MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn cze 30, 2025 5:41 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop

Tak wiec pisze teraz bo wczesniej nie mialem czasu...

Stala sie rzecz nastepujaca:

Czy to mozliwe ze brak plynu w chlodnicy ktory spowodowal zamarzniecie parownika mogl spowodowac duza strate gazu ?

Narazie auto stoi i odpoczywa bo nie mam nawet mozliwosci podjechac nim na jakis kanal czy warsztat :( i chcialbym sie dowiedziec w miedzyczasie co moglo sie stac :-?

Ostatnio zmieniony wt lip 27, 2004 5:28 pm przez Lukasz123, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:
wiarus senior

Lukasz123 pisze:
?

No i zastanawia mnie jeszcze jedno... w silniku nie ma juz prawie oleju, gdzies pojawil sie wyciek... Czy mogl byc on spowodowany wczesniej opisanymi sytuacjami? Tj. brak plynu w chlodnicy i zamarzniecie parownika przy jezdzie na gazie... ?

parownik nie ma tu nic do oleju.... Jak jechałeś na benzynei bez płynu chłodzącego.... zagotowałeś silnik..... i mogła uledz uszkodzeniu uszczelka pod głowicą - prawie zawsze jak przegrzejesz silnik - czyli jazda bez płyny chłodzącego :( . Ale zaraz całego oleju by Ci nei wyssało... przez uszczelke od głowicy prędzej biały nalot w oleju powstały w wyniku wymieszania płynu z olejem... No troche Ci się nazbierało tych usterek w jednym czasie [szalone]
Jedyne co może spowodować utrate oleju to:
1)stwardniałe uszczelniacze zaworów
2) uszkodzona uszczelka pod głowicą
3) pęknięty tłok
4) zuzucie gładzi cylindra - lub wytarcie pierścieni na tłoku
5) peknięta głowica,
6) pęknięty blok ( jedynei się z tym spotkałem w Poloezach Truckach, na 4 cylindrze , jak jeszcze rozwiercali 1,5 do 1,6)
7) nei dokręcony korek w misce
8) uszkodzona uszczelka pod deklem zaworów ( czszegolnei częto cieknie na końcu, czyli przy ścianie grodziowej)
9) Uszkodzona uszczelka pod miską olejową
10) filta w MB poprostu nei da sie nie dokręcić [zlosnik]

no to tyle wybierz sobie jakąc i sprawdz, i módl się żeby to był np. korek [smiech] , bo o bloku to nawet nei myśle- napewno jest cały, glowica - to nawet w nowych samochodach pęka, uszczelka pod głowicą (np w maluchu wymiana co 10 000km [szalone] ), ale tak to taczej się tego nie stwierdezi... trzeba obadać na miejscu, np. kolor oleju ( czy pod korkiem nei ma białej śmietany), jaki jest płyn w chłodnicy, czy nie cieknie gdzieś... tak gdzie jest czysty silnik to tam cieknie [smiech] a nei jak wileu twierdzie że gdzie brudno.... [szalone]

Tytuł:
swój chłop

Na drugi dzien po sprawdzaniu poziomu oleju bagnetem byla na nim jakby biala maz, czyli swiadczy to chyba o uszczelce pod glowica? Moglo sie cos od tego stac silnikowi ? Przejechalem okolo 3-4 km, a gotowac sie zaczelo na koncu jazdy dopiero...

Wyglada na to ze jedna usterka pociagnela za soba druga :(

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Strasznie mi przykro :cry: i oby to tylko uszczelka pod głowicą. Trzeba będzie sprawdzić też głowicę czy nie ma pęknięć. Ale jeśli długo się nie gotował, to nie powinna pęknąć.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 3047373
Witam
Tak mowicie, ze bloki nie pekaja, a mi 2 tyg temu pekl, pomiedzy 6 i 7 cyl. Tyle, ze nie tak sam z siebie a dlatego ze ktos kiedys przeciagnal sruby od glowicy i jak zdejmowalem walek rozrzadu to wszystkie sruby powychodzily razem z gwintami, a przy wykrecaniu ostatniej uslyszalem takie "trzask" i od tej pory chodzi juz tylko na 6 cyl, zostawiajac za soba biala chmure. A ja znow szukam silnika.

Mercedes C140 500CL '96
Mercedes W124 300CE '87 - Sprzedam niestety
Toyota Land Cruiser HDJ100 '00

Tytuł:
wiarus junior

Wprzypadku przegrzania się silnika jest podejrzenie zniekształcenia głowicy, wtedy wymagane jest planowanie, oczywiscie mam nadzieje że nic poważnego się nia stało.

Tytuł:
wiarus senior

gelanda pisze:
Witam
Tak mowicie, ze bloki nie pekaja, a mi 2 tyg temu pekl, pomiedzy 6 i 7 cyl. Tyle, ze nie tak sam z siebie a dlatego ze ktos kiedys przeciagnal sruby od glowicy i jak zdejmowalem walek rozrzadu to wszystkie sruby powychodzily razem z gwintami, a przy wykrecaniu ostatniej uslyszalem takie "trzask" i od tej pory chodzi juz tylko na 6 cyl, zostawiajac za soba biala chmure. A ja znow szukam silnika.

szkoda takiego pięknego silnika... ale tak duży silnik ma super zalete chodzi nawet bez 2 garów ( a wyobrażacie sobie malucha bez 2garów [zlosniki] )

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Lukasz123 pisze:
Ok, odpalilem na benzynie, wszystko ladnie poszlo, przyjechalem do domu ale spod maski dym... wyglada na to ze z chlodnicy. Plyn byl niedawno wiec albo wyciekl albo nie wiem co, nie odkrecalem narazie bo cieply byl. Pozniej sprawdze czy cos tam jest... Ale jesli rzeczywiscie nie bylo plynu w chlodnicy to czy mozliwe jest zeby przy zamarznieciu parownika az tyle gazu ucieklo? A moze to odmarzajacy parownik tyle dymu narobil ?
I czy przejechanie paru kilometrow gdyby rzeczywiscie nie bylo tam plynu by cos powaznie uszkodzilo ?

Jak ie bylo plynu to parownik vel reduktor zamarzł i sporo gazu w zwiazku z tym umknelo i dlatego wskaznik poziomu gazu znaczaco sie poruszyl, i swąd gazu pod maską!!
Jezeli masz szczelny układ chłodzący, to uzupelnij plyn, rozgrzej silnik na benzynce i przełącz na gaz i jestem pewien, ze bedzie git!!
Objawy ktore opisales ewidentnie wskazują na zamarzający reduktor, a dowodem na to jest fakt, ze jak chwile postal, to odpalal - poprostu reduktor rozmarzl i tyle!
Przy zamarzniętym reduktorze gaz leje sie praktycznie ciurkiem!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

marcin280e pisze:
Jeżeli nie masz benzyny na zagrzanie motoru to wylej na parownik dwa czajniki gorącej wody(małym strumieniem) i dopiero zapalaj motor(przy dużych mrozach oczywiście)

Cześć!
Czy testowałeś tą metodę? Czy nie zrobi się w ten sposób reduktorowi krzywdy (boje się "szoku termicznego")?
Pytam, bo mój stromberg odmówił na mrozie posłuszeństwa i nie mogę odpalić na benzynie.

Tytuł:
wiarus senior

Wurcel pisze:
Czy testowałeś tą metodę?

No pewnie że testowałem,wprawdzie nie w moim 280E ale jak miałem Zuka to takie odpalanie było normą [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] ale wodę lej małym strumieniem.
Pozdrawiam

Honda CB650SC Nighthawk '82
Honda CX500 Cafe Racer '81

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00