudo w routerze).

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Myślę, że moi sąsiedzi emeryci nie będą tak rządni neta, żeby próbować łamać moje zabezpieczenia tylko po to, żeby odbierać słabej jakości sygnał przez 3 warstwy poniemieckiej ściany ;)

Ważniejsze od zabezpieczeń są dla mnie cena i bezproblemowość działania. Szukam czegoś do 100, max 120zł.

ex Jawa 50 typ23

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

No niestety takie urządzenia sieciowe nie są wieczne, mogła to być jego wina...

Ja też jakiejś specjalnej wagi nie przywiązuję do zabezpieczeń. W domu na wsi akurat ma stareńkiego AP-ka D-LINK 700AP no i tam jest tylko WEP, ale wystarczy monitorować logi by widzieć co się ew. loguje do sieci :)

Z kolei w mieście u mojej połowicy korzystałem z "sąsiedzkiego" neta, ale to tylko przez jego głupotę bo zostawił otwartą sieć :)

Co do sprzętu to ludzie korzystają z najtańszych TP-Linków, czy innych Pentagramów i jakoś żyją. Takie routery często mają znacznie silniejszy sygnał niż niby lepsze marki :)

Tak na szybko sobie na allegro kliknąłem i np. takie coś bym kupił
http://allegro.pl/item879071060_router_ ... 00_mw.html
Przy czym są chyba też tańsze. Ustawisz se jakiekolwiek WPA-PSK do tego filtr po MAC i jak ktoś Ci się do tego włamie to będzie cud :-D

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00