MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn cze 30, 2025 2:41 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Klubowicz

Maniek pisze:
A ja się spotkałem z dwiema grubościami klocków przednich dostępnych do 123. A ponieważ mi wchodzą te grubsze to zastanawiałem się do czego są te węższe...
Może wiecie?
Może zaciski innej firmy (np Bendix) są węższe?

Po 78, czy troche pozniej byla zmiana i sa szersze klocki.

Tytuł:
kombatant

outsider pisze:
Sorki, że tak nie na temat zbytnio ;)

Dlaczego zaczeły mi piszczeć hamulce, zaczeło się to dopieor teraz (jak przyszły mrozy) :( Mam nowe tarcze i klocki (123)

Czasem tak bywa, nawet jak wszystko masz ATE. Mroz powoduje twardnienie wszelkich materialow, co za tym idzie inne czestosci. Pisk to drgania. Mozna je wytlumic wsadzajac tlumik drgan miedzy klocek a tloczek. Role takiego tlumika pelni w tym wypadku specjalna pasta. Mozna tez przeczekac mrozy, ktore stanowia niewielka czesc roku nie przejmujac sie tym efektem...

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ocet pisze:
outsider pisze:
Sorki, że tak nie na temat zbytnio ;)

Dlaczego zaczeły mi piszczeć hamulce, zaczeło się to dopieor teraz (jak przyszły mrozy) :( Mam nowe tarcze i klocki (123)

Czasem tak bywa, nawet jak wszystko masz ATE. Mroz powoduje twardnienie wszelkich materialow, co za tym idzie inne czestosci. Pisk to drgania. Mozna je wytlumic wsadzajac tlumik drgan miedzy klocek a tloczek. Role takiego tlumika pelni w tym wypadku specjalna pasta. Mozna tez przeczekac mrozy, ktore stanowia niewielka czesc roku nie przejmujac sie tym efektem...

Dziękuje za odpowiedź. Coś dziwnego się stało :) przestało piszczeć, a co do tarcz to mam Brembo plus klocki Ferodo, czy może zestaw ATE jest lepszy :roll: . Czy ktoś może się spotkał z nacinanymi/nawiercanymi/nawiercano-nacinanymi tarczami do beczki

Tytuł:
wiarus senior

outsider pisze:

Dziękuje za odpowiedź. Coś dziwnego się stało :) przestało piszczeć, a co do tarcz to mam Brembo plus klocki Ferodo, czy może zestaw ATE jest lepszy :roll: . Czy ktoś może się spotkał z nacinanymi/nawiercanymi/nawiercano-nacinanymi tarczami do beczki

no jak ATE jest leprzy od bremobo- może przyzwyczajenie do marki, ale wydaje mi się że brembo będzie chyba lprze, Klocki Ferrodo - miałem w polonezie - perfekcyjne klocki [zlosnik]

Z tarczami do beczki : nie ma tarsz modyfikowanych do W123 - próżnia na rynku. Do 124 są nawiercane i frezowane wentylowane brembo za ok 1800zł za 2sztuki. Jednka w Warszawie jest zakład który zajmuje się frezowaniem tarcz - kumpel w polonku sobei frezował i jest bardzo zadowolony... nie wiem co na to przepisy , ale i tak bym frezował, do W126 podobno są, nie wiem jeszcze ile, i jakie... ale frezowane ( pewnie nie będą drogi - mam taką nadzieje)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00