Jak czytam niektóre posty, to jakbym w tle widział logo pewnej telewizji na "T" i radia na "M"
Panowie!!
Czy wy naprawdę wierzycie w te wszystkie bzdury, które wypisujecie o wyzyskiwaniu polskiego ludu i wykupywaniiu nas przez zachodni kapitał?
Jak fabryka nie przynosi dochodu, to się ją zamyka, to samo z kopalnią. W tym nie ma żadnej ideologii, czy nacjonalizmu, jest tylko interes.
Z tego, co wiem, to istnieją w Polsce prywatne kopalnie i funkcjonują przynosząc dochód właścicielowi i dając pracę zatrudnionym tam górnikom.
Nie słyszałem też nigdy, żeby jakieś strajki czy marsze na Warszawę prowadzili górnicy z prywatnych kopalń. Chyba jakiś cud?
Jak wchodziliśmy do UE, to przeciwnicy krzyczeli, że nas wykupią, domy i ziemia pójdzie w ręce Niemców, Francuzów i innych bogatych nacji, a Polacy będą całymi stadami mieszkać na ulicy.
Jakoś dzisiaj ceny nieruchomości są w Polsce na takim poziomie, że to Polacy zamieszkujący przygraniczne tereny przenoszą się na zachodnią stronę, bo tam jest taniej.
To samo rolnicy: krzyczeli chyba najgłośniej, że Unia zabije cały rynek rolny i będą umierać z głodu, a jak wiadomo, to właśnie oni najwięcej zyskali na naszym wejściu do UE.
Oczywiście dalej są niezadowoleni, że im się dalej nic nie opłaca, chociaż jako chyba jedyni, albo nieliczni w Europie nie płacą podatków i ZUS-u.
Nas w mieście nikt nie traktuje ulgowo, nie mam zagwarantowanych cen minimalnych na moje towary i jakoś nie robię blokad na drogach.
W ogóle zauważyłem, że jak ktoś prowadzi własną działalnośc, to jakoś mniej narzeka, nie pomstuje na spiski zachodniego kapitału przeciwko polskim firmom i nie krzyczy, że wyprzedajemy się Niemcom.
Polacy to taki naród, że nie może zrozumieć, że czasy, kiedy "się należało" mieszkanie, etat, przedszkole dla dziecka itd. już minęły. Teraz o swoje trzeba zawalczyć i zadbać.
Teaz rządzi pieniądz,a on nie ma żadnej narodowości ani sympatii. Jak coś przynosi dochód, to dobrze, jak nie, to się zamyka firmę i niestety ludzie lądują na bruku.
_________________ W201 W124 W168
|