MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 2:20 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam. mam na oku mercedesa C klase W202. Proszę o wskazówki na co zwrócić szczególna uwagę przy oględzinach tego modelu.
Auto jest z 1995 roku, posiada silnik o pojemności 2.0 + LPG, szkrzynia biegów automatyczna.
Proszę o opinie i podpowiedzi na temat tego modelu.

acha no i oczywiście podstawowe pytanie - jak te silniki dają sobie rade z jazda na LPG? czy warto pchać się w w202 z gazem czy lepiej odpuścić i szukać czegoś w dieslu?

jeśli temat był poruszony to proszę o jakiś link.

123 200D 76r. AUTOMAT
124 230E 88r.
123 200D 76r.
123 200D/220D
123 300D 82r.
123 300D 83r.
124 200D 85r.

Tytuł:
wiarus senior

Powiem Ci z doświadczenia , że lepiej użyj funkcji "szukaj" bo raczej bedzie niewiele odpowiedzi na ten post ..chyba , że będą....
Poszukasz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania typu silnik, karoseria i zawieszenie oraz komfort jazdy.
Ewentualnie poszukaj również na innych forach związanych z Gwiazdą.
Pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop

A ja napiszę z dwóch powodów:
1. mam szansę złapać pomógł [zlosnikz]
2. moje doświadczenie nie opisywane.

Z mojego doświadczenia, to bym sprawdził miejsce pod uszczelką klapy bagażnika - pomiędzy szybą, a komorą bagażnika jeśli to sedan. Z przodu pod podszybie, poniżej bezpieczników, tam woda może się gromadzić i syf typu liście i trzymać wilgoć oraz z drugiej strony (te miejsca, gdzie są haki od maski, tylko , że trzeba zejść pod plastiki...) Miejsca drzwi i słupków. komore bagażnika, a dokładniej pod dywanikiem od strony koła. Nie znam dokładnie jaką masz konstrukcje, bo gdzieś była zmiana w podłodze w bagażniku, ale myślę, że masz nowszą konstrukcję, ale jak masz koło, to są takie prowadnice i tam bym zerkał jak sprawa wygląda. Być może trzeba rozebrać plastik od zestawu narzędziowego i podnośnika. Ale to jest nakrętka plastikowa i kluczem fajką 10mm odkręcisz i jeden klips tam gdzie podnośnik ma stopkę. Bym jeszcze spradził uchwyty zawieszenia, bo tam troche rudy daje znać u mnie mimo iż większość czasu auto stało i po solach nie jeździło.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Aja bym spojrzał z przodu we wnękę koła.Chodzi o górne mocowanie sprężyny zawieszenia!!Gnije w rocznikach do 1995.Moja c klasa ma motor 1,8 M111 z sekwencją elpigaz i nie zamieniłbym na żadnego klekota w dieslu. [zlosnik]

Octavia 1,9 tdi

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

oczywiście wnęka bagażnika w miejscu położenia aku...rdzewieje tylna klapa jeszcze, sprawdź czy skrzynia nie cieknie i nie szarpie.
Jeśli gaz, to polecam sekwencję, daje dużo satysfakcji z jazdy i jest w "miarę" bezproblemowa. Jeśli diesle - to o podobnej dynamice 2,5td ale to już większy wydatek. 2.0D jest ok jeśli ktoś akceptuje mizerną dynamikę.
2.2D tutaj wszystko zależy od stanu, jeśli auto przy gaszeniu się trzęsie to może oznaczać że zaczyna się problem z pompą, kolejnym objawem będzie praca silnika przez 1-2 sekundy po zgaszeniu z kluczyka. Różnica między 2.0d a 2.2d to zastosowanie różnych pomp wtryskowych, w pierwszym przypadku jest to mało problemowy BOSCH w drugim posiadający złą sławę LUKAS.
W mojej ocenie C klasa ma delikatne zawieszenie, dlatego polecam sprawdzenie i tego podczas zakupu.

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00