Kolego "aegm" brawo tak "o to chodziło. Tym razem bez wątpienia nagroda się należy (czekam na PW na adres na który mam wysłać nagrodę). Zmyliła mnie pierwsza odpowiedż bo w mojej "mądrej" książce z której biorę dane i zdjęcia
http://www.w114-115.org.pl/forum/img01/ ... _Zd231.jpg jest on inaczej opisany ale zdjęcie wyjaśniło wszystko. Po za tym symbolem SEL nie były oznaczane nadwozia coupe a jedynie sedany. W przypadku coupe było to SLC lub C, CE a nadwozi cabrio SL. <br>
Dodano po 24 minutach.:<br> Kolego "fullsize" model ten jest wynikiem wieloletniej współpracy pracowni projektowej mercedesa z firmą Pininfarina. Już w latach 50-tych firma ta karosowała w jednostkowych egzemplarzach "topowe" modele mercedesa. W latach 60-tych uczestniczyła także w projektowaniu nowych modeli (np. pagody) ale wtedy do seryjnej produkcji trafiały projekty wychodzące spod ręki Paula Bracqa. Propozycje Pininfariny uważano za bardzo awangardowe i nie przystające do statecznego oblicza marki mercedes. Nie przeszkodziło to projektantom mercedesa czerpać z tych koncepcji w dalszych latach. Np. z modelu na zdięciu zaczerpnięto projekt tylnej części nadwozia ponad 10 lat póżniej. Jeśli przysłonimy zdjęcie (które zamieścił "aegm") i będziemy na ten model patrzeć od końca drzwi do tyłu auta to zobaczymy " 126 SEC" z lat 80-tych.