MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 2:20 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Koledzy i Koleżanki

Zamierzam udać się na mały trip po Europie: Niemcy - Czechy - Austria - Słowenia - Chorwacja - Węgry - Słowacja . Proszę o info na co zwrócić uwagę jeżdząc po tych państwach. Jadę dla przyjemności podziwiać widoczki. Potrzebuję info o fajnych drogach, omijanie płatnych autostrad, ciekawe noclegi, miejsca do zjedzenia dobrego jedzonka itd...wszystko się przyda.
Dzięki serdeczne
Pozdrawiam

E420 '96 - VIN WDB2100721A262392 NA SPRZEDAŻ
ex 300CE '92
ex S320 '92
ex 500SL '91

Tytuł:
swój chłop

Witam. Na Chorwacji polecam :wyspa Krk możesz objechać wszystkie miejscowości, szcególnie polecam miejscowości: Baśka i Ćizici( nie wiem czy poprawnie napisałem sprawdź na mapie). Niżej polecam Ston ( fermy małż i ostryg)wyspę Korćulę no i Dubrownik. W Czarnogórze: Ulcin Na Węgrzech kupujesz winietkę i wszystko o'k. Na Słowacji uważaj na prędkość . Bo będzie pokuta - mandat Ichniejsza drogówka jest na to uczulona - tak jest we wschodniej części Słowacji, ale myślę,że i w zachodniej też.
\Pozdrawiam.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Polecam pojechać do Chorwacji przez Słowenie (tylko pare km nadrabiasz) i zanocować (a najlepiej zostać pare dni) w Piranie/Portoroz (dwie miescinki sklejone bokami. Z czego jedna to piekne stare miasto z waskimi uliczkami i malenkimi knajpkami-uczta dla ducha i oka, a druga to miejsce wypoczynkowe z kawiarniami na plazach, itp)
Tu mozesz sobie poogladac widoczki
http://www.portoroz.si/en/piran

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Winiety - można kupić na każdej stacji. Często są kioski tuż za granicą.
Żarcie - na przeloty autostradowe najlepiej własne. To co podają tam w barach "nie mieści się w definicji jedzenia" (że tak zacytuję Hannibala Lectera).
Wyposażenie - trzeba pamiętać o pewnych specyficznych wymaganiach poszczególnych państw. Zapasowe żarówki, apteczka zgodna ze standardem EU (musi mieć n.p. koc ratunkowy, czyli "sreberko"), w DE mają nawet określoną długość nożyczek (nie chce mi się szukać - znajdziesz sobie).

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Miesiąc temu zrobiłem bardzo podobną trasę, więc się rozpiszę ;)

Niemcy:
KONIECZNIE zabierz ze sobą zestaw pod tytułem żarówki zapasowe + bezpieczniki. U nas za 20zł kupisz komplet, w DE dałem 10Euro za jedną żarówkę.
Jeśli na autostradzie są ograniczenia prędkości z powodu robót drogowych to zwalniaj! Mi wlepili 50euro za jechanie 78km na ograniczeniu do 60 na autostradzie.

Jeśli chodzi o winiety, to przez większość państw raczej opłaca się je wykupić i jechać autostradami (dotyczy szczególnie Austrii). Moim zdaniem wyjątkiem jest Słowenia! Winieta na Słowenię jest skandalicznie droga, bo tygodniowa kosztuje chyba coś koło 15Euro, nie ma opcji 2tygodniowej, więc jeśli jedziesz na ponad tydzień, to skasują Cię 30Euro za przejechanie się kawałkiem (coś koło 100-150km) autostrady i to w korku! Lepiej ustaw nawigację na omijanie dróg płatnych i jakoś przeturlaj się ten odcinek objazdem.

I oczywiście potrzebna jest nawigacja! Można jechać bez niej, ale potrafi zaoszczędzić sporo nerwów i kilometrów. Co do map jakie polecam na te rejony to Automapa EU albo w 2giej kolejności TomTom. Zrobiłem trasę Polska-> Niemcy-> Austria-> Słowenia->Chorwacja->Słowenia->Włochy->Chorwacja->Węgry->Słowacja->Czechy->Niemcy->Polska BEZ mapy Europy opierając się jedynie na wskazaniach automapy i dałem radę!

Jadąc z Chorwacji na Węgry na autostradzie na wysokości Zagrzebia są bramki do poboru opłat podzielone na cash i no cash. POLECAM WYBÓR OPCJI Z KARTĄ KREDYTOWĄ! Na bramkach cash spędziliśmy niepotrzebnie prawie 2 godziny urlopu mimo iż było otwarte 8 okienek. Bezgotówkowe prawie nie mają kolejki.

Co do paliwa, to jadąc na Węgry zatankuj w Chorwacji, bo paliwo na Węgrzech droższe sporo! Zresztą nie tylko paliwo... Węgry są w moim odczuciu bardzo drogie. 50 euro pierwszego dnia starczyło na kanapki dla 4 osób w fast foodzie i chleb z kilkoma dodatkami w sklepie! Z cen które zapamiętałem, to parówki które u nas kosztują 3-4zł u nich kosztują odpowiednik 3 euro. Są też tanie rzeczy (głównie przetwory z papryki ;P) ale raczej drożyzna :)

to chyba na tyle ;)
Pozdrawiam i życzę udanej wycieczki

postmajtek
Awatar użytkownika

depeche pisze:
Koledzy i Koleżanki

Zamierzam udać się na mały trip po Europie: Niemcy - Czechy - Austria - Słowenia - Chorwacja - Węgry - Słowacja.

Witaj.

Uwagi Kolegów jakkolwiek z dobrego serca płynące są nieścisłe. Co do Słowacji i Austrii IMHO raczej konieczne jest wykupienie winiet. Słowacja bardzo poszła do przodu jeśli chodzi o autostrady. Czechy zatrzymały się w miejscu i nic się tam nie dzieje - jeśli chodzi o trasę przejazdu Wiedeń - Cieszyn. Innych dróg w Czechach nie znam. Ale omijam ostatnio Czechy. Szkoda czasu. Chyba, że będziesz chciał zwiedzać. W Słowenii winieta jest TYLKO 1/2 roczna albo całoroczna. 1/2 roczna kosztuje 35 euro. IMHO zupełnie nie ma to sensu, jeśli przejeżdżasz północ - południe. Z granicy Austriacko-Słoweńskiej do Granicy Chorwackiej jest 60 km.
Chorwacja jest wspaniała piękna i wyjątkowa ;) Tam płacimy za przejazd każdorazowo. Dla przykładu - Durmanec - Zagrzeb ok 4,5€. Zagrzeb - Split ok 20€. Dość drogo, ale drogi świetne.

I tak jak koledzy pisali - uwaga na radary. Zwłaszcza w Austrii i Słowacji. W Chorwacji nie widziałem radarów na/przy autostradach. Tam za to przy lokalnych drogach jest dużo kontroli.

Ceny paliwa z sierpnia (Diesel - benzyną się nie interesowałem):

Austria ~1.0€, Słowenia ~1,1-1,2€ Chorwacja 7,2 Kuny (Kuna 0,6 zł)

Mam nadzieję, że coś wniosłem ;)

Pozdrawiam.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Wyposażenie - trzeba pamiętać o pewnych specyficznych wymaganiach poszczególnych państw. Zapasowe żarówki, apteczka zgodna ze standardem EU (musi mieć n.p. koc ratunkowy, czyli "sreberko"), w DE mają nawet określoną długość nożyczek (nie chce mi się szukać - znajdziesz sobie).

Wg jakichś tam międzynarodowych umów auto musi spełniać wymogi kraju w którym jest zarejestrowane i nie ma konieczności dobalastowywania auta dodatkowymi żarówkami i kocami ale wątpie żebyś chciał się kłócić z policjantem w obcym kraju więc warto się zaopatrzyć w powyższe rzeczy.

Byłem teraz w chorwacji, jechałem drogą E65 (od Świnoujścia do samej chorwacji) i nie polecam dróg w Polsce i na Węgrzech. My mamy zamiłowanie do ograniczeń 40 i 50km/h a Węgry do 30km/h. Ponieważ ichnia E65 prowadzi prawie przez wioski to się naprzeklinasz.

Nie miałem żadnej kontroli. W CRO uważaj przy bramkach na autostradzie są dość duże ograniczenia i tam się lubią ustawiać.

Co do winiet to polecam http://www.cro.pl/forum/. Polacy to fajny naród i jest opis gdzie zjechać czy wjechać by nie płacić za przejazdy. :)

Pozdrawiam i szerokości.

Ex W123 200D

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

no już wcześniej przewertowałem to forum - jest rewelacyjne :)
a jeżeli chodzi o trasę to myślę,że rzucę się na Berlin potem w dół Drezden , ciąć trochę po Czechach dla zwiedzania Salzburg , Villach potem pokręcić się po Słoweni i na Zagrzeb - spowrotem myślałem wracać przez Węgry i Budapeszt ale sam nie wiem... zobaczymy :)

E420 '96 - VIN WDB2100721A262392 NA SPRZEDAŻ
ex 300CE '92
ex S320 '92
ex 500SL '91

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Dla ludzi, którzy lubią kombinować z trasami ;)

www.viamichelin.pl
http://routes.tomtom.com
http://maps.google.pl/

Radzę przejrzeć te serwisy przed podróżą dla zoptymalizowania trasy przejazdu a tym samym zaoszczędzeniu trochę na paliwie. Najlepszy jest moim zdaniem pierwszy link.

ex Jawa 50 typ23

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00