MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 21, 2025 5:39 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jak czytam niektóre posty, to jakbym w tle widział logo pewnej telewizji na "T" i radia na "M"

Panowie!!
Czy wy naprawdę wierzycie w te wszystkie bzdury, które wypisujecie o wyzyskiwaniu polskiego ludu i wykupywaniiu nas przez zachodni kapitał?

Jak fabryka nie przynosi dochodu, to się ją zamyka, to samo z kopalnią. W tym nie ma żadnej ideologii, czy nacjonalizmu, jest tylko interes.
Z tego, co wiem, to istnieją w Polsce prywatne kopalnie i funkcjonują przynosząc dochód właścicielowi i dając pracę zatrudnionym tam górnikom.
Nie słyszałem też nigdy, żeby jakieś strajki czy marsze na Warszawę prowadzili górnicy z prywatnych kopalń. Chyba jakiś cud?

Jak wchodziliśmy do UE, to przeciwnicy krzyczeli, że nas wykupią, domy i ziemia pójdzie w ręce Niemców, Francuzów i innych bogatych nacji, a Polacy będą całymi stadami mieszkać na ulicy.
Jakoś dzisiaj ceny nieruchomości są w Polsce na takim poziomie, że to Polacy zamieszkujący przygraniczne tereny przenoszą się na zachodnią stronę, bo tam jest taniej.

To samo rolnicy: krzyczeli chyba najgłośniej, że Unia zabije cały rynek rolny i będą umierać z głodu, a jak wiadomo, to właśnie oni najwięcej zyskali na naszym wejściu do UE.

Oczywiście dalej są niezadowoleni, że im się dalej nic nie opłaca, chociaż jako chyba jedyni, albo nieliczni w Europie nie płacą podatków i ZUS-u.
Nas w mieście nikt nie traktuje ulgowo, nie mam zagwarantowanych cen minimalnych na moje towary i jakoś nie robię blokad na drogach.

W ogóle zauważyłem, że jak ktoś prowadzi własną działalnośc, to jakoś mniej narzeka, nie pomstuje na spiski zachodniego kapitału przeciwko polskim firmom i nie krzyczy, że wyprzedajemy się Niemcom.

Polacy to taki naród, że nie może zrozumieć, że czasy, kiedy "się należało" mieszkanie, etat, przedszkole dla dziecka itd. już minęły. Teraz o swoje trzeba zawalczyć i zadbać.

Teaz rządzi pieniądz,a on nie ma żadnej narodowości ani sympatii. Jak coś przynosi dochód, to dobrze, jak nie, to się zamyka firmę i niestety ludzie lądują na bruku.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Tekst usunięty.

Ostatnio zmieniony sob sty 09, 2010 9:36 pm przez ROBHEN, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

A o co sie rozchodzilo w tzw. "wolnej", demokratycznej Polsce, ze chcialo sie sprzedac KGHM Polska Miedz, ktora stworzyl ten cholerny komunizm, co prawidlowo zwie sie socjalizmem - chcialo sie sprzedac za kwote polrocznego zysku tej firmy?
Napiszcie madrale, o co chodzi? Bo ja prostak z prowincji nie wiem i nie orientuje sie...
Takich przykladow mozna mnozyc i spierac sie o to i owo, ale co to zmieni?

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

..widocznie ten sam wegiel drozej zafakturowany lepiej sie pali :)...
Elektrownie we francuskich rekach tez daja lepszy prad, a ten sam co nasz cement, ale w nowym opakowaniu i z wyzsza cena tez jest ogolnie lepszy..
Panowie, o czym my gadamy.. Nie oddaje sie w obce rece kury znoszacej zlote jajka..
Co powiecie na model Chinski gospodarki?

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 183187
A to jest właśnie argument za prywatyzacją kopalni - o ile to prawda. Z prywatnym właścicielem żadne hieny się w ten sposób nie dogadają.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Worek pisze:
A to jest właśnie argument za prywatyzacją kopalni - o ile to prawda. Z prywatnym właścicielem żadne hieny się w ten sposób nie dogadają.

Dobrze gada! Polać mu! [zlosnik]

Skoro wszyscy na Śląsku wiedzą o takich "przekrętach", to czemu nie ma jeszcze "komisji śledczej ds.węgla"?

Ja nie wierzę w spiskową teorię dziejów i to bardziej nadaje się do "baśni z mchu i paproci", niż do prawdziwych wiadomości.

Dla mnie to bardzo cieniutka ta historyjka o węglu.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jeszcze raz podkreślam w Polsce nie ma nierentownych kopalń. Tylko rząd jako właściciel "majątku państwowego" wymusza sprzedaż przez kopalnie przeważającej części wydobycia po cenie 3-krotnie niższej od ceny rynkowej.

A możesz podać jakąś uchwałę czy może ustawę, w której rząd nakazuje sprzedawać węgiel taniej?

Potem sprzedaje go zachodnim firmą energetycznym. Które to odsprzedają go z kolei ze 100% przebiciem Polskim elektrociepłownią itp. które to niejako kupują "tańszy węgiel z importu" który tak naprawdę jest węglem ze Śląskich kopalń.

Jeżeli coś wiesz, to zgłoś do prokuratury, bo to nic innego jak oszustwa.
Dla mnie to jest kolejny "fakt autentyczny", taki co to wszyscy o nim wiedzą, ale tak naprawdę nie istnieje.

a w przypadku kopalń kilometrowe kolejki po węgiel bo kopalnie nie nadążają z wydobyciem. Jak ten "cud ekonomiczny" wytłumaczycie.

Żaden cud ekonomiczny. Tylko właściwość produktu jakim jest węgiel. Węgiel do opału zużywa się w okresie od września do kwietnia i głównie wtedy jest na niego zapotrzebowanie. Stąd te kolejki, bo wszyscy chcą kupić na już. Żadne cuda.

A o co sie rozchodzilo w tzw. "wolnej", demokratycznej Polsce, ze chcialo sie sprzedac KGHM Polska Miedz, ktora stworzyl ten cholerny komunizm, co prawidlowo zwie sie socjalizmem - chcialo sie sprzedac za kwote polrocznego zysku tej firmy?

A możesz rozwinąć temat?

Co powiecie na model Chinski gospodarki?

Chiński model gospodarki nie może istnieć bez chińskiego modelu politycznego.
Dalej zainteresowany?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Tekst usunięty.

Ostatnio zmieniony sob sty 09, 2010 9:37 pm przez ROBHEN, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

a i jeszcze bo nie zauważyłem.

Elektrownie we francuskich rekach tez daja lepszy prad, a ten sam co nasz cement, ale w nowym opakowaniu i z wyzsza cena tez jest ogolnie lepszy..
Panowie, o czym my gadamy.. Nie oddaje sie w obce rece kury znoszacej zlote jajka..

Nie chodzi o złote jaja, tylko o formę własności. Prywatne zawsze działa lepiej. Lepiej to znaczy szybciej reaguje na ciągle zmieniające się potrzeby konsumentów. Prywatny właściciel bardziej martwi się o swoją własność i przyszłość niż państwowy.

Różne są powody prywatyzacji. Czasem jest to chęć zdobycia funduszy na pokrycie dziury budżetowej i tyle. Rząd bierze tyle ile dają w danej chwili bo ma spore potrzeby pożyczkowe. Czasem sprzedaj się firmy bo przyszły właściciel wyłoży kasę na inwestycje, które nie miały by szans pod własnością państwową.

MB 123 230E, ASB i gaz 82 - dawca

Audi 100 2,3, ASB i gaz 91.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

A możesz rozwinąć temat?

przypomnij sobie wielki strajk KGHM na poczatku lat 90-tych XX w., niedawno wypowiadal sie, przypominal o tym w Sejmie pewien posel - poszukaj na googlach

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Tekst usunięty.

Ostatnio zmieniony sob sty 09, 2010 9:37 pm przez ROBHEN, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

co do wegla i sprawiedliwosci spolecznej:
NIECH ZYJA BIEDASZYBY !

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

KGHM do niedawna była własnością państwa w 42%. Nie da się powiedzieć, że została sprzedana kiedyś tam. Wspomniana przez Ciebie prywatyzacja nie doszła do skutku. Rzeczywiście za 400 mln dol amerykański koncern Asarco miał kupić 51% akcji KGHM. Po protestach załogi zaniechano tej sprzedaży. Nie doszła do skutku. <br>Dodano po 7 minutach.:<br>
Zapraszam w takim razie przyjedż zobacz a uwierzysz. Pójdziemy do "okienka sprzedaży" na kopalni i spytamy się po ile są konkretne gatunki węgla a potem przejdziemy 50 metrów przed bramę kopalni do pana siedzącego w nowiutkim mercedesie R- classe i spytamy po ile kosztuje u niego faktura odbioru takich samych gatunków węgla. A potem spytaj się (jak jesteś odważny) jak to jest że u niego jest wszystko tańsze.

No i świetnie odbiłeś argument. Wiesz, że tego nie sprawdzę.
Teraz będziesz zadowolony z siebie, że to Ty masz rację.
A to nie tak. Albo Ci panowie robią legalny biznes, albo zajmie się nimi (prędzej czy później) prokuratura.
Nie wierzę w kolesi sprzedających węgiel z mercedesa :) Nie neguję tego, że jakieś przekręty przy sprzedaży węgla mogą się dziać. Ale to będzie margines.

Poza tym pominąłeś moje pytanie o to na jakiej podstawie rząd nakazuje sprzedawać węgiel po konkretnej cenie.

MB 123 230E, ASB i gaz 82 - dawca

Audi 100 2,3, ASB i gaz 91.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Tekst usunięty.

Ostatnio zmieniony sob sty 09, 2010 9:38 pm przez ROBHEN, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

trzeba poczytac J.Urbana i jego gazete pt. NIE, u niego zostaly opisane niektore przekrety zwiazane z weglem kamiennym w Polsce - polecam lekture

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00