Czesc forumowicze
Jako ze jestem tu swiezaczkiem bede mial sporo pytan, bo jestem przyzwyczajony do troszke innej struktury forum. mam nadzieje ze przywitalem sie w dobrym miejscu i pomozecie mi dalej ogarnac forum. Zadam teraz duzo pytan, ake jak sa do tego odpowiednie dzialy to mnie skierujcie
Obecnie jestem posiadaczem Audi A4 (przy okazji administratorem a4club.pl i audiclub) 1.9TDI lekko zmodzonym na 430Nm i 200KM. Wczesniej przygody motoryzacyjne byly roznorakie, ale duze wrazenie (poza jakoscia wykonania) zrobilo na mnie subaru. Teraz chyba przyjdzie czas na mesia.
Ze wzgledu na aktywnie wykonywany zawód (inz bud i architekt) moje obecne autko sie poprostu nie nadaje. Mam juz dosc urwanych oslon czy porysowanych felg i dojscia na piechote kilka km na dzialki - bo ludzie buduja sie w roznyc miejscach. Zapadla decyzja o zakupie terenówki - a jak juz terenówka to nie jakis badziew typu RAV4 ani zadel muł roboczy typu Navara, tylko namiastka luksusowego auta radzacego sobie jakotako w terenie.
Co wazne dla mnie - cena zakupu, co wazniejsze koszty utrzymania i cena odsprzedazy (dlatego odpadlo np. A6 allroad, bo najwazniejsze ciezko sprzedac, 1 silnik diesla to porazka audi i sie sypie jak stara (...) a silnik benzynowy obciety na mocy (norma to bylo 2.7 BiTurbo, a tu tylko turbo) i tez nikt tego nie chce kupowac... odpadlo tez volco XC bo sprzedac to graniczy z cudem, serwis kosztuje krocie (np. chlodnica + wiatraki 8k pln) BMW X5 - niestety nic mi tak w zyciu nie wyszlo jak wlosy, a wiecie jaki jest stereotyp

dresu i kiety nie kupie, wiec BMW odpada. VW tuareg byl by ok, ale jest za drogi i jakosc wykonania poraza w porównaniu do audi, a Q7 jest poprostu za drogie i za bardzo na dzien dzisiejszy zuca sie w oczy... Jeep -sami pewnie wiecie tak wiec zostal tylko ML
1. Jaki silnik najlepiej dobrac do ML'a - ma to byc sportowa terenówka, silnik bezawaryjny bez wad konstrukcyjnych. Gazu nie lubie, wiec wolalbym mocnego diesla... ale ostatecznie
Na dzien dzisiejszy robie sporo km (ok 100km autostrada dziennie, wiec liczy sie spalanie przy sporych predkosciach - powiedzmy 200 predkosc przelotowa)
2. Na co zwrocic uwage przy zakupie? Kazdy model ma swoje newralgiczne punkty
3. Jaka powinna byc normalna cena - na alledrogo mozna juz cos wyrwac za 20k pln, 00r ale wiadomo ze nikt nie sprzedaje dobrego samochodu za poldarmo.
4. Jest jakis kabel do diagnostyki (typu VAG-COM w audi) gdzie go mozna wyrwwac,
5. mozna nim sprawdzic przebieg i na ile jest to realna, jakie sa zabezpieczenie kompa (np. pamiec zuzycia paliwa, czy pamiec rom)
6. Gdzie na forum jest temat o interpretacji wskazan programu i logów dynamicznych
7. Czy nalezy bac sie polaczenia diesla z automatem (wiadomow - wiecej NM)
8. Na ile mozna chipowac silniki doladowane i czy automat w tym nie przeszkadza
9. Czy byly jakies liftingi modelu Ml i w jakich latach produkcji
10. Czy jest system isofix
11. Jak u Was ze zlotami - akurat ten dzial znalazlem i sie zapoznam, ale pytanie czy jet na tyle silna i zgrana ekipa ze mozna by bylo zorganizaowac wypad na weekend na pustynie bledowska i przygotowac trasy szosowe i terenowe z noclegami wyzywieniem itd itd Zloty integrujace ludzi na forum to dla mnie jedna z wazniejszych rzeczy - (zobaczcie np. I zlot plejad - morsko, czy tour de slask 2009 ) wszystko organizowalem i to jest takie moje male hobby którego nie chce stracic po zakupie innej marki auta)
12. I najwazniejsze - jest 100 forum mercerdesa - o co w tym chodzi? Mam nadziej ze trafilem na ogólne polskie forum MB - jak nie to prosze o skierowanie - bo naprawdze jest totalny chaos - co inne haslo w google to inne fora - w wiekszosci martwem co maja po kilka posyów.