Statystycznie najwięcej wypadków ma miejsce w odległości 2 kilometrów do domu i dlatego przeprowadziłem się za miasto
A teraz na poważnie .
W Polsce nie ma poszanowania dla prawa !
Sprawcy wykroczeń/przestępstw czują się bezkarni i to powoduje , że następni ludzi postępują w ten sam sposób tzn. nie myślą o konsekwencjach swoich czynów .
Wystarczyłoby aby kara była
nieuchronna a spowodowałoby to ,w moim przekonaniu , zmiejszenie ilości takich wypadków jak chociażby ten , który opisał kolega Bukol .
Obenie,mimo że prowadzenie auta po spożyciu alkoholu jest już przestępstwem , ilość pijanych kierowców nie zmalała ,bo sądy nie stosują kary więźenia tylko grzywne i zabierają prawko .
Nikt więc nie przejmuje się tym przepisem , bo i dlaczego ? Najwyżej straci prawko .
A jeśli jednen poszedłby do pudła , piąty , dziesiąty , to może zmalałaby ilość prowadzących po pijaku . Ba jestem tego pewien .
Swojego czasu odbył się pokazowy proces , w którym młody chłopak został skazany na wiele lat więzienia za rzucenie z wiaduktu na jadący samochód kostki brukowej . W wyniku uderzenia doszło do wypadku a jadąca dziewczyna doznała poważnych obrażeń .
Można rzecz,że tak młodemu chłopakowi tak surowy niewątpliwie wyrok przekreślił życie ale na innych z pewnością podziałał odstraszająco .
Nie słyszałem aby ktokolwiek znów odważył się na taki czyn .
Po dzisiejszym wyroku sądu w sprawie znęcania się uczniów nad naczuczycielem j.angielskiego w Toruniu ,sądze że również podziała on we właściwy sposób .
Przykłady można mnożyć . Sądzę tylko , że właśnie nieuchronność kary jest czynnikiem odstraszającym a nie jej wysokość .
Pozdrawiam